Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZábava

Muzeum Lega v pěti městech České republiky

Jedna z největších soukromých sbírek Lega na světě je v českých rukách, najdete ji v pěti Muzeích Lega: v Praze, Kutné Hoře, Poděbradech, Špindlerově Mlýně a Jeseníku.

„Moje sbírka je výletem do historie. Po válce Lego vyrábělo jen dřevěné hračky, i ty máme v expozici. Pověstná kostka spatřila světlo světa v roce 1958 a od té doby vzniklo asi 15 tisíc modelů, valná většina je u nás k vidění,“ říká Miloš Křeček, vlastník jedné z největších soukromých sbírek Lega na světě.

Už od 11. května je možné navštívit všechny Muzea Lega u nás, vyjma jediného ve Špindlerově Mlýně, které znovu otevírá po vynucené pauze v pátek 5. června.

Majitel unikátní sbírky využil koronavirové uzávěry pro zvětšení zdejší expozice na trojnásobek. Milovníci legendárních stavebnic všech věkových kategorií zde naleznou nově vytvořenou část věnující se městu New York a jeho pamětihodnostem, ale také model centra Špindlerova Mlýna s Bílým mostech přes řeku Labe. Nezapomněl ani na hrací koutek, který je nedílnou součástí všech Muzeí Lega v České republice.

Lego, můj osud
První Lego dostal pod stromeček, když mu bylo pět let. Jako svatební dar si s nastávající ženou věnovali navzájem raritní kousek Lega, na dovolenou jeli do Dánska na bleší trhy hledat vzácné kousky skryté v hromadách harampádí.

Jaké byly začátky, popisuje: „Nádherné! Dodnes si pamatuji pocit naprostého štěstí. Ten obraz si budu připomínat snad navěky – držel jsem v ruce stavebnice Lega číslo 20 a nemohl uvěřit, že mi Ježíšek přání doopravdy splnil.“ A co rozhodlo o založení prvního muzea? „Stalo se to před jedenácti lety. Posbíral jsem už tolik Lega, že ho nebylo kam dát. Osud tomu chtěl a naskytla se příležitost pronájmu skvělých prostor na Národní třídě v Praze.“

Lego, nejlepší investice
Zorientovat se ve světě Lega nějakou chvilku trvá. Je to však nesmírně zábavná a poučná činnost. Některé stavebnice mají vysoký potenciál zhodnocení už během 2 – 3 let. I to je servis, který našim klientům poskytujeme. Pro představu třeba první set Falcon Star Wars (existuje už novější) v našem muzeu najdete v Praze a Špindlerově Mlýně. Pořizoval jsem ho za necelých 12 000 Kč, dnes je jeho hodnota přes 100 000 Kč,“ vysvětluje zakladatel Muzea Lega.

Jedna z největších soukromých sbírek Lega na světě je v českých rukách! 
Čítá na 9 000 exponátů složených přibližně z 10 000 000 kostiček, kterou ročně vidí na 80 000 návštěvníků. Je rozdělená do pěti expozic, z nichž nejstarší a první najdete v pobočce Muzea Lega na Národní třídě v Praze. Další jsou ve městech Jeseník, Špindlerův Mlýn, Poděbrady a Kutná Hora, kde je i zážitkový Hotel Muzea Lega.

Po staletí hledali umělci formy pro ztvárnění představ, které jim múzy přinášely. Olej, hlína, kámen, uhel, grafit, barvy ve spreji… ale co kostka? Cihlička? Kostička? Nebo jakkoliv budeme nazývat základní stavební „kámen“ legendární stavebnice Lego. V jejím případě je umělcem každý, komu se dostane do ruky. Od dětských let s ní stavíme svoje představy, vize, touhy – každý ve svém stylu. Stavebnice Lega umožňují dát podobu všem snům a vytvořit vlastní umělecké kousky.

Jedním z takovýchto umělců, který se toulá říší fantazie prostřednictvím stavebnic Lega, je Miloš Křeček, vlastník jedné z největších soukromých sbírek Lega na světě a také autor většiny exponátů, které v Muzeích Lega a jeho expozicích naleznete.

Miloš Křeček, sběratel a majitel Muzeí Lega 
Osudovým se mu stal vánoční dárek v pěti letech. Jako svatební dar si s nastávající ženou věnovali navzájem raritní kousek Lega, na dovolenou jeli do Dánska na bleší trhy hledat vzácné kousky skryté v hromadách harampádí. Dnes vlastní jednu z největších sbírek Lega na světě, kterou rozdělil do pěti muzeí v České republice. Muzea Lega najdete v Praze, Kutné Hoře, Poděbradech, Špindlerově Mlýně a Jeseníku.

Jaké to bylo držet v ruce vysněnou stavebnici?
Nádherné! Dodnes si pamatuji pocit naprostého štěstí. Ten obraz si budu připomínat snad navěky – držel jsem v ruce stavebnice Lega číslo 20 a nemohl uvěřit, že mi Ježíšek přání doopravdy splnil. Tehdy to byla velká vzácnost velmi obtížně sehnatelná. 

A určila i částečně vaši budoucnost… Kdy padlo rozhodnutí o založení Muzea Lega a proč?
Samotné a rychlé rozhodnutí padlo před jedenácti lety. Posbíral jsem už tolik krabic Lega, že jsme je neměli kam dát. Byly všude včetně garáže i chalupy. Pomalu jsem se už bál domů přinést další kousek . Osud tomu chtěl a naskytla se příležitost pronájmu skvělých prostor na Národní třídě v samém centru Prahy. Musel jsem rychle jednat, pokud jsem je chtěl využít pro moji sbírku Lega. Když se dnes ve vzpomínkách k tomuto okamžiku vracím, uvědomuji si, kolik nedůvěřivých reakcí moje rozhodnutí tehdy vyvolalo a čas od času stále vzbuzuje. 

Muzeum Lega má několik poboček, proč zrovna v Kutné Hoře, Špindlerově Mlýně, Jeseníku a Poděbradech? Jakým způsobem jste je vybíral?
Já sbírám pořád a stále dál. Další rozvoj je tedy nezbytný. Ke každému z měst, kde najdete části mé sbírky, mám osobní vztah. Kutnou Horu znám už od dětství, trávil jsem zde s bratrem každé letní prázdniny, jezdili jsme sem k prarodičům i během roku. Špindlerův Mlýn byla jasná volba, která má také kořeny v minulosti. Tátův kamarád tady vlastnil boudu a já závodně lyžoval. Pořád jsem se sem vracel a nakonec tady pořídil i bydlení. To jsem postupně zaplňovat stavebnicemi stejně jako náš domov a nebylo zbytí a já musel najít místo pro další expozici. Na jaře se mi podařilo získat zde další prostor a tak v červnu znovu otevřeme pobočku ve Špindlerově Mlýně třikrát větší, než byla původně. Je zde umístěn i kousek New Yorku, který mám rád. Návštěvníci uvidí Sochu Svobody z 30 000 kostiček, Empire State Building, Rockefeller Centre, atd. O Poděbradech rozhodlo v podstatě mé náhodné rozpoložení. Byli jsme tehdy na výletě, na náměstí si koupili skvělou zmrzlinu, v ten okamžik mi blesklo hlavou: „Tady je tak krásně a je mi tak dobře, zkusím to a otevřu další Muzeum Lega“. Dnes patří k těm návštěvníky nejoblíbenějším. A proč Jeseník? Zase hory… a také místo, kam jezdím rád relaxovat do lázní. 

Dá se říct, že každé z nich je zaměřené na trochu něco jiného?
V podstatě ano. Sbírám vše, co Lego vyrobí, a do Prahy se už nic nevejde. Zaplňuji tedy postupně další muzea. Všechny sety už mám ve sbírce a dokupuji nové anebo raritní či staré, kterých už mnoho není a často stojí závratné částky. Každé město má v expozici i něco, co je pro něj charakteristické. To znamená, že v Praze jsou například modely Staroměstského náměstí, Karlova mostu či Národního muzea, v Kutné Hoře Chrám svaté Barbory a Kostnice, v Jeseníku lázeňský dům Priessnitz, ve Špindlerově Mlýně celé náměstí a Bílý most přes Labe, v Poděbradech Jiřího náměstí s jezdeckou sochou Jiřího z Poděbrad. Ve všech jsou hrací koutky pro rodiny s dětmi plné kostiček, her a různých dalších aktivit, které pravidelně obměňujeme. 

Na jaký exponát jste nejvíc pyšný?
To je těžká otázka. Každý týden mám jiného favorita, většinou toho, jehož právě skládám. Kdybych si opravdu měl vybrat, pak by to byl originální set Sochy Svobody z roku 2000, který jsem si od původního majitele kupoval přímo na trajektu jedoucím kolem této impozantní kamenné dámy v New Yorku. Zároveň je také nejdražším v době pořízení. Tehdy jsem platil 1000 USD, dnes je její hodnota mnohonásobně větší, jako tomu je u většiny mých exponátů. V pražské pobočce pak máte její kopii, jež jsem dával dohromady přes 400 hodin z 30 000 kostiček, váží téměř 200 kg a vysoká je 2,5 metru. Dnešní hodnota je přibližně půl milionu korun. 

O jakém kousku Lega sníte?
Těch je víc, ale vzhledem k jejich ceně zatím vítězí zdravý rozum. Rád bych třeba minifigurku Mr. Gold, malého zlatého panáčka, jehož pořizovací cena v roce 2013 byla 79,-Kč a nyní (protože jich bylo vyrobeno jenom 5000 kusů) se cena pohybuje kolem 100 000,- Kč. 

Skládáte sám všechny exponáty?
Z 99% ano, ale musím přiznat, že mi pomáhají všechny moje čtyři děti. Nejvíce asi v tuto chvíli ten nejmladší, sedmiletý. Moje žena říká, kdo si hraje, nezlobí. A má pravdu. Za poslední dekádu bylo vydáno zhruba 5000 setů a do našich muzeí jsme pořídili a poskládali 4950. 

Co vám roste pod rukama nyní?
Expozice Muzea ve Špindlerově Mlýně, konkrétně v době rozhovoru Batman a jeho auto. 

Máte představu jakou má vaše sbírka hodnotu?
Dostal jsem nabídku přesahující 20 milionů korun. 

Který z vašich muzejních kousků se vám nejlépe zhodnotil?
Stavebnice Falcon Star Wars – ten první set, protože existuje už novější, jejíž hodnota je už hodně přes 100 000 Kč. Máme ji v Praze i Špindlerově Mlýně. Dvakrát proto, že než jsem ji tehdy stihl dát dohromady, udělal to můj syn, a tak jsem si ještě pořídil jednu pro sebe. Pro legofajnšmekry ji máme i ke koupi v našem obchodě. 

A čím to je?
V té době to byl myslím největší set Lega. Nikdo nepředpokládal, ani ti největší odborníci z Lega, že o něj bude takový zájem. Vyrobili jich určité množství a tím pádem stoupá na ceně. 

Údajně jsou peníze uložené do Lega tou nejlepší investicí, lepší než koupě nemovitosti nebo zlata…
Zorientovat se ve světě Lega nějakou chvilku trvá. Je to však nesmírně zábavná a poučná činnost. Lego má svá regionální specifika – určité stavebnice jsou vyrobené pouze pro konkrétní kontinenty: pro Asii, Ameriku, Austrálii. A jak už jsem zmiňoval, firma Lego každý rok obdarovává zaměstnance stavebnicemi, které v běžných obchodech nenajdete. Dnešní doba onlinová sběratelům a prodávajícím vše nesmírně zjednodušuje. Díky tomuto virtuálnímu světu legomaniaků jsem se stal poměrně známým. Spousta nadšenců mne kontaktuje, někteří dokonce pošlou set zdarma, aby se dostal do mé muzejní sbírky a také jako ocenění toho, co dělám. Ale zpět ke zhodnocení. Našimi klienty i jsou ti, kteří berou Lego jako zhodnocení peněz. Na základě rozpočtu a zadaných preferencí, jim vyberu stavebnice s vysokým potenciálem zhodnocení už během 2 – 3 let. Je však důležité zmínit, že zakoupené sety Lega se nesmí otevřít. Největší cenu si uchovají pouze v případě, pokud je nerozbalíte. V mém případě to jde většinou obráceně. Lego seženu, rozbalím, postavím a raduji se z nového modelu. Tím však set hodnotu ztrácí a stává se hračkou… Ale není to pravidlo. Vlastním i sestavené modely, které nemá nikdo jiný na světě anebo jen málokdo. 

Jaké jsou další plány?
Uvidíme podle fungování světové i české ekonomiky, ale pokud bude dostatek financí a času, otevřeme další pobočku Muzea Lega. 

Reportáž z Muzea LEGA Miloš Křeček

Zveřejnil(a) Soukromé Muzeum LEGA dne Středa 19. července 2017

Stavebnice s příběhem
Každá má svůj příběh, většina modelů posledních let velmi prozaický. Jsou však takové, o nichž stojí za to vyprávět… 

Svatební dar Když si Miloš Křeček bral za ženu Lenku, bylo mu jasné, že v ní našel parťáka a nekonečný oceán pochopení pro jeho nadšení a vášeň pro Lego. Navzájem si dali svatební dar sdílené vášně. Raritní (a kompletní!) stavebnici Lega, kterou měla její majitelka po mamince na půdě. Ta jako mladá dívka hlídala děti v Anglii, kam se dostala během druhé světové války. Když se musela začátkem 60. let vrátit zpět do Čech, daly jí děti na památku to, čeho si nejvíc považovaly. Krabici Lega z roku 1961. Spolu už se nikdy znovu nesetkali. Tady tenkrát Lego málokdo znal, byl to doslova poklad, a tak s ním také zacházeli. Pečlivě zabalili a uchovali na půdě, aby nedošlo náhodou k úhoně. Záhadou zůstane důvod, proč se musela paní vrátit do komunistického Československa…

Kam na dovolenou? Do Dánska! Na blešák! Ano! Jedině tam měli manželé Křečkovi šanci najít hotové Lego poklady. První dny místo aby poznávali proslulé památky a galerie, vyráželi brzy ráno na bleší trhy, kde se nořili do hromad harampádí a hledali zaprášené zapadlé krabičky starého Lega. Na jednom z nich si všiml jejich zápalu milovník Lega a vlastník malého obchůdku, v němž si pořídili doslova poklad! 20 krabiček opravdu archivního lega, které jsou rozmístěny ve všech Muzeích Lega.

Majitelův miláček 
Originální set Sochy Svobody z roku 2000, který si od původního majitele jel koupit do New Yorku. Obchod učinili symbolicky na výletní lodi jedoucí kolem Sochy Svobody. Tato stavebnice je zároveň nejdražším modelem celé sbírky v době pořízení. Tehdy stála 1000 USD, dnes je její hodnota mnohonásobně větší.

  • model z nejvíce kostek LEGO® Star WarsTM 75192 Millenium Falcon složený ze 7541 dílků (z roku 2018), uložen v depozitáři
  • nejdražší model LEGO® Star WarsTM 10179 Ultimate Collector’s Edition Millennium Falcon (vydán v roce 2007) – v perfektním stavu (zabalená a absolutně neporušená původní krabice) se jeho tržní cena pohybuje cca 100 000 Kč, sestavené modely jsou umístěny v expozicích v Praze a Špindlerově Mlýně
  • nejvyšší model LEGO® Creator Expert 10181 Eiffel Tower (z roku 2007) – 108 cm, k vidění v muzeích v Praze a Špindlerově Mlýně
  • Sbírka Lego autíček 50 Lego „angličáků“ datovaných kolem roku 1958 (pořízeno v roce 2000)
  • Lego Icon Lego panáček v nadlidské velikosti v pražské pobočce skládající se z cca 50 000 kostiček, jeho sestavení zabralo přes 500 hodin
  • nejstarší model Klodser Nr. 500 (rok vydání 1948), jedná se o set dřevěných kostek s motivy z dob, kdy Lego ještě vyrábělo hračky ze dřeva, vystaveno v pražské pobočce
  • Pražský hrad unikátní mozaika v pražském Muzeu Lega o velikosti 6 x 4 metry složená z cca milionu kostiček
  • kompletní sbírky Lego Technic Star Wars minifigurky

Jak šel čas… 
2010 Muzeum Lega Praha, 440 m2
2014 Muzeum Lega Kutná Hora
2015 Muzeum Lega Jeseník, 120 m2
2015 Muzeum Lega Špindlerův Mlýn
2017 Muzeum Lega Kutná Hora (přestěhováno) & Hotel Muzea Lega; 200 m2 vnitřní expozice, 2200 m2 zahrada s venkovní expozicí a zábavou pro malé i velké, 100 m2 Lego kavárna a 13 dvojlůžkových pokojů s možností přistýlek 2018 Muzeum Lega Poděbrady, 220 m2
2020 Muzeum Lega Špindlerův Mlýn rozšíření expozice 270 m2 a zvětšení hracího koutku

Počet modelů – továrních setů ve sbírce měřeno věkem jejího majitele
0 – 5 let 20 modelů
5 – 15let 200 modelů
15 – 22let 1500 modelů
22 – 40 let 2000 modelů
40 – současnost cca 2500 modelů

Kam se chystáte o víkendu na výlet? Co třeba na pražský Karlův most? U nás v pražském MUZEU LEGA najdete nejen tuto pamětihodnost ale i celou řadu dalších ?. Těšíme se na vás každý den od 10:00 do 20:00. ❤️ What to do during the upcoming weekend? Maybe visit The Charles Bridge in Prague? Why not! And many more sights in our Prague' s MUZEUM LEGA. Looking forward to welcome you❤️. www.muzeumlega.cz #muzeumlega #artoflego #lego @prague #prague #praha❤️ #karluvmost #charlesbridgeprague #milujemelego #kdosihrajenezlobi #legomuzeumpraha #legomuzeum #milujulego #legofan #legofans #lovelego #loveprague

Zveřejnil(a) Soukromé Muzeum LEGA dne Čtvrtek 21. května 2020

Kam za Muzeem Lega?
Sbírku, kterou Miloši Křečkovi závidí všichni legomaniaci z celé planety, umístil do Muzeí v Praze, Kutné Hoře, Poděbradech, Špindlerově Mlýně a Jeseníku. Do každé z nich sestavil exponáty typické pro konkrétní místo. V Praze najdete Karlův Most, Staroměstské náměstí i s orlojem, Národní muzeum, ve Špindlerově Mlýně Bílý most a přilehlé okolí, v Poděbradech Jiřího náměstí s jezdeckou sochou krále Jiřího i Muzeem Lega, v Kutné Hoře Chrám svaté Barbory a Kostnici a v Jeseníku lázeňský dům Priessnitz. Všude jsou hrací koutky se záplavou Lego kostiček a nechybí ani obchůdky se stavebnicemi.

V Kutné Hoře je navíc v patře nad sbírkou umístěn zážitkový Hotel Lega zasazený do překrásného prostředí a obklopený obrovskou zahradou a velkými instalacemi.

Sbírka Miloše Křečka je největší soukromou sbírkou Lega v České republice se 6 751 různými originálními sety, což dokládá i certifikát o vytvoření českého rekordu, a pravděpodobně i největší na světě, pokud porovnáme s Guinessovou knihou rekordů.

Zde je poslední údaj z roku 2017 o Franku Smoesovi z australského Melbourne. Jeho kolekce čítá 3 837 originálních LEGO® setů a přes 8000 minifigurek (https://bit.ly/2XGVDh6 ).

Kdo si hraje, nezlobí 
Praha 1, Národní třída 362/31, otevírací doba: každý den 10:00 – 20:00 Pražské muzeum je co do rozlohy a počtu vystavených exponátů největší nejen v ČR, ale i jedno z největších na světě. Specializuje se na historii této oblíbené stavebnice pyšnící se titulem hračka století. Na ploše 420 m2 uvidíte přes 3000 unikátních modelů rozdělených do 20 tematických expozic složených z více než 1 000 000 kostiček. Kromě unikátních modelů pražských památek: Karlův most, Národní muzeum, Staroměstské náměstí aj. jsou zde i Lego zmenšeniny světově proslulých pamětihodností. Na své si přijdou milovníci rytířských soubojů, mašinek, Star Wars, Harryho Pottera, ale i raritních kousků, které by chtěl mít ve sbírce každý sběratel Lega. Nedílnou součástí je hrací koutek s obrovskou zásobou kostiček na hraní.

Kutná Hora, Zámecká 52, otevírací doba: pondělí – pátek 10:00 – 15:00, sobota a neděle 10:00 – 17:00 Muzeum Lega v Kutné Hoře se pyšní unikátním modelem Kostnice a Chrámu sv. Barbory složených z Lega, které doplňuje dalších 1000 modelů uvnitř. V překrásné obrovské zahradě si děti užijí venkovní trampolínu, skluzavku a velké modely z Lega, rodiče si vychutnají kávu a všichni skvělé zákusky a zmrzlinu. Hotel Lego Kutná Hora nabízí ubytování plné zážitků s Legem ve 13 dvojlůžkových pokojích s možností přistýlek.

Špindlerův Mlýn, Bedřichov 22, otevírací doba: pátek – neděle 10:00 – 18:00 Krkonošská pobočka Muzea Lega se na jaře 2020 třikrát zvětšila. Na ploše 270 m2 najdete více než 1000 modelů včetně expozice inspirované New Yorkem, náměstí Špindlerova Mlýnu včetně Bílého mostu a velký hrací koutek.

Poděbrady, Jiřího náměstí 7, otevírací doba: pondělí – čtvrtek 9:00 – 17:00, pátek – neděle 10:00 – 18:00 Muzeum nacházející se v blízkosti hradu nabízí velkou podívanou na více než 3000 originálních modelů Lego a samozřejmě také hrací koutek

Jeseník, Priessnitzova 41, otevírací doba: pondělí – neděle 10:00 – 17:00 Nejmladší z poboček Muzea Lega najdete hned vedle Lázeňského domu Priessnitz v centru města Jeseník. Na ploše 150 m2 je postaveno 1000 modelů stavebnice Lego a nechybí ani dětský koutek.

Výroba Lega v České republice V roce 1999 oznámila firma LEGO® svůj záměr vystavět novou továrnu v městě Kladno, která byla otevřena v listopadu 2000 a následně rozšířena roku 2012. Důvody vysvětloval ředitel Lega Kjeld Kirk Kristiansen: „Naše nová továrna v Kladně nám dává centrální výrobní místo v Evropě s vynikající infrastrukturou. To znamená, že můžeme rychle zásobovat trh v západní Evropě a rychle rostoucí trh ve východní části Evropy.” V roce 2015, 15 let po otevření továrny LEGO v Kladně, se výrobní plocha rovnala přibližně 22 fotbalovým hřištím a budovy pokrývají zhruba 140 000 m2.

Lego příběh 
První krůčky Budoucí zakladatel Lega Ole Kirk Kristiansen se narodil 7. 4. 1891 na farnosti Blaahøj – Filskov v Dánsku do velké rodiny. Měl 5 bratrů a 5 sester. Už od 7 let pracoval pro místního podnikatele a později na farmě. Spolu s bratrem se vyučil truhlářem, výuční list získal v roce 1911. Po vojenské službě cestoval, nějakou dobu studoval technickou školu, půl roku pracoval na pile v Norsku. 1. 2. 1916 Ole koupil truhlářskou továrnu Billund Maskinsnedkeri za 10 000 dánských korun. Téhož roku se oženil. S Kirstine měli 4 syny, pro které začal vyrábět miniaturní verze různých předmětů ze dřeva. Později přešel na výrobu dřevěných hraček ve velkém. Jeho vysoce kvalitní výrobky se vyznačovaly nadstandardním zpracováním, broušenými rohy, hladkým jemným dřevem a několika vrstvami laku. V té době vznikl i název firmy LEGO – zkrácením 2 dánských slov LEG a GODT – vyjadřujících HEZKY SI HRÁT. Během hospodářské krize přešel Ole na výhradní výrobu hraček a položil tak základ celosvětovému úspěchu jeho výrobků. Tehdy se trh zhroutil, přišel o zákazníky a musel propustit všechny zaměstnance. Situace ho donutila vyrábět jednoduše prodejné výrobky, tedy dřevěné hračky: auta, letadla, jojo. Vyráběl ale také věci pro každodenní užití: žebříky, žehlicí prkna, stojánky na vánoční stromky…

Kvalita nade vše Ole Kirk Kristiansen vždy ručil za kvalitu své práce, byl přesvědčen, že děti si zaslouží kvalitní hračky z těch nejlepších materiálů a zpracování. Tenkrát používal bukové dřevo, které bylo nejprve sušeno na vzduchu dva roky, poté v peci tři týdny. Konkrétní kus hračky byl řezán, pískován, leštěn a nakonec opatřen třemi vrstvami laku nebo barvy.

Rodinný poklad Godtfred Kirk Kristiansen, třetí ze čtyř synů, byl veden k práci pro rodinnou firmu už od malička. V roce 1950 byl jmenován zástupcem ředitele a postupně přebíral více zodpovědností. V roce 1957 byl jmenován generálním ředitelem a po smrti otce zakladatele roku 1958 převzal celou společnost. Pokračoval ve šlépějích svého otce a rozvíjel jeho nápady. Vytvořil LEGO SYSTEM. Když jim 4. 2. 1960 vyhořela velká část továrny, musel se rozhodnout, zda bude pokračovat ve výrobě dřevěných hraček anebo se bude soustředit na plastové kostičky. 5. 2. 1960 ukončilo Lego výrobu dřevěných hraček a rozjelo produkci plastových a LEGO® SYSTEM PLAY. 1956 otevřeli první pobočku mimo Dánsko – v Německu. Bratři však nesouhlasili v jeho rozhodnutím a shodli se na rozdělení firmy. Godtfred od bratrů tehdy odkoupil veškeré akcie a stal se tak jediným vlastníkem firmy.

Deset pilířů Lega 

  1. Neomezené možnosti
  2. Pro dívky i chlapce
  3. Pro každého bez ohledu na věk ENTHUSIASM TO ALL AGES
  4. Zábava po celý rok
  5. Stimulující
  6. Zábava na dlouhé hodiny
  7. Představivost, kreativita, rozvoj
  8. Hra násobí hru – více stavebnic, více zábavy
  9. Vždy aktuální
  10. Bezpečnost a kvalita

Spojitelné kostičky V roce 1949 vznikl první set spojitelných kostiček prodávaných pod názvem „AUTOMATIC BINDING BRICKS” – předchůdce Lego kostiček v podobě, jakou ji známe dnes. Název „AUTOMATIC BINDING BRICKS” byl vybrán na počest spojeneckých sil, které osvobodily Evropu roku 1945 od nacismu. Název byl později doplněn dánským pojmenováním Lego Mursten (doslova Lego kostky). Od roku 1953 se už používá výhradně název Lego.

Zdroj a foto: www.muzeumlega.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *