Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Hanácká kyselka slaví 170 let: Tradiční minerálka, která byla objevena náhodou při hledání uhlí, slaví jubileum

Hanácká kyselka je přírodní minerální voda pocházející ze srdce úrodné slunečné Moravy. Její historie sahá až do roku 1854, kdy ji objevila francouzská společnost při hledání ložisek uhlí. Oblíbená lokální značka s dlouholetou rodinnou tradicí, za jejímž vznikem stojí na svou dobu netradičně žena, tak letos slaví významné výročí. Hanácká kyselka díky jedinečné kombinaci minerálních látek a stopových prvků nabízí nezaměnitelnou chuť podpořenou jemnou perlivostí již 170 let.

Hanácká kyselka je oblíbená lokální značka minerální vody s rodinnou tradicí, jež přetrvala až do současnosti. Výrobní závod v moravské Horní Moštěnici, kde se minerálka stáčí, nyní vede pravnuk jeho zakladatelky Josef Doležel mladší. „Hanácká kyselka je moje srdcová záležitost, svůj život s ní mám spojený již od dětství. Rád vzpomínám třeba na to, když jsme jako malí hrávali fotbal na hřišti vedle stáčírny. Po skončení se všichni utíkali osvěžit k prameni a my, kteří jsme měli příbuzné v závodě, jsme běželi pro ochucenou „Hanačku“ pro sebe a kamarády. Takových vzpomínek mám mnoho, a proto jsem šťastný, že můžeme oslavit tak významné jubileum našeho tekutého pokladu,“ vypráví ředitel závodu.

Přestože si Hanácká kyselka za 170 let své existence získala oblibu po celé republice, má významnou vazbu především na Hanáckou oblast, odkud pochází. Je nedílně spojena se zdejší identitou a dědictvím a její přítomnost na různých kulturních akcích, oslavách i v každodenním životě odráží její hluboce zakořeněný vztah k místní komunitě i tradicím. To dokazuje i logo značky, jež vyobrazuje ženu v tradičním hanáckém kroji.

Chuť zalitá sluncem
Minerální voda Hanácká kyselka se zrodila v náručí úrodné Moravy, jež jí dodala unikátní složení s významným množstvím důležitých minerálních látek. Díky nim má nejen svou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť, ale je také přirozeným zdrojem pro doplnění tekutin a prospěšných minerálů v jednom. Za zmínku stojí hlavně významný obsah jódu, který je nezbytný pro tvorbu důležitých hormonů a správné fungování nervové soustavy, i obsah vápníku, jenž je důležitý pro udržení normálního stavu kostí a podílí se i na vedení nervových vzruchů či srážení krve.

Hanácká kyselka pochází z hloubky prvohorních devonských dolomitických vápenců, které jsou překryty nepropustnými krystalickými břidlicemi a neogenními jíly o síle 30-50 metrů. Jímá se ze čtyř vrtů, z nichž nejhlubší má 178 metrů, v naprosto stejném složení jako při jejím objevení před 170 lety. Ke stáčení minerální vody se využívá nejmodernější špičková technologie, která zaručuje vysokou kvalitu produktů při maximální kontrole hygienické čistoty.

Zajímavosti o Hanácké kyselce

  • Založení i úspěch rodinné firmy má na svou dobu netradičně na svědomí žena. Anna Pospíšilová zakoupila Hanáckou kyselku za finance z vypořádání dědického podílu z gruntu své rodiny. Dle informací jejích potomků to byla právě ona, kdo doma i ve firmě „nosil kalhoty“ a za podpory svého manžela a dětí vybudovala prosperující podnik.
  • Ústředním motivem loga i etikety Hanácké kyselky je Hanačka v tradičním kroji. Autorem portrétu na první etiketě byl uznávaný moravský malíř Joža Uprka. Postupem času se etiketa měnila a upravovala. K největší změně pravděpodobně došlo, když se v minulosti na etiketě objevila dokonce fotografie maminky aktuálního ředitele stáčírny Jitky Doleželové.
  • Hanácká kyselka byla jedním z prvních průkopníků v oblasti ochucených vod u nás. Pomerančová příchuť vznikla na začátku 60. let v reakci na úpadek poptávky po přírodních minerálních vodách. Nakonec získala takovou oblibu, že dodnes je „Hanačka“ považována hlavně za ochucenou minerálku. Postupem času získala mnoho různých příchutí, a některé z nich byly vskutku originální. Za zmínku stojí například tonic, alpská jedle či dokonce fernetová příchuť. Nyní je její portfolio založeno hlavně na oblíbených tradičnějších příchutích.
  • V letech 1972-1973 začala Hanácká kyselka jako první zřídelní závod v republice vyrábět lahve z PVC. S ohledem na nepříliš valnou kvalitu materiálu i politickou situaci se nakonec vrátila zpět ke skleněným lahvím, ale prvenství v takto převratném kroku si drží.
  • Hanácká kyselka vznikla jako rodinná firma a svou atmosféru si drží dodnes. V závodě, který nyní vede pravnuk zakladatelky, pracuje celkem 35 zaměstnanců a devatenácti z nich firma poskytuje živobytí již přes dvacet let.

Zdroj a foto: Hanácká kyselka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *