Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Pokud to odvysílají, změní svět. Vlny Jiřího Mádla představují trailer a plakát

Ambiciózní film Vlny režiséra a scenáristy Jiřího Mádla se chystá do kin 15. srpna. Tvůrci nyní představují oficiální upoutávku, která zavede diváky do Prahy 60. let do prestižní redakce Československého rozhlasu. Tamní novináři mění zaběhnutá pravidla a dostanou se kvůli tomu do přímého a nebezpečného boje s tajnými službami. Příběh je inspirovaný skutečnými osobnostmi a na scénáři pracoval režisér Mádl přes 10 let. Svůj snímek poprvé představí publiku v sekci Zvláštní uvedení na 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Na českou distribuci pak naváže i celosvětová, na festivalu v Cannes získaly Vlny mezinárodního distributora a dostanou se i k zahraničním divákům.

Drama Vlny se inspiruje skutečnými osudy členů proslulé Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu. Odvážní novináři tehdy byli celebritami své doby, jejichž plakáty zdobily zdi mnohých domácností. Mezi tehdejší žurnalistické ikony Jiřího Dienstbiera, Věru Šťovíčkovou či Luboše Dobrovského se dostává mladík Tomáš. Vlastně tak trochu omylem, místo v redakci bylo snem jeho mladšího bratra Pavla. Tomáš se dosud staral hlavně o to, aby byli oba v bezpečí. Netuší však, že místní redaktoři jsou v hledáčku tajných služeb. Když se objeví nahrávka, jejíž odvysílání může změnit svět, Vlny získávají parametry špionážního thrilleru, v jehož pozadí jsou nelehké, dnes možná nepředstavitelné životní volby.

„Jde o velmi realistický pohled na tehdejší dobu a na to, jak se v takových podmínkách museli mnozí často rozhodovat,“ říká představitel Tomáše Vojtěch Vodochodský a dodává: „Hned při čtení scénáře na mě dýchl neuvěřitelný temporytmus a dynamika, střihová skladba a detailní popisy scén. Jako herec se okamžitě vcítíte nejen do své postavy, ale do atmosféry celého filmu. Nic takhle dynamicky napsaného jsem dosud nečetl.“ Tatiana Pauhofová, která ve filmu ztvárnila redaktorku Věru Šťovíčkovou, dodává: „Režisér Jirka Mádl, kameraman Martin Žiaran a celý tým jsou zárukou precizní, profesionální a skvělé práce.“

Snímek se již nyní těší velkému zájmu. Poprvé bude divákům oficiálně představen během 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v sekci Zvláštní uvedení, nesoutěžní části hlavního programu. Zároveň už během filmového festivalu v Cannes došlo k uzavření licenční smlouvy pro mezinárodní distribuci. Na starosti ji bude mít francouzská společnost Urban Sales, která Vlny zpřístupní celosvětově nejdříve filmovým festivalům a poté jej přesune do kinosálů na všech kontinentech.

Ve filmu, který v kinech bude od 15. srpna, se diváci kromě Vojtěcha Vodochodského mohou těšit na Tatianu Pauhofovou, Stanislava Majera, Vojtěcha Kotka, Mariku Šoposkou, Petra Lněničku, Matyáše Řezníčka, Petra Halíčka, Martina Hofmanna, Jacoba Erftemeijera, Jana Nedbala, Tomáše Maštalíra nebo Igora Bareše. Vlny produkuje společnost Dawson Films. Distribuci má na starosti Bontonfilm. Koproducenty jsou Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio a.s., innogy, Wandal Production a RTVS. Film vzniká za podpory Státního fondu kinematografie, Pražského audiovizuálního nadačního fondu, Plzeňského kraje a Audiovizuálneho fondu (SK).

O FILMU VLNY
Dobový film Vlny režiséra Jiřího Mádla ukáže napínavé a doposud utajené příběhy novinářů Československého rozhlasu. Na konci 60. let, kdy zněl z rádiových vln rokenrol a studentské revolty měnily svět, nastoupí starší z bratrů do prestižní redakce rozhlasu. Záhy se ocitne v nebezpečném souboji redaktorů a tajných služeb. Ve víru událostí půjde brzy všem o život a hlavní hrdina stojí před drsnou volbou: ochránit bratra, nebo pravdu a kolegy? Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu.

Scénář a režie: Jiří Mádl
Producentka: Dawson Films – Monika Kristl
Dramaturgové: Marcela Pittermanová, Jack Sidey
Kamera: Martin Žiaran
Střih: Filip Malásek
Hudba: Simon Goff
Zvuk: Viktor Ekrt
Architekt: Petr Kunc
Umělecké maskérky: Jiřina Pahlerová, Adéla Anděla Bursová
Kostýmní výtvarnice: Katarína Štrbová Bieliková
Slovenská producentka: Wandal Production – Wanda Adamík Hrycová
Koproducenti: Český rozhlas, Česká televize – kreativní producent Jaroslav Sedláček, Barrandov Studio a.s., innogy a RTVS (SK)

Za podpory: Státní fond kinematografie, Pražský audiovizuální nadační fond, Plzeňský kraje a Audiovizuálny fond (SK)

O DAWSON FILMS
DAWSON Films vznikl jako filmová divize společnosti DAWSON Productions, která je na trhu od roku 1994, později se stal samostatným subjektem a věnuje se vývoji a produkci autorských filmových a televizních projektů. Mezi jeho nejznámější filmy patří Na střeše, který získal 7 nominací na České lvy nebo snímek 3 sezóny v pekle, který z 11 nominací 3 proměnil. Oba filmy obdržely i mezinárodní ocenění.

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *