Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Velikonoční nadílka plná (ne)tradičních receptů

Velikonoce už se hlásí za dveřmi, je proto nejvyšší čas vnést trochu jarní pohody i do domácnosti. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce, barvených vajíček, za okny vykukující osení či kočičky ve váze, ale jistě i něco dobrého na stole. 

Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývá náš dnešní recept. Jsou Velikonoce a nám se v Klatovech vylíhla kuřátka! A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím.

Velikonoční kuřátka plněná masem
Ingredience na masovou náplň: 
1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy 
2 stroužky česneku
1 malou cibuli
2 hrsti strouhanky
2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso)
3 snítky zelené petrželky
sůl a pepř
olej

Ingredience na těsto:
1/2 kg polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
175 ml vlažného mléka (i více, dle potřeby)
60 g másla
10 g cukru krupice
1 žloutek
sůl
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu

Postup: 
Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek. Ten až vzejde, přidejte do proseté mouky s cukrem a špetkou soli. Utřete žloutky do pěny, přidejte máslo a podle potřeby zalijte vlažným mlékem a vypracujte v hladké a nelepivé těsto, které potom nechte vykynout na teplém místě. Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Dochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout. Těsto nakrájejte na menší kousky, udělejte kuličky, a z toho tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek. Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte kuřátka ve vyhřáté troubě při 190 °C.

Velikonoční quiche s kuřecí klobásou
Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného velikonočního beránka. Vy rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit. 

Ingredience na náplň: 
1 balení kuřecích klobásek Drůbežářský závod Klatovy
1 svazek jarní cibulky
3 mrkve
2 lžíce másla
1-2 hrsti baby špenátu
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
150 g zakysané smetany
4 vejce na rozšlehání
1-2 vejce uvařená natvrdo
100 g tvrdého sýru
70 g sýru feta
nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení

Ingredience na těsto:
250 g celozrnné pšeničné mouky
140 g másla
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžička soli

Postup: 
Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si věci na přípravu těsta. Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a nechte půl hodiny chladit v lednici. Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o průměru zhruba 22 cm. Uhlaďte prsty a přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a dejte na 15 minut předpéct do trouby. Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a chvilku poduste, aby mrkev trochu změkla. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce povadnul. Dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zakysanou smetanu prošlehejte s vejci a polovinou strouhaného sýra. Smíchejte s podušenou zeleninou a celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým nastrouhaným sýrem a nadrobenou fetou. Vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem. 

Velikonoční sekaná
Na velikonočním stole by neměly chybět tradiční pokrmy, jako mazanec, beránek a nebo právě sekaná s vejcem. 

Ingredience: 
600 g mletého kuřecího masa Drůbežářský závod Klatovy
5 vařených vajec
2 syrová vejce
3 rohlíky
150 ml mléka
5 stroužků česneku
1 velká cibule
1 lžička majoránky
pepř a sůl

Postup: 
Nejprve uvařte vejce a předehřejte troubu na 170 °C. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a vysypte je do hlubokého talíře s mlékem, kde je nechte nasáknout. Oloupanou cibuli si nakrájejte najemno a prolisujte česnek. Do mísy vložte mleté kuřecí maso, osolte, opepřete, přidejte majoránku, česnek, cibuli a rozklepněte 2 syrová vejce. Přidejte namočené rohlíky a vše rukama promíchejte, až masová směs drží pohromadě. Pokud se ovšem bude rozpadat, přidejte strouhanku, a jestli naopak bude drolivá, přilijte mléko. Připravte si na pracovní desku potravinářskou fólii a rozprostřete na ni masovou směs do tvaru obdélníku. Doprostřed narovnejte uvařená vejce. Pomocí potravinové fólie přehněte přes vejce obě strany masové směsi, přitiskněte k sobě a pevně směs spojte, abyste odstranili bubliny okolo vajec. Přemístěte na pekáč, podlijte trochou vody a dejte péct. Zhruba po hodině by sekaná měla být hotová. Podávejte se šťouchanými brambory, lepenicí nebo kaší s nakládanou zeleninou.

Zdroj a foto: http://www.dzklatovy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *