Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak bojovat s podzimním splínem? Pomůže správná strava i zasloužený relax

Podzimní měsíce s sebou přinášejí nejen vidinu přicházející zimy, ale i zkracující se dny a méně slunečního svitu. Změna počasí znamená pro mnoho lidí také narušení psychické pohody. Podzimní splín se projevuje únavou, skleslostí, apatií nebo potížemi s ranním vstáváním. Víte, pomocí čeho s těmito nepříjemnými stavy bojovat? A jak splín rozeznat od závažnějšího psychického problému, kvůli kterému je na místě vyhledat pomoc?

Pobyt venku a cvičení
Za duševní nepohodou, která se objevuje v podzimních měsících, stojí mimo jiné nedostatek slunečního svitu. Čím méně se slunce objevuje na obloze, tím častěji mohou lidé cítit úbytek energie a podrážděnost. Takové pocity nejsou podle odborníků výjimečné. Splín se může vyznačovat zhoršenou náladou, ztrátou motivace do činností, které nás dříve bavily, nebo třeba nadměrnou únavou. Potkat může kohokoli, obecně ale trpí depresivními stavy více ženy než muži,“ popisuje Kristýna Kafuňková, psycholožka ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví při Psychiatrické nemocnici Brno.

K duševní pohodě a klidu přispívá pohyb venku na čerstvém vzduchu. Působení denního světla podporuje tvorbu serotoninu a melatoninu, důležitých látek pro psychickou rovnováhu. Přestože slunečního svitu není na podzim mnoho, může procházka parkem nebo lesem přispět k vnitřnímu klidu. Odborníci doporučují také pravidelné sportování, které má obecně pozitivní vliv na psychické zdraví. Když počasí pobytu venku nepřeje, dá se cvičit i v domácím prostředí, například jógu, pilates nebo energickou zumbu.

Důležitý je relax
Úzkosti a špatné nálady, které s sebou podzimní splín přináší, se dají zahnat rovněž příjemnou relaxací. Odpočinek je totiž základním předpokladem pro duševní zdraví. Jeho role je přímo klíčová, zvláště v podzimních měsících, kdy se obecně můžeme cítit více unavení. Po klidnějším prázdninovém režimu na nás může stres dopadat o to více a je potřeba si najít činnost, která pomáhá s odreagováním. Ke snížené schopnosti vyrovnávat se se stresem a ponurými podzimními dny může vést i nekvalitní či nedostatečný spánek,“ uvádí psycholožka Kristýna Kafuňková.

Dobrou náladu pomohou navodit například i svíčky. V domácnosti vytvoří klidnou atmosféru a mohou sloužit jako kulisa chvilek pro sebe, které jsou pro duševní zdraví důležité. Každý si může najít vlastní rituál, při němž odpoutá své myšlenky od těžkostí a naladí se na správnou vlnu. „V sortimentu dm drogerie si každý najde svůj kousek pohody. Světlo do domova přinesou čajové svíčky, u kterých mohou zákazníci vybírat z mnoha barev a vůní. Pro intenzivní zážitek je vhodné sáhnout také po éterických olejích do aroma lamp. Eukalyptus, vanilka nebo citron provoní celou místnost a vytvoří příjemnou atmosféru,“ vysvětluje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Uklidňující zážitek může přinést čas strávený ve vaně. Pro maximální odpočinek se doporučuje využít při koupeli produkty s přírodními složkami, které zklidnění těla i duše podporují. Pocit fyzické i mentální pohody navodí například bylinné pěny do koupele. Správný efekt přinesou pěny obsahující tymián nebo levanduli, jež je předním přírodním bojovníkem proti stresu. Uvolnění svalů a regeneraci těla i mysli podporuje též použití soli do koupele. Pro zdravý spánek se doporučuje sůl z Mrtvého moře.

Pomohou vitamíny a správné stravování
K psychické pohodě vede i vyvážené a pestré jídlo, které obsahuje dostatek ovoce a zeleniny i prospěšných tuků. Zdravá strava je základem správného fungování lidského těla. Důležité je jíst pravidelně, protože pak zůstává stabilní hladina cukru v krvi a s ní také nálada. Hladovění anebo přejídání se vede často k pocitům skleslosti a únavy. Tvorbu důležitého serotoninu podporuje častá konzumace ryb, vajec a luštěnin. Opomínat by se neměly ani potraviny obsahující vitamín B, který pomáhá s obnovou energie. Lze jej najít v bramborách, ořeších, avokádu nebo citrusech.

Dostatečný příjem důležitých vitamínů zajišťují doplňky stravy určené ke každodennímu užívání. „Vitamín B12 podporuje imunitní systém i nervovou soustavu a přispívá ke snížení únavy a vyčerpání. Sortiment dm nabízí například doplněk stravy Mivolis šumivé tablety s vitamínem B12 a malinovo-jahodovou příchutí bez přidaných cukrů. Ve formě lahviček u nás zákazníci najdou Mivolis kúru s vitamínem B12, což je doplněk stravy s vitamíny a aminokyselinami,“ popisuje Jiří Peroutka, manažer komunikace dm drogerie markt.

Ověřeným pomocníkem jsou také bylinky, jež se k léčbě psychických neduhů využívají už tisíce let. Proti podzimnímu splínu osvědčeně zabírá čaj z třezalky, která ulevuje od nervozity a špatných nálad, nebo z uklidňující meduňky či heřmánku. Do čajové směsi můžete přidat také aromatickou levanduli, která harmonizuje nervový systém.

Problém může být závažnější
Rozeznat podzimní splín od závažnějších problémů může být často složité. Důležité je věnovat pozornost délce trvání špatných nálad a nedostatku motivace ke každodenním činnostem. Jak už bylo řečeno, sezónní splín se nejčastěji objevuje u žen. Muži ale duševními obtížemi mnohdy trpí skrytě, protože je pro ně obtížnější vyhledat správnou pomoc.

Svěřit se do péče odborníka je přitom zásadní. „Není na místě psychické potíže ignorovat. Pokud příznaky podzimního splínu trvají bez zlepšení déle než dva týdny, je na čase vyhledat odborníka, ideálně psychologa nebo psychiatra. Mohlo by se totiž jednat o závažnější problém, jako je deprese,“ uvádí psycholožka Kristýna Kafuňková.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *