Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Tvarohové knedlíky plněné jahodami

Červen je časem dozrávání prvního ovoce. I když letošek zrovna úrodě nepřál, vypadá to, že jahody se přeci jenom nějaké urodily. Takže se o nejoblíbenější recept předprázdninových dní nemusíte obávat vy, ani vaše ratolesti. Jak na nejlepší jahodové knedlíky?  

„Když si chcete připravit fantastické tvarohové knedlíky, dejte pozor na to, jaký tvaroh vybíráte. Ten určuje, jestli se vám s těstem bude dobře pracovat a jen tak se nerozvaří. Náš recept je vyladěný bramborami, které chuť ještě vylepší. Ale vyžaduje to v těstě snížit obsah vody, a proto nejsou tvarohy ve vaničce zrovna ideální volbou. Sáhněte tedy raději po tvarohu ve staniolu, čím tučnější, tím lahodnější,“ radí šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička Petr Kosiner.

Suroviny:
350 g vyzrálých jahod
350 g měkkého tvarohu (ve staniolu)
100 g hrubé mouky
100 g jemné krupičky
100 g brambor
80 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
strouhaný tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na polití

Postup:
Brambory uvařte ve slupce do měkka a nechte zcela vychladnout. Měkké máslo utřete do pěny a smíchejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte najemno nastrouhané studené brambory, krupičku s moukou a propracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.

Jahody umyjte, odstraňte z nich stopku a dobře je osušte. Těsto rozdělte na kousky přiměřené velikosti. Ruce si zlehka poprašte moukou, aby se vám lépe pracovalo. Z těsta vytvořte malou tenkou mystičku s důlkem, doprostřed posaďte jahodu a pevně zabalte. Mezi dlaněmi poválejte dokulata.

Knedlíky vařte 10-12 minut v mírně vroucí osolené vodě. Na talíři každou porci posypejte nastrouhaný tvrdým tvarohem a cukrem. Na závěr pokapejte rozpuštěným máslem.

Tip šéfkuchaře:
„Pokud byste chtěli knedlíky přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu, měnil konzistenci a pokrm by se nemusel vůbec povést. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. Je to ideální způsob, jak si pochutnat i na knedlících z méně sladkých odrůd jahod nebo v případě, že ovoce není dokonale vyzrálé, “ říká Petr Kosiner.

Recepty na další ovocné knedlíky najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, která vás přesvědčí o tom, že u těch ovocných tvarohových ani kynutých se během léta zdaleka zastavit nemusíte.

Zdroj a foto: Knedlíky Láznička

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *