Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníJídlo a pití

Enoturistika: Rozmanité zážitky z vinařské turistiky ve Valpolicelle

Valpolicella, malebná vinařská oblast v provincii Verona, je skutečným pokladem severní Itálie. Tento region, proslulý svými terasovitými vinicemi a malebnými vesničkami, láká návštěvníky z České republiky, aby se ponořili do tajů tradiční italské vinice a ochutnali zdejší výjimečné víno.

Vinařská oblast Valpolicella je domovem špičkových vín, jako je Amarone della Valpolicella, Valpolicella Ripasso a sladké Recioto della Valpolicella, která mají chráněné označení původu. Tato lahodná vína, která představují to nejlepší z italského vinařství, vznikají z tradičních místních hroznů Corvina, Rondinella a Molinara a vyznačují se intenzivní a komplexní chutí.

Kromě výjimečných vín vinařská oblast Valpolicella ovšem nabízí kromě tradiční ochutnávky vína také spoustu dalších aktivit, které uspokojí dobrodružné i kulturně zvídavé povahy a které zahrnují návštěvu historických vil, romantických zahrad, malebných kostelů a půvabných měst. Pro milovníky outdoorových aktivit je region ideální pro pěší turistiku, cyklistiku a pikniky v malebném prostředí vinic a olivovníků.

Pobyt na půvabných farmách
Poznejte autentický venkovský život ubytováním na jedné z idylických farem ve Valpolicelle, známých jako agriturismi. Tyto farmy poskytují útulné a rustikální ubytování, často uprostřed rozlehlých vinic a olivových hájů. Hosté si zde mohou vychutnat tradiční speciality, účastnit se zemědělských aktivit a ponořit se do klidné venkovské atmosféry. Je to ideální způsob, jak poznat přírodní krásy a klasický životní styl regionu na vlastní kůži.

Výlety na elektrokole a piknik
Prozkoumejte scénickou krajinu Valpolicella na elektrokole. Toto dobrodružství propojuje radost z jízdy na kole s objevováním místních vinic vlastním tempem. Dopřejte si k tomu gurmánský piknikový zážitek s místními lahůdkami, které vám umožní vychutnat si klidné jídlo uprostřed malebných vinic.

Návštěvy historických vil
Vraťte se v čase při prohlídce historických vil ve Valpolicelle, z nichž mnohé byly přeměněny na elegantní vinařství. Mezi významné vily patří Villa Mosconi Bertani, Villa Giona a Villa Serego Alighieri. Tyto prohlídky nabízejí jedinečnou kombinaci historie a vinařství s možností prohlédnout si zahrady v italském stylu, místnosti s freskami a starobylé vinné sklepy.

Gurmánské prohlídky
Kulinářské dědictví Valpolicella je stejně bohaté jako jeho víno. Dopřejte si prohlídku s průvodcem, která vás provede místními trhy, sýrárnami a řemeslnými výrobci potravin. Součástí těchto prohlídek jsou často kurzy vaření, kde se můžete naučit připravovat tradiční pokrmy dokonale sladěné s místními víny.

Treking a přírodní stezky
Pro milovníky přírody nabízí Valpolicella množství trekingových a turistických tras po kopcích a vinicích. Tyto stezky poskytují nádherné výhledy na region a jsou skvělým způsobem, jak poznat přírodní krásy oblasti. Některé túry zahrnují výlety s průvodcem, který vám vysvětlí místní flóru a faunu, a přidá tak k vašemu dobrodružství i vzdělávací prvek. Mezi oblíbené stezky patří trasy, které se vinou přírodním parkem Lessinia a nabízejí úchvatné výhledy a možnosti pozorování divoké zvěře.

Prozkoumejte historické památky
Valpolicella má bohaté historické dědictví a pyšní se památkami z řeckých i římských dob. Návštěvníci si mohou prohlédnout starověké římské vily, například vilu s mozaikami v Negraru, a další archeologická naleziště, která nabízejí pohled do slavné minulosti regionu. Tyto historické památky tvoří fascinující kontrast k moderním vinařským technikám a prohlubují kulturní zážitek.

Putování půvabnýmivesničkami
Idylické vesničky v oblasti Valpolicella s úzkými uličkami a tradičními kamennými domky jsou potěšením k prozkoumání. Městečka jako San Giorgio di Valpolicella, Fumane a Marano di Valpolicella nabízejí krásné výhledy, malebné kavárny a řemeslné obchody. Procházky po těchto vesnicích umožňují návštěvníkům poznat místní životní styl a objevovat skryté skvosty na každém kroku.

Valpolicella s chráněným označením původu vína je ideálním místem pro dovolenou. Region nabízí jedinečnou kombinaci přírodních krás, bohatého kulturního dědictví a výjimečných vín. Ať už budete objevovat malebné vinice, historické vily nebo malebné vesničky, Valpolicella slibuje nezapomenutelné zážitky, které vystihují podstatu italské tradice a řemeslné zručnosti.

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny”
Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That’s Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

O sdružení Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella
Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella, neboli Konsorcium na ochranu vín Valpolicella, je sdružení vinařů, pěstitelů a stáčíren z vinařské oblasti Valpolicella, jež zahrnuje 19 obcí v provincii Verona. Konsorcium plní důležité institucionální úkoly: zabývá se propagací a informováním o vínech z území Valpolicella, ochranou značky a místního vinařství nebo dohledem nad označením a jeho ochranou.

O sdružení Consorzio Tutela Formaggio Asiago
Consorzio Tutela Formaggio Asiago, neboli Konsorcium na ochranu sýru Asiago, vzniklo v roce 1979, aby zajistilo, že jako Asiago budou označovány, uznávány a prodávány pouze sýry splňující přísné výrobní parametry. Institucionálními úkoly konsorcia jsou podpora výrobku, který je významným dědictvím národního zemědělsko-potravinářského průmyslu, včetně jeho propagace v Itálii i v zahraničí, a ochrana spotřebitelů před padělky. Dodavatelský řetězec sýra Asiago CHOP, čtvrtého nejčetněji prodávaného sýra z kravského mléka v Itálii, tvoří 36 výrobních závodů a 6 zráren, které ročně zpracují 2 200 00 tun mléka a vyrábí z něj čerstvý sýr Asiago CHOP (minimální doba zrání 20 dní) či jeho déle zrající variantu (doba zrání od 3 do více než 15 měsíců).

O sdružení Consorzio di Tutela della Nano Vialone Veronese
Chráněné zeměpisné označení Riso Nano Vialone Veronese se vztahuje pouze na rýži, která se pěstuje z přísně vybraných semen druhu Japonica, odrůdy Vialone Nano. Čistotu odrůdy, způsoby pěstování a zpracování rýže kontroluje Konsorcium pro ochranu CHZO Riso Nano Vialone Veronese, jež sdružuje podniky se závazkem dodržovat specifikaci produkce schválenou a registrovanou Evropským společenstvím.

O Associazione Interregionale Produttori Olivicoli (AIPO) Verona
Meziregionální sdružení producentů oliv (AIPO Verona) sdružuje více než 6 000 členů italského olivového průmyslu (pěstitelé oliv, lisovny oleje, konsorcia, družstva atd.), kterým nabízí technické, právní, regulační a agronomické poradenství či specializované kurzy. Je vybaveno laboratoří pro analýzu olejů, oliv a panenských výlisků s 15 000 údaji o různých druzích olejů z oblasti Středozemního moře a ročně provede přibližně 5 000 chemických analýz. Komise AIPO uznaná ministerskou vyhláškou provádí denně senzorické zkoušky a hodnocení olejů, spolupracuje také na regionálních a meziregionálních projektech.

Zdroj a foto: Valpolicella

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *