Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pitíZe života

Vlna veder vinaře netěší. Extrémní teploty přinášejí komplikace!

Po chladném jaru se na keřích révy konečně objevují první květy. Příští dny jsou tak klíčové pro budoucí úrodu. Teplé a suché počasí posledních dní révě svědčí, vedra, která nás čekají, ale mohou přinést komplikace. Extrémní teploty ohrožují hladký průběh kvetení révy, hrozí sprchávání květenství. Teploty nad 30 stupňů také vinařům znepříjemňují práci na vinici.

Réva začíná kvést a její výhony díky aktuálnímu počasí intenzivně rostou. Horka, která nás čekají, mohou ale ohrozit její další vývoj. „Pro kvetoucí révu je ideální teplé počasí beze srážek. Optimální teploty pro kvetení révy jsou kolem 24-30 °C. Při velmi vysokých teplotách může docházet k takzvanému sprchávání. Mohou zasychat blizny v květech, na kterých se pak neuchytí pyl, což má za následek, že se nevyvinou bobule,“ vysvětluje Josef Svoboda, vinohradnický manažer společnosti BOHEMIA SEKT.

Vysoké teploty ovlivňují i práci vinařů na vinicích. „Na našich vinicích pracujeme v těchto dnech raději od brzkých ranních hodin. Začínáme obvykle kolem páté. Po poledni, kdy teploty dosahují extrému, je práce již velice obtížná. Většinu úkolů naplánovaných na daný den se proto snažíme odvést dopoledne,“ popisuje na závěr Josef Svoboda.

Zdroj a foto: Bohemia sekt

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *