Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Téměř polovina Čechů chce své Vánoce obohatit novou tradicí. Začít mohou s recepty na neotřelé cukroví, které ještě neochutnali!

Nejnovější průzkum, který realizovala agentura STEM/MARK pro pivní značku Zlatý Bažant, odhalil, že 97 % Čechů dodržuje zavedené vánoční zvyky a tradice. Téměř polovina Čechů by ale své Vánoce ráda obohatila o tradice nové. Právě proto přichází Zlatý Bažant s tipy, jak zažít Vánoce jinak. Co třeba vyzkoušet originální cukroví z kuchyně Pavla Berkyho nebo se vydat pro vánoční inspiraci do zahraničí?

Přichází Vánoce, čas klidu, rodinné pohody a také obyčejů a zvyků, které se každý rok opakují. Ne všem to ale vyhovuje. O novou tradici by své svátky rád obohatil každý druhý Čech, z nichž polovinu tvoří ženy ve věku do 30 let. Alespoň jednu konkrétní zahraniční tradici přitom zná jen 18 % dotázaných. Ještě menší povědomí, 8 %, mají Češi o vánočních zvycích v Bažantově rodné zemi, na Slovensku.

Zlatý Bažant radí: Inspirujte se u sousedů
I v rámci Evropy existuje spousta zajímavých vánočních aktivit. Ve Švýcarsku například sousedé adventní čas tráví pospolu v obci (případně ulici), kde vytvoří dle čísel popisných reálný adventní kalendář a na koho zrovna vyjde dle kalendáře a čísla domu řada, ten hostí v předvánočním čase zbytek sousedství.

Pokud se nechcete socializovat a stále tak dumáte nad tím, jak své Vánoce zpestřit o nový zvyk, odpověď můžete najít i u našich nejbližších sousedů. Namísto luštěninové či rybí polévky, na které jsme zvyklí, připravují na Slovensku kapustnicu. Jde o zelnou polévku s klobásou a houbami. Ještě před slavnostní večeří Slováci pojídají oplatky s medem. Ty jsou symbolem duševní čistoty a radosti. Oproti házení střevíce chodily dříve dívky na Slovensku poslouchat vrata od chlíva. Kolikrát totiž čuník zakopal, za tolik let se dívka měla provdat.

Dárky, které baví
Průzkum také ukázal, že čtvrtina dotázaných nesouzní s konceptem vánočních dárků. Důvodů k nespokojenosti může být více, co si ale z dárků udělat legraci? Každý z nás někdy dostal dárek, který nebyl zrovna povedený. Vyberte ten nejvtipnější nebo nejméně pochopitelný, zabalte a předejte štafetu dál. Ten, kdo si dárek rozbalí, dostane za úkol horký brambor opět další rok zabalit a darovat. Proč ne!

Cukroví, které jste zaručeně ještě neochutnali
Pro všechny, kteří se nebojí výzev, připravil Zlatý Bažant spolu s Pavlem Berkym, finalistou Masterchefa, neotřelé vánoční cukroví. Vychutnejte si jej ideálně s přáteli a lahví prémiového ležáku Zlatý Bažant.

Sladové perníčky
Suroviny:
100 ml piva Zlatý Bažant
100 g sušených švestek
100 g moučkového cukru
150 g másla
50 g rozinek
50 g vlašských ořechů
75 g hladké mouky
40 g ječmenného sladu (sladěnka)
4 g prášku do perníku
4 vejce
sůl

Postup:
Do rendlíku nalijte pivo a přiveďte ho k varu. Do misky dejte švestky spolu s rozinkami a zalijte je vroucím pivem. Misku zakryjte potravinovou fólií a nechte vše namáčet zhruba 30 minut. Po uplynutí času si ze sušeného ovoce odeberte zhruba 2 polévkové lžíce a nechte je zatím stranou. Zbytek rozmixujte na kaši.

Máslo spolu s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně do něj zašlehejte i vejce, jedno po druhém. Nakonec do těsta vmíchejte sladěnku a připravenou kaši ze sušeného ovoce.

Troubu předehřejte na 200 °C. Ořechy vysypte na plech a v rozpálené troubě je pečte přibližně 5 minut. Poté teplotu v troubě snižte na 160 °C. Upečené ořechy spolu s namočeným ovocem, které jste si odebrali na začátku, nasekejte nahrubo a přidejte do mísy s těstem. Mouku smíchejte s práškem do perníku a přesejte do těsta. Vše lehce osolte a opatrně promíchejte, aby se všechny suroviny propojily.

Menší plech o rozměrech přibližně 20×30 cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Těsto nalijte na plech a pečte 25–30 minut. Po upečení koláč z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout. Poté jej můžete nakrájet na malé čtverečky nebo jiné libovolné tvary. Konzistence těsta po upečení se vám může zdát příliš vlhká, ale nemějte obavy, po zchladnutí se ustálí a sladové perníčky budou krásně vláčné. Na závěr je můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.

Škvarkovo-brynzová vánočka
Suroviny:
 300 g škvarků
125 g brynzy
450 g hladké mouky
300 ml plnotučného mléka
100 g másla
40 g pažitky
30 g cukru krupice
3 čajové lžičky sušeného droždí
1 polévková lžíce sušeného mléka
3 vejce
plátky mandlí
kmín
sůl

Postup:
Škvarky namelte nahrubo, lehce osolte, přidejte brynzu, nasekanou pažitku a vše dobře promíchejte. Náplň dejte zatím stranou. Do mísy od kuchyňského robotu si prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, droždí a sušené mléko. Vše v robotu promíchejte.

V jiné misce smíchejte vlažné mléko s jedním celým vejcem a jedním žloutkem. Směs přilijte do misky s moukou a robot znovu zapněte na střední stupeň. Nechte míchat zhruba 5 minut, poté přidejte změklé máslo. Robot znovu zapněte a nechte míchat alespoň 15 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy, ale nemělo by být úplně tuhé. Uhnětené těsto přendejte do čisté mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte ho na teplém místě kynout zhruba 40–60 minut. Nebojte se řidší konzistence těsta, v tomto případě je žádoucí.

Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 6 stejných dílů. Z každého dílu rukama uplácejte obdélník o rozměrech zhruba 15×5 cm. Do středu každého obdélníku dejte škvarkovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete po celé délce. Poté delší strany přehněte k sobě a dobře je prsty zatlačte, aby se spojily. Obdélník opatrně vyválejte na pramen dlouhý přibližně 30 cm.

Takto připravené prameny zapleťte do vánočky. Dejte ji na plech vystlaný pečicím papírem, zakryjte vlhkou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte kynout zhruba 30 minut. Toto těsto se plete trochu hůř než obvyklá vánočka, ale výsledek pak stojí za to. Pro ulehčení můžete zvolit i pletení ze tří pramenů. V tom případě si vykynuté těsto rozdělte jen na tři stejné díly.

Troubu předehřejte na 200 °C. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným žloutkem, posypte mandlemi, kmínem a hrubou solí. Dejte ji do trouby, teplotu snižte na 165 °C a pečte 30–35 minut dozlatova. Po upečení vánočku z trouby vyndejte a nechte odpočinout alespoň 30 minut.

Sýrové hvězdičky k pivu
Suroviny:
130 g hladké mouky
100 g čedaru
50 g parmazánu
60 g másla
40 ml piva Zlatý Bažant
10 g lahůdkového droždí
1 čajová lžička mleté červené papriky
sůl

Postup:
Do mísy nastrouhejte najemno oba sýry, přidejte změklé máslo, prsty vše zpracujte do vlhké drobenky. Poté přidejte mouku, droždí a papriku. Osolte podle chuti a vše znovu prsty zpracujte. Tentokrát do sypké drobenky. Nakonec přilijte vychlazené pivo a vytvarujte těsto. Nezpracovávejte ho příliš dlouho, stačí, aby vám pod rukama vzešla kompaktní hmota. Poté těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočívat.

Troubu předehřejte na 190 °C. Odpočaté těsto vyválejte přes pečicí papír na tloušťku přibližně 1–2 milimetry. Pomocí vykrajovátek vykrojte libovolné tvary, dejte je na plech vystlaný pečicím papírem a pečte v dobře vyhřáté troubě 12–15 minut. Na povrchu by měly být krekry krásně zlatavé. Po upečení je nechte zcela vychladnout.

Tip na vánoční dárek:
Prémiový ležák Zlatý Bažant si získá milovníky piva svým správným řízem a vyváženou, středně plnou chutí. Ta po napití přechází v příjemnou hořkost, která v závěru postupně doznívá. Čichovým buňkám zalahodí výrazným chmelovým aromatem, které mu dodává pečlivě vybíraný chmel. Sytou zlatožlutou barvu získává díky kvalitnímu sladu. Vychutnat si ho můžete správně vychlazený, ať už z láhve, nebo z plechovky. Na Vánoce je navíc Zlatý Bažant k dostání ve stylovém vánočním designu za doporučenou cenu 18,90 Kč za láhev a 20,90 Kč za plechovku.

Zdroj a foto: Zlatý Bažant

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *