Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Špaldový crumble se švestkami a vlašskými ořechy

Babí léto pomalu klepe na dveře. V českých zahrádkách právě touto dobou dozrávají oblíbené švestky, které patří mezi stálice českých zahrádkářů. Trnky, jak toto fialové ovoce nazývají na Moravě, mají mnoho benefitů v podobě prospěšných látek. V září se ke švestkám přidají i vlašské ořechy, které jsou považovány za nejstarší superpotravinu. Spojení těchto dvou super ingrediencí přináší velké množství možností a my vám přinášíme inspiraci v podobě špaldového crumble se švestkami a vlašskými ořechy. Špalda svým vysokým obsahem minerálů a prospěšných látek doplní svatou trojici ingrediencí a posune recept do další dimenze. Při výběru špaldové mouky je však nutné dávat pozor na výběr kvalitního produktu.

Není špalda jako špalda
Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena. V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu. Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.

Naším tipem jsou špaldové mouky tradiční značky Babiččina volba, která má ve svém portfoliu dvě – hladkou a celozrnnou. Obě procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství.

Švestky a vlašské ořechy
Již antičtí lékaři považovali švestky za medicínu. Jsou totiž velmi bohaté nejen na vitamíny jako jsou například ty ze skupiny B (B1 a B2), vitamín E či stopové prvky jako jsou železo a hořčík, ale navíc obsahují také nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Toto unikátní složení ze švestek dělá opravdu nutričně vyvážený celek, který pomáhá například při zácpě. Také blahodárné účinky ořechů znali již naši předkové v neolitu. V starověku potom symbolizovaly plodnost. I vlašské ořechy jsou zdrojem vitamínu skupiny B (B1 a B6) a E či prvků jako jsou zinek, hořčík, měď či kyselina listová. Obsahují zdravé tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi a chrání tělo například před cukrovkou a nemocemi srdce. Vláknina v nich obsažená potom pomáhá trávení.

Ingredience na drobenku:
170 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
120 g ovesných vloček
100 g třtinového cukru
hrst nasekaných vlašských ořechů
90 g změklého másla
3 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
1 lžička skořice
špetka soli

Ingredience na náplň:
500 g švestek
25 g třtinového cukru
šťáva z poloviny citronu
½ dcl ovocného likéru nebo vína

Postup:
Švestky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy. Smíchejte všechny sypké suroviny na těsto a poté přidejte máslo a zakysanou smetanu. Z těsta vytvořte drobenku. Pokud je těsto příliš hutné, přidejte trochu mouky a ovesných vloček. Těsto navršte na ovoce a pěkně jej načechrejte. Pečte asi 30 minut na 190°C.

Zdroj a foto: GoodMills Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *