Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Novinka od Tefal: Optigrill 4v1 XL pro pořádnou grilovačku

Značka Tefal přichází s novým inteligentním elektrickým grilem: Optigrill 4v1 XL. Novinka je kombinací inteligentního grilu, barbecue, trouby a pomocníka pro přípravu kompletního menu. S jeho extra velkou grilovací plochou pro 6–8 osob, je ideálním řešením pro přípravu pokrmů pro rodiny nebo skupiny přátel.

Díky 12 automatickým programům můžete připravit širokou škálu jídel, od krvavě po dobře propečený steak, přes ryby, až po lasagne nebo třeba třešňovou bublaninu. Inteligentní senzory, které automaticky rozpoznají tloušťku a množství suroviny, zaručí, že každé jídlo bude připraveno perfektně podle vašich představ.

Novinka je k dostání od května za doporučenou cenu 8 999 Kč.

Tip: Od května navíc najdete v aplikaci My Tefal stovky nových receptů pro Optigrill.

Pečené kuře a houby s česnekem a balzamikovým octem (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
2 polévkové lžíce hnědého cukru
1 lžička chilli vloček
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sušeného česneku
1 lžička uzené papriky
1 lžička soli
700 g kuřecích stehen s kostí a kůží (asi 4 ks)
500 g žampiónů
3 stroužky česneku
25 g šalotky (asi 1)
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce tekutého medu
1 lžička kukuřičného škrobu
2 polévkové lžíce balzamikového octa

Postup:
Na kuře: smíchejte cukr s chilli, kmínem, sušeným česnekem, uzenou paprikou a solí. Směs vmasírujte do stehen. Odložte je, abyste si mohli připravit zbytek pokrmu. Omyjte houby. Pokud jsou malé, ponechte je vcelku, jinak je rozkrojte na půl. Oloupejte a nasekejte česnek a šalotku. Vše dejte do zapékací mísy, přidejte olej, sójovou omáčku, med a kukuřičný škrob rozpuštěný v balzamikovém octu. Vše smíchejte. Otevřete gril v režimu Kompletní pokrm a vložte zapékací mísu. Boční termostat nastavte na polohu 3. Po předehřátí přístroje dejte kuřecí stehna na grilovací desku a pečte je 30 minut. V polovině pečení kuřecí stehna otočte. Houby pravidelně míchejte. Ihned podávejte.

Cheeseburger se slaninou (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
4 hamburgery
4 plátky uzené slaniny, silné asi 4-5 mm
2 polévkové lžíce francouzské hořčice
2 polévkové lžíce majonézy
4 plátky čedaru
4 hamburgerové bulky
Přísady podle chuti

Postup:
Zapněte gril. Zvolte program MANUAL nebo SLANINA (podle modelu) a stiskněte tlačítko OK. Po předehřátí přístroje položte slaninu na gril a gril zavřete. Stisknutím tlačítka OK zahajte grilování. Grilujte podle chuti: „Střední“ (oranžové nastavení 220 °C), aby byla slanina křupavá, ale stále trochu měkká, nebo „Křupavé“ (červené nastavení 250 °C), aby byla slanina výrazně křupavá. Grilovací desky pečlivě otřete kuchyňskou utěrkou. Poté zvolte program BURGER a stiskněte tlačítko OK. Po předehřátí přístroje položte burgery na gril a gril zavřete. Grilujte podle chuti: krvavé, středně propečené nebo dobře propečené. Dokud jsou burgery horké, položte na každý z nich plátek sýru. Smíchejte hořčici a majonézu a směsí potřete půlky bulek. Na bulky dejte přísady podle chuti (cibulové kroužky, listy salátu, rajčata, okurky atd.) a na ně položte burger. Přidejte grilované plátky slaniny a zakryjte horní půlkou bulky. Ihned podávejte.

Grilované královské krevety s česnekem, petrželkou a citrusovým máslem
Ingredience (na 4 porce):
12 královských krevet, syrové a neloupané
100 g másla
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce plocholisté petržele, nasekané
1 citrón
Sůl
Pepř

Postup:
Zapněte gril. Zvolte program MOŘSKÉ PLODY a stiskněte tlačítko OK. Po předehřátí přístroje položte krevety na gril a gril zavřete. Pečte, dokud se na displeji nezobrazí „středně propečené“ nebo dokud se nerozsvítí oranžová kontrolka. Mezitím si rozpusťte v rendlíku při mírné teplotě máslo. Přidejte oloupané a nasekané stroužky česneku, citrónovou šťávu, nasekanou petrželku, sůl a pepř a udržujte při mírné teplotě, dokud nebudou krevety hotové. Krevety podávejte s máslovou omáčkou.

Grilovaná žebra s chilli omáčkou a nakládanými paprikami (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
2 lžičky hnědého cukru
1 polévková lžíce rýžového octa
60 g rajčatové omáčky
1 lžička omáčky sriracha (nebo jiné pálivé omáčky)
2 červené papriky
2 žluté papriky
60 ml olivového oleje
2 stroužky česneku, nasekané
Sůl, pepř
1 polévková lžíce citrónové šťávy
2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky
65 g černých oliv
4 žebírka

Postup:
Připravte si chilli omáčku: v míse smíchejte hnědý cukr a ocet tak, aby se cukr rozpustil. Poté přidejte rajčatovou omáčku a omáčku sriracha. Promíchejte a postavte stranou. Zapněte gril OptiGrill. Zvolte program PAPRIKA a stiskněte tlačítko OK. Papriky nakrájejte na poloviny, vyjměte jadérka a poté obě poloviny nakrájejte podélně na tři části. Smíchejte polovinu olivového oleje, nasekaný česnek, sůl a pepř. Po předehřátí přístroje položte papriky na gril a gril zavřete. Pečte tak dlouho, dokud se kontrolka nerozsvítí červeně. Přendejte papriky na talíř, přidejte zbývající olivový olej, citrónovou šťávu, bazalku a olivy a zamíchejte. Grilovací desky otřete do čista. Zapněte gril OptiGrill. Zvolte program HOVĚZÍ nebo ČERVENÉ MASO a stiskněte tlačítko OK. Žebra opatrně otřete papírovou utěrkou. Obě strany osolte a opepřete. Po předehřátí přístroje dejte žebra na gril (příprava bude probíhat ve dvou dávkách) a přiklopte. Grilujte, dokud kontrolka nezmění barvu na požadovaný stupeň propečení: žlutá pro rare, oranžová pro středně propečený a červená pro dobře propečený steak. Žebra přendejte na talíře a podávejte s chilli omáčkou a nakládanými paprikami.

Grilovaný losos a salsa z manga (recept pro 4 osoby)
Ingredience:
4 steaky z lososa
1 mango
0,5 červené cibule
0,5 červené papriky
1 malý svazek koriandru
0,5 zelené chilli papričky
2 citróny
1 lžička sušeného česneku
Sůl
Pepř
Rostlinný olej

Postup:
Oloupejte mango a nakrájejte ho na malé kostky. Papriku nasekejte na stejně velké kostičky. Nakrájejte cibuli, zelené chilli a koriandr najemno. Vše smíchejte se šťávou z jednoho citrónu. Osolte je a opepřete a dejte prozatím stranou. Smíchejte sušený česnek s půl lžičkou soli a pepře. Filety lososa pokapejte směsí a polijte trochou oleje. Zapněte gril. Zvolte program RYBY a stiskněte tlačítko OK. Po předehřátí přístroje položte lososa na gril a gril zavřete. Pečte, dokud se na displeji nezobrazí „středně propečené“ nebo dokud se nerozsvítí oranžová kontrolka. Filety lososa dejte na talíře, pokapejte šťávou z další limetky a podávejte se salsou s mangem.

Zdroj a foto: Tefal

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *