Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak si užít léto na maximum a nenechat se rozhodit komplikacemi v intimních partiích při koupání nebo sportu?

Léto většina z nás miluje. Je ale pravda, že někdy nám také dává dost zabrat. Časté koupání, přehrady a přírodní koupaliště, chlorované bazény, hodiny v sedle při cyklistických vyjížďkách či dlouhé výšlapy při pěší turistice. A také sex k létu patří. Z toho všeho mohou být intimní partie vysušené, podrážděné – a potřebují správně opečovat. Stejně tak se většinou nechceme na cestách a dovolených vyhýbat koupání při menstruaci. Ani ta ale nemusí být při správném řešení komplikací.

V létě je vaginální pH rovnováha náchylnější k nějakému neblahému rozhození
„Během léta vás velice snadno může postihnout zapaření z mokrých plavek nebo z nevhodného neprodyšného spodního prádla. Plavání a koupání vysušuje intimní oblast a obzvlášť chlorované bazény decimují užitečnou spřátelenou poševní mikroflóru. Také při jízdě na kole nebo při pěší turistice může tření a zvýšené pocení způsobit vyrážku, podráždění pokožky a pocit nepohodlí,“ upozorňuje Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného e-shopu s menstruačními pomůckami Maluna.cz a dodává: „Kvůli následnému pocitu suchosti a svědění má mnoho z nás tendenci používat více mýdel a lubrikantů, což však může situaci jen zhoršit.“

Vhodné ubrousky
Podráždění a vysoušení pokožky se jde bránit pomocí kvalitních ochranných a hydratačních produktů. Ne vždycky se na cestách můžeme umýt, jak bychom potřebovaly. Řešením jsou vlhčené intimní ubrousky, ale takové, které respektují přirozené pH intimních partií. Příkladem mohou být Lunette Intimate, vlhčené ubrousky vhodné pro všechny typy pleti i pro citlivou pokožku. K intimním partiím jsou maximálně přátelské a nepodráždí je, ale můžete si s nimi otřít a osvěžit jakoukoli jinou část těla. A ubrousky jsou fantastické i po sexu.

Není mýdlo jako mýdlo
Někdy zkrátka platí, že méně je více. A pokud podrážděnou pokožku intimních partií ve snaze ji “vyčistit” intenzivně myjete běžnými mýdly, lépe vám nebude. „Lepší je mytí obyčejnou čistou vodou než běžnými sprchovými gely či levnými intimními gely. Správné přípravky pro intimní hygienu musí mít optimální pH, aby vulvu nevysušovaly, ale naopak hydratovaly. Bezpečný hydratační prostředek na čištění intimních partií neobsahuje mýdla, hormony, alkoholy ani minerální oleje. Například Lunette intimní gel se hodí pro vyrovnání vaginálního pH po plavání nebo po sexu,“ doporučuje Ilona Bittnerová ze specializovaného e-shopu Maluna.cz.

Lubrikant, který nelepí
Máte zkušenost, že vám lubrikanty nedělají dobře? Nebo chvíli ano, ale ty lepkavé následky a podrážděné intimní partie a výsledný pocit vysušení je hodně nepříjemný až bolestivý? Opravdu dobrý lubrikant neobsahuje hormony, glycerin, sorban draselný ani silikony a je bez parfemace. Volte lubrikanty s nízkou osmolalitou, protože na rozdíl od jiných nevysušují.

Ptáte se, co je osmolalita a jakou roli by mohla hrát ve vaší ložnici? Jde o schopnost látky odvádět vlhkost z tkání. Lubrikační gely s osmolalitou vyšší, než má přirozený vaginální sekret, mohou způsobovat podráždění a narušení sliznice intimních partií. Pochva je pak náchylnější k infekcím. Proto je dobré vybírat lubrikant s nízkou osmolalitou.

„Důležitou roli hraje prevence. Pokud gynekologickými potížemi trpíte častěji, je vhodné vyzkoušet vedle speciálních mycích gelů pro intimní hygienu s antibakteriální přísadou také místní nebo celkové přípravky s obsahem probiotik. Zásadní je také vždy přeléčení vašeho sexuálního partnera. Pokud se u vás gynekologické potíže vykytují velmi často nebo nereagují na léčbu volně prodejnými léky, vyhledejte lékaře,“ doporučuje MUDr. Jiří Emmer z Onapharm.

Pokud mám menstruaci a chci se koupat
„Na koupání při menstruaci je nejlepším řešením kalíšek. Dobře vybraný kalíšek, který vám sedne, je jednoznačně nejlepší volba – těsní, neprotéká a nijak jej necítíte. Vhodným řešením je Nixit, jednoduchý kanadský menstruační kalíšek z měkkého a poddajného silikonu, který se umisťuje pod děložní čípek. Kalíšek má jednoduchý design, který se přizpůsobí vašemu tělu. Pokud při zavádění stlačíte strany k sobě, má stejnou velikost jako běžný tampon. Díky tomu, že je měkký a pružný, snadno ho zavedete. Kalíšek je pohodlný při jakékoliv aktivitě – ať sportujete, či odpočíváte. Navíc je to praktické řešení pro ty, které mají rády sex při menstruaci, ale nerady řeší špinavá prostěradla,“ doporučuje Ilona Bittnerová, ze specializovaného e-shopu s Maluna.cz.

Nixit kalíšek je vhodný pro použití ve dne i v noci, kapacita je až 70 ml. Nemusíte se bát žádného podtlaku, kalíšek zůstává přirozeně tam, kam jej umístíte. Je také zdravotně nezávadný (bez chemikálií a toxinů), nevysušuje sliznice ani nenarušuje vaginální zdraví. Životnost má až 5 let. A oceníte jej zajisté nejen při koupání, ale na cestách a dovolených obecně. Vynikajícím pomocníkem je například při kempování v přírodě.

Pokud vám nevyhovuje kalíšek nebo se na něj nemůžete stoprocentně spolehnout, skvělou volbou jsou menstruační plavky. Na českém trhu jsou dostupné menstruační plavky australské značky Modibodi či britské značky WUKA. Plavky jsou vhodné na slabší či střední menstruaci, při silném krvácení je třeba je kombinovat s další menstruační pomůckou. Některé ženy používají na koupání menstruační houbu. Tu je dobré před koupáním důkladně vymáchat a zavést co nejhlouběji. Samozřejmě je možné na koupání použít i tampon. V takovém případě doporučujeme sáhnout po těch z bio bavlny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *