Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzea

Milovníci Olomouckých tvarůžků a turistiky si tento víkend přijdou na své. V sobotu 25. května se uskuteční již 46. ročník oblíbené akce Putování za loštickým tvarůžkem. Startuje se od 7.00 do 10.00 hodin v Lošticích a na výběr je pestrá škála pěších i cyklistických tras od rodinných procházek až po náročné výšlapy. Na všechny účastníky čeká v cíli tvarůžková odměna a volný vstup do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích.

Putování za loštickým tvarůžkem je tradiční akce pořádaná Klubem českých turistů, která každý rok přitahuje několik tisíc turistických nadšenců. „Rádi podporujeme podobné akce v našem kraji, obzvláště ty, které dokáží propojit krásy naší hanácké krajiny s možností ochutnání regionálních potravin, jako jsou třeba Olomoucké tvarůžky,” zdůraznil Leoš Kalandra, Vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce Olomouckých tvarůžků. „Každého účastníka bych chtěl pozvat i k nám do Muzea Olomouckých tvarůžků, které je jediné muzeum svého typu v Česku. Pro účastníky Putování za loštickým tvarůžkem je v den konání akce vstup zdarma.“

Muzeum Olomouckých tvarůžků – co návštěvník uvidí:

  • muzeum se nachází v místě původní výrobny tvarůžků
  • moderně pojaté expozice ukazují průřez historii výroby Olomouckých tvarůžku od nejstarších pramenů až po současnost
  • pohled na výrobu od zpracování tvarohu, formování a koupání tvarůžků až po balení včetně funkční stloukačky na bedničky
  • malé kino promítající filmy o výrobě a historii
  • osudy jednotlivých osobností spjatých s výrobou tvarůžků na Hané
  • originály formovacího a koupacího stroje z 20. století
  • interaktivní prvky pro velké i malé návštěvníky

Putování za loštickým tvarůžkem nabízí nádherné pěší a cyklistické trasy v okolí Loštic. Registrace probíhá již v pátek 24. května od 17 do 19 hodin a v sobotu 25. května od 7 do 10 hodin na místě startu. „Pěší turisté mají start i cíl u skautské chaty, cyklisté na koupališti v Lošticích. Na výběr je pět pěších a šest cyklotras různé délky a náročnosti, takže si každý najde tu pravou pro sebe,“ uvedl Jiří Kuba, předseda Klubu českých turistů Loštice, hlavní organizátor akce Putování za loštickým tvarůžkem.

V sobotu 25. června se koná i tradiční Jarmark v Čokoládovně Troubelice, kde je možné ochutnat a zakoupit vybrané dobroty od regionálních výrobců, mezi nimiž opět nebudou chybět Olomoucké tvarůžky. Pro děti je připraven zábavný program. Akce se koná za každého počasí venku před čokoládovnou a vstup je zdarma.

Zdroj a foto: Muzeum Olomouckých tvarůžků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *