Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

Chuť a jídlo v sexualitě

Chutě vnímáme skrze ústa. Na jazyku se nacházejí chuťové buňky, které zachycují chuťové molekuly a přenášejí signál do mozku. Mozek pak signál interpretuje jako konkrétní chuť. Lidský jazyk dokáže rozpoznat pět základních chutí: sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami.

Strava a její složení může výrazně ovlivňovat kvalitu sexuálního života. Nevyvážený a chudý jídelníček může způsobovat sexuální dysfunkce. Naopak pestrá strava a některé potraviny dokážou stimulovat činnost pohlavních orgánů, stejně jako podpořit libido.

Chutě, jídlo a sexualita: Smyslové propojení
Kvalitní a chutné jídlo aktivuje v mozku centra spojená se spokojeností, podobně jako dobrý sex. Mimo to existuje také skupina potravin – afrodiziaka – která na základě chemických procesů zvyšují sexuální touhu.

Afrodiziaka jsou látky, které zvyšují chuť na sex a zlepšují sexuální výkon. Velmi často se vyskytují v potravinách a rostlinách. Afrodiziaka mohou mít různé účinky. Přisuzuje se jim zlepšení nálady, zvýšení hladiny hormonů nebo prokrvení pohlavních orgánů.

Existuje také řada potravin a doplňků stravy, které stimulují sexuální výkon a podporují správnou funkci hormonů. Jídlo a chuť tak mohou přispět k lepšímu sexu.

Tipy pro lepší sex:
Přírodní afrodiziaka. Chcete-li spojit dobrý předkrm a smyslnou předehru, vyzkoušejte chřest. Příjemné účinky by mohl mít i muškátový oříšek. Například čokoláda obsahuje fenyletylamin a serotonin, které jsou spojovány s pocitem štěstí a euforie. Pro povzbuzení můžete zkusit i vanilku, šafrán, banány či chilli.

Hostina u partnera. Delikátní zážitek poskytne také speciální jedlá čokoláda servírovaná na těle partnera. Nalijte ji přímo na partnerovo tělo a nechte si chutnat!

Ochutnávka naslepo. Nechte partnera ochutnat různé potraviny, zatímco má zavázané oči. Tím se zvýší zážitek z chutě a zbystří se smysl. Za každou potravinu, kterou pozná, ho náležitě odměňte.

Kreativní polibky. Experimentujte s různými chutěmi a technikami polibků. Můžete například ochutnat různé drinky nebo ovoce a poté se políbit s partnerem. Dobré chutě je třeba sdílet.

Sexuální choutky. Vyzkoušejte sex s použitím ochucených lubrikačních gelů.

Doplňky stravy. Posilněte se. Doplňky mohou mít podobu kapslí, tabletek i kapek. Obsahují buď jednu účinnou látku, například vitamín B, L-arginin či L-fenylalanin. Často také kombinují více složek a mají silnější efekt, jako například směs zvaná Španělské mušky.

Zajímavosti:

  • Slovo afrodiziakum je odvozené od řecké bohyně lásky Afrodity. Ta míchala podle pověstí nápoj lásky. Odvar dávala pít milencům, aby je přivedla k milostné agonii.
  • První historické zmínky o afrodiziacích pochází ze starého Egypta. V historii lidé pro lepší sex konzumovali například krokodýlí penisy, čokoládu, mátový odvar ale i jedovatou mandragoru či jedovatou rybu fugu.
  • Afrodiziaka fungují na více principech. Některá po požití stimulují produkci hormonů, jiná naopak fungují jako vábidla skrze přirozeně obsažené feromony. Část z nich pomáhá s prokrvením pohlavních orgánů a další zase stimulují centra požitků v mozku.
  • O některých potravinách se naopak traduje, že libido snižují. Podezření padá například na sóju, lékořici nebo sezam.

Zdroj: Růžový slon, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *