Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

3 sladké podzimní recepty Pavla Berkyho

Tvarohové řezy, minikoblížky a sušenky z hnědého másla připravil Pavel Berky pro MILKO Polabské mlékárny.

Tvarohové řezy
doba přípravy: 60 minut + tuhnutí v lednici
náročnost: 1
počet porcí: ke sdílení

Suroviny na těsto:
150 g tmavé čokolády (70 %) + 30 g na posypání
150 g MILKO Másla z čerstvé smetany
110 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
30 g kakaa
4 vejce
1 ČL sody bikarbony

Suroviny na tvarohovou náplň:
500 g MILKO Tvarohu tučný
150 g moučkového cukru
150 g másla

Postup na těsto:
Troubu předehřejte na 180 °C. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu a na kostky nakrájené máslo. V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny. Teplou, ne však horkou čokoládovou směs pomalu vmíchejte do vaječné pěny. Můžete použít i kuchyňský robot na malý stupeň. V menší misce smíchejte hladkou mouku s kakaem a tuto směs také postupně vmíchejte do čokoládového těsta. Těsto vylijte do formy vystlané pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě 17 – 25 minut. Po upečení korpus z trouby vyndejte a nechte minimálně 30 minut odpočinout.

Postup na tvarohovu náplň:
Změklé máslo dejte do mísy od kuchyňského robota. Přidejte cukr a pomocí pádlového nástavce máslo utřete do světlé pěny. Poté postupně po lžících přimíchejte i tvaroh. Tvarohovou náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý čokoládový korpus a dejte do lednice na minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc, odpočívat. Po ztuhnutí můžete moučník nakrájet na jednotlivé řezy a posypat nastrouhanou čokoládou.

Minikoblížky z tvarohového těsta
doba přípravy: 30 minut + 1,5 hodiny kynutí
náročnost: 1
počet porcí: ke sdílení

Surovny na těsto:
250 g hladké mouky typu 00 (+ na posypání)
100 g MILKO Tvarohu tučný
80 ml plnotučného mléka
60 g krupicového cukru
30 g másla
1 vejce
5 g sušeného droždí
větší špetka soli
olej na smažení

Suroviny na posyp:
100 g krupicového cukru
100 g ořechů (libovolný druh či směs)
moučkový cukr na závěrečný posyp

Postup:
Všechny suroviny kromě oleje dejte do mísy od kuchyňského robota. Mléko by mělo mít pokojovou teplotu a máslo musí být změlké. Robot s hnětacím hákem zapněte na střední stupeň. Počkejte až se všechny suroviny spojí a poté zvyšte rychlost. Těsto nechte hníst minimálně 10 minut. Poté ho přendejte do čisté mísy, kterou zakryjte potravinovou fólií a dejte na teplé místo vykynout. Čas kynutí závisí na různých faktorech od druhu použité mouky, času hnětení až po kvalitu či čerstvost všech surovin. Obvykle by nemělo kynutí trvat déle než 1,5 hodiny. Po této době by mělo těsto zdvojnásobit svůj objem. Olej na smažení nalijte do většího hlubšího hrnce. Můžete použít i fritézu. Rozpalte ho na teplotu kolem 180 – 190 °C. Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a pomocí válečku zlehka vyválejte na tloušťku kolem 0,5 cm. Z těsta pomocí formičky vykrojte malá kolečka o průměru asi 2 cm. Postupně je smažte v rozehřátém oleji dozlatova. Během smažení koblížky v oleji míchejte aby se pěkně nafoukly. Do kastrolu nasypte krupicový cukr a na mírném ohni ho nechte rozpustit na karamel. Ořechy rozprostřete na plech. Zalijte je připraveným karamelem a nechte zcela ztuhnout. Poté ořechy s karamelem nalámejte na menší kusy, dejte do mixéru se sekacími noži a rozsekejte vše najemno. Po usmažení je ihned obalte v připraveném posypu a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.

Sušenky s hnědého másla
doba přípravy: 90 minut + tuhnutí v lednici
náročnost: 1
počet porcí: ke sdílení

Suroviny:
250 g MILKO Másla z čerstvé smetany
200 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
vločková mořská sůl
směs jedlých sušených květů

Postup:
Máslo nakrájejte na menší kostky a dejte do rendlíku. Na mírném plameni ho začněte ohřívat. Nejprve se rozpustí a poté začne zlehka probublávat. Zahřívejte ho až do doby, kdy přestane bublat, změní barvu na medově hnědou a začne vonět po oříšcích. Proto se mu také říká oříškové nebo hnědé máslo. Poté rendlík z plotny odstavte a přes sítko máslo přeceďte do skleněné zavařovací nádoby. Dejte ho do lednice zatuhnout. Tento krok můžete připravit i den předem a ulehčit si práci. Ztuhlé máslo vyberte z lednice a nechte chvilku povolit. Do mísy od kuchyňského robota dejte 160 g hnědého másla a spolu s cukrem ho pomocí pádlového nástavce utřete do pěny. Přisypte mouku a vše promíchejte. Nemíchejte však příliš dlouho aby se z mouky nezačal uvolňovat lepek. Míchání zastavte hned jak se všechny suroviny spojí do hrudkovité konzistence. Těsto vyklopte na pečící papír, přikryjte druhým archem pečícího papíru a pomocí válečku ho rozválejte na tloušťku 2 – 3 mm. Vyválené těsto zlehka posypte solí a sušenými květy. Dejte do lednice na 30 minut ztuhnout. Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto vyberte z lednice, dejte na plech a ve vyhřáté troubě ho pečte 50 – 55 minut. Po upečení plát ihned nakrájejte na libovolné tvary a nechte zcela vychladnout.

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *