Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiJídlo a pití

Užijte si s dětmi sladký a zábavný Kakiween!

Nadcházející Halloween vybízí k hravosti a mlsání. Letos si můžete podzimní zábavu ještě vylepšit a naplánovat si sladký Kakiween. Užijte si s dětmi radost z dobrot a uspořádejte večírek pro své ratolesti a jejich kamarády v roztomile strašidelném duchu. Hlavní roli bude kromě čarodějnic a bubáků hrát lahodný oranžový kaki Persiom Bouquet – sladké a zdravé ovoce bez pecek.

Nachystejte máslové sušenky s kaki-šípkovou omáčkou, kočičí cupcaky, strašidélka a plněný kaki. Zapojte děti do příprav a dopřejte si společně strávený čas a trochu legrace. Vzhůru na Kakiween!

Máslové sušenky s kaki a šípkovou omáčkou nabízí netradiční obměnu oblíbených sladkostí. V té správné podzimní misce se přetaví ve skvělou dobrotu k čaji nebo kakau. Na 60 sušenek budete potřebovat:

Suroviny na sušenky:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
100 g moučkového cukru
špetku drcené vanilky
1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Suroviny na omáčku:
2 hodně zralé kaki Persimon Bouquet
1 lžičku mleté skořice
½ lžičky pomerančové kůry
2 lžíce šípkové marmelády

Postup:
Mouku prosejte do mísy. Vmíchejte cukr, citronovou kůru a vanilku. Přidejte vejce, pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinku v chladu. Mezitím připravte sladkou směs. Kaki rozmačkejte a dejte do rendlíku. Přidejte šípkovou marmeládu, skořici a pomerančovou kůru. Vše krátce svařte. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Těsto vyválejte a vykrajujte z něho různé tvary. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Sušenky po upečení namáčejte do sladké směsi. Můžete je také k sobě slepovat.

Cupcaky milují všichni. Ty kočičí ale mají ještě něco navíc! Lahodnou chuť doprovází zábavný a roztomilý vzhled. Na 12 kočičích cupcaků budete potřebovat:

Suroviny na sušenky:
130 g hladké mouky
1 žloutek
70 g cukru
75 g másla
čokoládu na potření
kakao na poprášení
cukrové zdobení na oči

Suroviny na koláčky:
250 g hladké mouky
100 g cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
80 g rozpuštěného másla
1 rozmixované kaki Persimon Bouquet
1 lžičku mleté skořice
100 ml mléka
1 vanilkový cukr
máslo na vymazání
hrubou mouku na vysypání

Suroviny na krém:
500 g zakysané smetany
150 g tmavé čokolády
Kaki na zdobení

Postup:
V míse zpracujte mouku, cukr, žloutek a pokrájené máslo. Vypracujte hladké těsto a poté ho vyválejte. Vykrajujte kočičky nebo jiné tvary (dýně, netopýry…). Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Po upečení a vychladnutí potřete sušenky trochou rozpuštěné čokolády a pak je poprašte kakaem. Cukrové zdobení namočte v ruce a přiložte je na kočičky jako oči. Čokoládu nalámejte do misky a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Poté do ní zašlehejte zakysanou smetanu. Krém dejte do lednice, aby vychladnul. Mezitím připravte koláčky. Vejce prošlehejte s cukrem do pěny. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořici. Vmíchejte vlažné máslo, mléko, rozmixované kaki a ušlehejte hladké těsto. Plech na muffiny vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto nalévejte do dvou třetin výšky plechu. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 C. Do zdobicího sáčku dejte krém. Kaki nakrájejte na plátky. Na každý koláček dejte kolečko kaki, přidejte krém a do něho zapíchněte kočičku.

Kakiweenská strašidélka jsou nenáročná na přípravu a při jejich tvoření se nekladou meze fantazii. Udělají tak radost všem malým pekařům, kteří se na nich mohou do sytosti vyřádit.

Suroviny na 6 kousků:
1 chlazené listové těsto
1 kaki Persimon Bouquet
cukrové zdobení na oči (nebo tvaroh a čokoládu)
1 vejce na potření

Postup:
Z těsta vykrojte pomocí skleničky 6 koleček. Zbylé těsto nakrájejte na proužky nebo je nastříhejte pomocí nůžek. Na každé kolečko dejte plátek kaki. Poté kolečka omotejte pomocí nakrájených proužků. Strašidélka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem. Pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 190 C. Po upečení udělejte strašidélkům oči.

Vydlabanou dýni? Tu zná každý! Ale plněné kaki, které skrývá samé dobroty, to je teprve pořádné podzimní překvapení.

Suroviny na 4 porce:
4 kaki Persimon Bouquet
hrst rozinek
hrst nasekaných oříšků
½ lžičky mleté skořice
hrst nasekané čokolády
1 lžíci medu
200 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
zdobení na zuby a oči

Postup:
Kaki seřízněte a uvnitř trochu vydlabejte. Dužinu rozmačkejte a dejte do misky. Přidejte rozinky, ořechy, čokoládu, skořici a med. Dobře promíchejte a směsí naplňte vydlabané ovoce. Tvaroh prošlehejte s vanilkovými cukry. Naneste na kaki a navrch dejte seříznutou část. Vytvořte zuby ze sušenek, čokolády nebo kousků sušeného ovoce. Na oči použijte kuličky nového koření nebo pepře.

Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus.

Zdroj a foto: www.nejkaki.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *