Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Život po francouzsku: Pět tipů, jak si užívat života plnými doušky

Máte stresy z pomalu se blížícího začátku školního roku? Zkuste si aplikovat francouzskou medicínu. Sestavili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si do svého každodenního života přenést trochu bohémství, nonšalantnosti, pohody a šarmu. Croissant do jedné ruky, skleničku vína do druhé – jste připraveni na intenzivní francouzskou léčbu?

Francie je země skvělého jídla, křupavých baget, nádherných historických památek, nezapomenutelných filmů, výjimečného vína a elegantního stylu. A také je to země, kde lidé vědí, jak žít. Francouzi jsou známí nejen pro svou schopnost stávkovat, ale hlavně proto, že si umí své životy náležitě vychutnávat. A to i když není zrovna všechno zalité sluncem nebo vzpomínaným skvělým vínem.

I u nás francouzskou životní filozofii můžete aplikovat. Stojí totiž na několika jednoduchých principech, k nimž nepotřebujete kulisy v podobě noční Paříže, vinic v Provence na jihovýchodě Francie či chladného vánku v Normandii. Připravili jsme pro vás několik přístupů, které můžete aplikovat všude na světě. Tedy i v často zamračeném Česku.

Dopřejte si chvíle pro sebe
Pokud jste někdy zavítali do Paříže, nemohli jste si nevšimnout sólo návštěvníků v kavárnách a restauracích, kteří si v klidu vychutnávali svou kávu a cigaretu v doprovodu denního tisku nebo rozečtené knihy.

Podle mnoha psychologů je záměrně ordinovaná samota, při které nemáme naplánovanou žádnou náročnou aktivitu, prospěšná pro naše duševní zdraví: máme díky ní čas přemýšlet bez strachu, co si pomyslí někdo druhý, a také si chvílí pro sebe dopřáváme jedinečnou šanci odreagovat se a nudit se. Což může být dobré nejen pro odpočinek, ale i kreativitu.

Jak aplikovat pravidlo do každodenního života? Zajděte si na kávu, oběd, udělejte si doma čaj a zavřete se s ním sami na chvíli do jiné místnosti, než je zbytek rodiny. Uvidíte, že i pár chvil o samotě denně vašemu prožívání a emoční pohodě pomůže.

Užívejte si jídlo a užívejte si ho pomalu
Francouzi si libují v dobrém jídle a je o nich známo, že s jeho konzumací nijak nespěchají: jejich někdy i dvouhodinové obědy během pracovního dne nechť jsou toho důkazem. I když nemáte možnost zmizet z práce na tak dlouho, zkuste po vzoru Francouzů neobědvat u počítače a místo toho se vždy snažte jíst v klidu, bez stresu a bez přehnaných stimulů okolo (ano, mluvíme o telefonu v ruce).

V praxi máte několik možností: buď si na něj zajděte ven a pokud ho máte připravený z domova, skočte si ho sníst na terasu nebo na lavičku před budovu. A doma? Nepřistupujte k jídlu primárně jako k něčemu, co vás zasytí, ale zkuste si ze snídaní, obědů a večeří udělat chvíle, které se mají užívat. Jezte s vidinou potěšení, ne s představou plného břicha.

Pokud se rozhodnete tento princip doma vyzkoušet nebo zavést, máme pro vás malý snídaňový tip. Od 28. srpna pekárny PAUL prodávají všechny sladké makronky, symbol francouzského cukrářství, jen za 15 Kč. Letos totiž slaví značka 15 let na českém trhu.

Radujte se z maličkostí
Francouzi vědí, že malá potěšení každodenního života jsou stejně důležitá jako ta velká. Nečekejte proto na zlomové životní okamžiky, abyste projevili radost nebo štěstí. Ranní káva v oblíbeném hrnečku, autobus, který přijel přesně ve chvíli, kdy jste přišli na zastávku, nebo milá prodavačka v trafice. To všechno – pokud si jich budete všímat a cenit – mohou být maličkosti, které zpříjemní váš den.

Jestli máte pocit, že žádné takové kolem vás zrovna nejsou, vytvořte si je sami. Skočte si na vzpomínanou makronku, kupte si řezané květiny na stůl, zavolejte kamarádům nebo vezměte svou rodinu na malou procházku.

Nekazte si radost výčitkami
Jedním z klíčových aspektů francouzského životního stylu je umění užívat si života bez výčitek. Z toho plyne jednoduché ponaučení: pokud si dopřáváte něco sladkého, místo knihy občas otevíráte Netflix nebo si jednou za čas dopřejete odpolední siestu, neobviňujte se. Užijte si to naplno a bez pocitu viny.

Naučte se sami sobě odpouštět a buďte milosrdní. Každý má nedokonalé dny, což nás ale nečiní méně hodnotnými. Naopak. Navíc pamatujte, že odpočinek a drobné radosti jsou důležité pro naše duševní a fyzické blaho.

Udělejte si to hezké
Nejen Paříž je synonymem elegantního stylu, nevtíravé krásy a chick espritu. Pokud tedy chcete do svého života aplikovat trochu francouzství, zkuste si z něj ukrojit. Dopřejte si chvíli a oblékněte se do toho nejlepšího a zároveň nejpohodlnějšího, co zrovna u sebe v šatníku najdete. To vše doplňte o několik kapek vašeho oblíbeného parfému.

Ano, oblékání sice může pro někoho být jen povrchní zálibou, pravda je však i to, že o nás říká mnohé. A také, že má velkou schopnost ovlivnit, jak se cítíme.

Zdroj a foto: Pekárny PAUL

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *