Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Na Birell Grand Prix Praha přijede i světový rekordman Rhonex Kipruto

Fanoušci běhání se mají na co těšit. 25. ročník Birell Běh na 10 km v Praze 3. září poběží i světový rekordman na této trati Rhonex Kipruto. Kromě keňského krále, který byl v minulosti členem domácího týmu RunCzech Racing, přijedou na Birell Grand Prix Praha také další hvězdy. Jednou z nich je letošní mistr Etiopie v běhu na 10 000 metrů Tadese Worku, další Keňan Kenedy Kimutai nebo jeho krajanka Irene Cheptey, mistryně světa v cross country z roku 2017. Na start populárního závodu pyšnícího se oceněním Světové atletiky World Athletics Label Road Race se v kouzelné večerní atmosféře vedle Obecního domu postaví tisíce závodníků ze 74 zemí. K největším českým nadějím budou patřit Jakub Zemaník, Jiří Homoláč a Eva Vrabcová-Nývltová. „Startovní listina Birell Běhu na 10 kilometrů je plná velkých jmen. Ale Birell Grand Prix není jen o skvělých časech, je také o zážitku z magického prostředí večerní Prahy,“ uvedl Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru RunCzech.

Rhonex Kipruto je jedním z nejzářivějších vytrvalců poslední doby. Dvaadvacetiletý Keňan zaběhl světové maximum 26:24 na silnici ve Valencii v lednu 2020. Už dva roky předtím útočil na nejlepší čas všech dob v Praze, cílovou páskou proletěl za 26:46 a jen vteřina ho dělila od tehdejšího rekordu. Dodnes však tímto výkonem drží traťový rekord. A kdo ví, v ideálních podmínkách na něj může letos zaútočit.

Pražský Birell běh na 10 km díky rychlé trati vždy slibuje parádní výkony. Vždyť v jeho análech je stále zapsán historicky nejlepší čas žen 29:43 (letos byl zaběhnut také čas 29:14, ten ale čeká na ratifikaci). Na svědomí ho má Keňanka Joyciline Jepkosgei. Ta sice tentokrát do české metropole nepřiletí, ale bude mít velmi kvalitní zastoupení. Její krajance Irene Cheptey v současnosti patří deváté místo světového žebříčku a ráda by na Birell Grand Prix Praha vylepšila svůj osobní rekord (30:35). Pražské tratě navíc dobře zná, letos na jaře doběhla druhá v Half Marathon Prague.

Velmi vyrovnané pole je také mezi evropskými běžci. Celkovou startovní listinu organizátoři odtajní až krátce před závodem. Čeští fanoušci doufají, že jim budou konkurovat domácí naděje. Jednou z nich je Jakub Zemaník, jehož osobní maximum je 29:30. Letos už má zaběhnuto 29:39, takže je slibným adeptem na prolomení českého rekordu závodu 29:26. Konkurovat mu chce Jiří Homoláč (29:37) a letos už v Praze vyhrál 1/2maraton i maraton. Nežhavější želízkem mezi ženami je s osobním maximem 33:07 Eva Vrabcová Nývltová, které chce na záda dýchat Tereza Hrochová (34:37).

„Birell Běh na 10 kilometrů má velmi rychlou trať, takže je mezi elitními vytrvalci velmi oblíben. Ale není to jen o nich. Tento závod spojuje běžce všech výkonnostních úrovní a všem nabízí zažít něco jedinečného,“ říká Carlo Capalbo. Už od 18:00 je na programu Birell Grand Prix Praha adidas Běh pro ženy na 5 kilometrů. Na oba závody, které se vrací po tříleté odmlce způsobené restrikcemi v boji proti covidu, je volných posledních pár stovek registrací (více na www.runczech.com).

Zdroj a foto: RunCzech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *