Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Vinobraní na Vinici sv. Kláry v září bude!

Na Vinici sv. Kláry, která je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy, se v září uskuteční tradiční víkendové oslavy sklizně vína. Vinobraní se tu konají už od roku 2004. Na to letošní se milovníci vína mohou těšit o víkendu 14. až 15. září. Při této příležitosti se představí místní vinařská produkce, která zahrnuje kvalitní odrůdová vína a cuvée, a k ochutnání budou i vína od dalších českých a moravských vinařů. Atmosféru oslav sklizně doladí bohatý hudební program, zazpívá Ilona Csáková a vzpomínat se bude na Zuzanu Navarovou. Nebude chybět ani dobré jídlo a atrakce pro děti. Zájemci se mohou během komentovaných prohlídek blíže seznámit s místním vinohradem.

Vlastní produkční vinohrad běžně v botanických zahradách nebývá. Botanická zahrada hl. m. Prahy je tak z tohoto pohledu světovým unikátem. „Naše vinice nabízí celou škálu kvalitních odrůd, ze kterých získáváme čistě odrůdová vína, ale i oblíbená cuvée. Vlajkovou lodí naší vinice je špičková odrůda Rulandské modré. Kromě červeného vína z ní připravujeme i rosé nebo sekt. Protože jsme botanická zahrada, nechybí expoziční část vinohradu, ve které prezentujeme na 120 převážně stolních odrůd vinné révy. Seznámit se s nimi mohou návštěvníci právě i během komentovaných prohlídek při vinobraní. Lákadlem bývá také bohatý hudební a jiný zábavní program a dobré jídlo,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Během letošního vinobraní budou v prodeji a ochutnání vína z Vinice sv. Kláry ročníku 2023, mezi nimiž jsou tentokrát dvě bílá odrůdová vína Tramín červený a Rulandské šedé, cuvée Botanica, ve kterém se snoubí Muškát moravský a Müller Thurgau, a cuvée Klára, spojující chutě a vůně Sauvignonu a Rulandského modrého. Nechybí ani oblíbená růžová Klára z Modrého Portugalu a červené víno Rulandské modré ročníku 2021. Ve speciální edici se nabízejí dvě odrůdová bílá vína, která zrála na dubovém sudu po dobu jednoho roku – Ryzlink rýnský a Tramín červený.

Při vinařských oslavách nemůže chybět dobré jídlo, a to jak slané, tak sladké, které se k vínu rovněž hodí, ani pestrý hudební program. Se sklenkou v ruce se příchozí budou moci zaposlouchat do rytmu funku či jazzu a hlavní hvězdou letošního ročníku vinobraní bude zpěvačka Ilona Csáková. Návštěvníci si jistě i rádi zavzpomínají na Zuzanu Navarovou. Připravena je řada workshopů a dílen: malí i velcí budou mít příležitost podívat se na vinnou révu pěkně zblízka prostřednictvím laboratoře botanické zahrady, vyzkoušet si lisování vína nebo si vyrobit podzimní věnec a pustit se do malování pískem. Děti zabaví dřevěné atrakce, například kolotoč, koníčkové taxi, houpací koza nebo kuličková dráha. Celkovou atmosféru doladí mediální partner vinobraní – Rádio Blaník.

Program bude probíhat po oba víkendové dny 14. a 15. září v areálu Ornamentální zahrady a na Vinici sv. Kláry v blízkosti historického viničního domku, který se po rekonstrukci opět otevřel návštěvníkům, milovníkům dobrého vína a krásných výhledů. Základní vstupné na akci je 250 Kč, děti zaplatí 150 Kč. V této ceně je zahrnut vstup do botanické zahrady, do skleníku Fata Morgana, prohlídka expozice výroby vína s průvodcem a sklenička na víno či kelímek NickNack. Již koncem srpna bude možné vstupenky na vinobraní zakoupit i v on-line předprodeji na https://eshop.botanicka.cz/. Počet vstupenek není omezený. Návštěvníci, kteří si je zakoupí v předprodeji do 13. září, zaplatí 230 Kč a vyhnou se frontám u pokladen.

Zdroj a foto:  https://www.botanicka.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *