Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Hit letních grilovaček: křupavá domácí ciabatta!

Sluníčko je na vrcholu svých sil, léto v plném proudu a s tímto prázdninovým obdobím jsou nedomyslitelně spjaty i občas náročné vysoké teploty. Mnozí proto nemají přes den na jídlo ani pomyšlení, zato si rádi dopřejí na podvečerních grilovačkách. Masa a sýry na grilu lze doplnit o čerstvé saláty na různé způsoby či křupavé čerstvé domácí pečivo. Vyzkoušet můžete například tuto domácí ciabattu! Příprava je snadná, nejdéle vám zabere kynutí těsta a následné pečení. Pokud vám navíc po pečivu bývá těžko, tento recept je pro vás jako dělaný! Využívá totiž techniku italských pekařů, díky čemuž zahrnuje minimum droždí.

Etalon dokonalého těsta
Patříte mezi milovníky pečiva, kteří si ho ale bohužel kvůli následným trávicím obtížím nemohou dopřávat v takové míře, v jaké by chtěli? Pak tu pro vás máme pekařskou techniku, která by vám mohla pomoci tento problém vyřešit. Tou vychytávkou je takzvaná biga. Tohoto prazvláštního cizího slova se není třeba obávat, jelikož k přípravě bigy nejsou potřeba žádné speciální suroviny či přístroje. Biga neboli preferment z mouky, vody a špetky droždí je unikátem pro své jedinečné nutriční a chuťové vlastnosti, díky nimž je těsto mnohem lépe stravitelné. V italštině znamená tento výraz vůz tažený koňmi používaný ve starém Římě a stejně působí i předfermentace. Doslova totiž těsto vytahuje a zvyšuje tak jeho pružnost především díky dlouhému procesu kvašení. Během kvašení je produkována kyselina mléčná, nikoli kyselina octová, která vzniká při běžném procesu kvašení, a chuť těst je tak mnohem vyváženější. Zároveň tato technika pomáhá dosažení etalonu dokonalého těsta. Zatímco kůrka bude křupavá, vnitřek neztratí svou vláčnost.

Tak co, kdy si tedy svou bigu připravíte vy? Využití najde v kuchyni mnoho, zejména v té italské, vy si s její pomocí můžete upéct tuto domácí ciabattu, která se mezi vašimi přáteli stane jistě favoritem letních grilovaček!

Produkt, co šetří místo i peněženku
Ačkoliv v minulosti existovalo jen pár druhů mouk, v dnešní době jsou regály přeplněné nejrůznějšími specializovanými typy. To oceňují zejména pekaři a cukráři, nicméně běžné konzumenty nebo ty, kteří jsou v kuchyni ohroženým druhem, tato skutečnost nejspíš zrovna dvakrát nezaujme. Pokud se řadíte spíše k této části populace, dávejte dobrý pozor. Odteď se všechen váš domácí arzenál mouk nemusí stát jen dalším semeništěm potravinových molů, jelikož je dokáže nahradit jediný produkt – univerzální génius pro každou kuchyni – Babiččina volba univerzální. Tato mouka je skvělá právě v tom, že šetří místo v kuchyni spolu s vaší peněženkou, využití má ale jako mnoho druhů mouk dohromady. Kombinuje totiž jejich pekařské vlastnosti a můžete ji tak použít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů. Mouka je k dostání v hypermarketech Albert, nově na kosik.cz a brzo také ve vybraných prodejnách Tesco. Pokud ji zrovna neseženete, můžete tento recept vyzkoušet s hladkou moukou z portfolia Babiččina volba, kterou jistě také nešlápnete vedle!

Ingredience
500 g univerzální pšeničné mouky Babiččina volba / hladké mouky Babiččina volba
75 ml plnotučného mléka
500 g bigy (viz níže)
1 lžička sušeného droždí
1 lžíce oleje
1 lžička soli

Biga:
330 g univerzální pšeničné mouky Babiččina volba
¼ lžičky sušeného droždí
200 + 55 ml vlažné vody

Postup:
Nejprve si v míse na hnětení připravte starter biga. Smíchejte droždí a 55 ml vody. Nechte 10 minut odstát, utvoří se pěna. Přidejte vodu a mouku, hnětačem promíchejte. Vytvoříte hladké těstíčko. Nechte 12 hodin odpočívat při pokojové teplotě pod fólií. Utvoří se bublinky a hmota zdvojnásobí objem.

K přípravě těsta na ciabattu po 12 hodinách smíchejte v míse mléko a droždí a opět nechte 10 minut odpočívat. Poté přidejte olej a postupně vodu, mouku a celou směs biga. Nechte pracovat hnětač při nižších otáčkách aspoň 10 minut.

Kontrolujte stav mísy v robotu; když bude třeba, stáhněte části těsta stěrkou ze stran, ať se zapracuje vše. Těsto je velmi vodnaté a lepivé. Stáhněte ho do vymazané (pomaštěné) nádoby, přetáhněte fólií a nechte 40 minut kynout.

Nakynuté těsto uchopte navlhčenýma rukama, natáhněte ho a přeložte ho doleva, poté doprava, dolů a nahoru. Znovu ho pak zakryjte a nechte dalších 30 minut odpočívat. Takto přeložte ještě alespoň jednou. Celkové kynutí by mělo trvat asi 2 hodiny.

Na hodně pomoučený vál těsto stáhněte a rozdělte asi na čtyři kusy. Nyní do těsta můžete zapracovat třeba sušená rajčata nebo olivy. Vytvarujte ciabatty, poprašte moukou a přikryjte vlhkou utěrkou. Na lince pak nechte dalších 20 minut.

Mezitím troubu řádně rozpalte na 220 °C. Ciabatty opatrně přetáhněte na plech s pečicím papírem. Do trouby těsně před vložením nalijte na dno vodu (volně nebo do pekáčku), aby v troubě bylo dostatečně vlhko. Pečte 30 minut.

Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Zdroj a foto: GoodMills Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *