Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Zvítězit nad diabetem a dalšími závažnými chronickými onemocněními je cílem strategie společenské odpovědnosti společnosti Novo Nordisk

Strategie je založena na dvou dlouhodobých aktivitách společnosti Novo Nordisk. První je zajištění přístupu k cenově dostupné péči nejvíce ohroženým ve všech zemích světa, druhou pak podpora prevence diabetu a obezity s cílem zastavit nárůst tohoto onemocnění.

Zvítězit nad diabetem Společnost Novo Nordisk si ve své strategii společenské odpovědnosti stanovila dlouhodobé ambice ve třech oblastech rozhodujících při zlepšování individuálního a veřejného zdraví: prevence vzestupu diabetu 2. typu a obezity, poskytování přístupu k cenově dostupné péči u zranitelných pacientů v každé zemi a inovace s cílem zlepšit jejich kvalitu života.

1 z 9
Diabetes má nyní na světě jeden z deseti lidí (537 milionů), a pokud nebudou přijata opatření, do roku 2045 se může jednat o každého devátého (643 milionů) 1 . V České republice bylo v roce 2020 registrováno celkem 1 038 262 diabetiků, 90 % z nich má diabetes 2. typu2 . Diabetes a další chronická onemocnění jako obezita představují velkou zátěž pro zdravotní systémy, proto se společnost Novo Nordisk zavazuje v zemích, kde působí, spolupracovat při prevenci a léčbě těchto onemocnění s veřejnými institucemi a dalšími strategickými partnery.

Musíme zastavit nárůst chronických onemocnění
Existuje mnoho důvodů, proč jsou po desetiletí chronická onemocnění, jako je diabetes 2. typu a obezita, na vzestupu. Některé jsou důsledkem rizikových faktorů, jimž nelze zabránit, kterými jsou genetické faktory a prostá skutečnost, že lidé žijí déle. Pokud bychom proti tomuto vzestupu nic nedělali, vedlo by to pouze k většímu lidskému utrpení a vyšším nákladům na zdravotní péči. Ke zdolání jak narůstající prevalence diabetu 2. typu, tak obezity přijímá společnost Novo Nordisk opatření k zastavení těchto nemocí před jejich vznikem. Naše pozornost a aktivity se zaměřují na dvě klíčové oblasti – zdraví ve městech a nadváha a obezita v dětství.

Prevence diabetu 2. typu a obezity v metropolích
Dva ze tří lidí s diabetem 2. typu žijí ve městech. Způsob, jakým jsou městské oblasti navrhovány, stavěny a provozovány, mění styl našeho života a v některých případech zvyšuje naši náchylnost k diabetu 2. typu a obezitě. V boji proti nárůstu výskytu diabetu a obezity v městském prostředí prostřednictvím partnerského programu Města měnící diabetes (Cities Changing Diabetes) 2 / 3 spolupracujeme s vedoucími představiteli z více než 40 světových velkoměst3 . Dále spolupracujeme s více než 150 partnery na zkvalitnění výzkumu a informačních kampaních s cílem navrhnout intervence, které by měly na diabetes a obezitu smysluplné dopady. Protože v městských aglomeracích žijí téměř dvě třetiny všech lidí s diabetem, jsou velkoměsta důležitým místem pro řešení tohoto problému.

Prevence dětské obezity
Dětská obezita tvoří v naší populaci stále narůstající problém. Globálně má 40 milionů dětí ve věku do 5 let nadváhu, což mnoho mladých lidí ohrožuje časným nástupem diabetu 2. typu. V České republice také dramaticky roste počet dětí s nadváhou a obezitou. Téměř 10 procent dětí trpí nadváhou a 16 procent dětí je obézních4 . S dětskou obezitou se pojí riziko vzniku přidružených nemocí jako je vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu, výskyt cukrovky. Kardiovaskulární onemocnění, poškození pohybového aparátu, skolióza nebo vadné držení těla pak zvyšují riziko rychlejšího vzniku těchto onemocnění v dospělosti. Velmi často jsou obézní děti šikanovány a vyčleňovány z kolektivu a dochází u nich v některých případech k horším školním výsledkům. Společnost Novo Nordisk spolupracuje s organizací UNICEF s cílem pomoci v prevenci nadváhy a obezity u dětí a podporujeme akce, které vedou k pozitivním změnám.

Dalšími iniciativami v rámci strategie „Zvítězit nad diabetem“ společnosti Novo Nordisk jsou:

  • Rozšíření programu Changing Diabetes in Children – dle odhadů nemůže více než 100 000 dětí s diabetem 1. typu z méně rozvinutých zemí získat přístup k léčbě5 . K dnešnímu dni jsme prostřednictvím tohoto programu již pomohli 30 000 dětem a dospívajícím. Našim cílem je do roku 2030 pomoci 100 000 dětem. Ambice je jasná – žádné dítě by nemělo zemřít na diabetes typu 1.
  • V rámci stávajícího závazku zajistit dostupnost k inzulinu jsme snížili maximální cenu lidského inzulinu ze 4 USD na 3 USD za injekční lahvičku v 76 zemích s nízkými a středními příjmy. To platí pro nejméně rozvinuté země, které jsou specifikované Organizací spojených národů, další země s nízkými příjmy definované Světovou bankou a země se středními příjmy, v nichž má velká část obyvatel z důvodu nízkých příjmů nedostatečný přístup ke zdravotní péči. Dále plánujeme zabývat se problémy v distribuci a kapacitě zdravotní péče, které často zabraňují dostupnosti levných inzulinů pro nejpotřebnější.
  • Rozšířili jsme program Partnering for Change představující spolupráci s mezinárodním výborem Červeného kříže a dánským Červeným křížem s cílem zlepšit péči o chronicky nemocné, kteří se nacházejí v oblastech postižených humanitární krizí. Abychom podpořili nejpotřebnější skupiny pacientů, pokračujeme ve spolupráci s Červeným křížem a jeho partnery v letech 2021–2023. Cílem této partnerské spolupráce je zajistit začlenění léčby diabetu a vysokého krevního tlaku do jejich celosvětových zdravotních aktivit. Naše podpora zahrnuje dar ve výši 15 miliónů DKK (54 milionů CZK).
  • Možnost rozšířené podpory pacientů v obtížné situaci v USA. Lidé s diabetem užívající inzulin společnosti Novo Nordisk, kteří ztratili zdravotní pojištění kvůli ztrátě zaměstnání nebo nemožnosti pracovat v důsledku situace související s pandemií COVID-19, mohou mít nárok na bezplatný inzulin na 90 dní prostřednictvím programu společnosti Novo Nordisk.
  • Podpora humanitárních subjektů v přední linii během pandemie COVID-19. V začátcích pandemie jsme po dobu šesti měsíců poskytovali a expedovali inzuliny zdarma našim partnerským humanitárním organizacím, jako jsou UNICEF, UNRWA a Červený kříž.

Více informací o dalších iniciativách v rámci strategie společenské odpovědnosti společnosti Novo Nordisk „Zvítězit nad diabetem“ najdete zde: https://www.novonordisk.com/about/defeat-diabetes.html https://www.novonordisk.cz/about/defeat-diabetes.html

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *