Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Projevy alergií u zvířat i lidí jsou až nápadně podobné. Zejména potravinové intolerance neberte u svých mazlíčků na lehkou váhu

Psi a kočky mohou trpět alergiemi, o kterých mnoho chovatelů ani neví. Zejména v posledních letech jsou nejrůznější alergie či potravinové intolerance stále častějším jevem. Jakmile začnete pozorovat jakékoliv změny v chování nebo zdravotním stavu svého mazlíčka, je důležité jim věnovat pozornost a zjistit jejich příčiny. Jak rozpoznat alergie u psů a koček a jak následně upravit péči o ně, prozradí veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková.

Stejně jako u lidí, ani u domácích mazlíčků by se neměla alergie a potravinová intolerance brát na lehkou váhu. Přesto, že to mnoho lidí ani nenapadne, i zvířata mohou být alergická na určité druhy jídla či některé ingredience a jejich složky. „Je důležité si upřesnit pojem alergie. Jedná se o přehnanou reakci imunitního systému, která vzniká při setkání s alergenem. Stejně jako u člověka mohou mít alergie u psů a koček nejčastěji původ v kvalitě života a potravy. Alergie je doprovázena symptomy, které se často dají zaměnit s příznaky jiných onemocnění nebo zdravotních obtíží. Nejčastěji se jedná o svědění, vykusování srsti, vylizování tlapek, záněty vnějšího zvukovodu a spojivek,“ popisuje Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka značky Fitmin.

Na co všechno mohou být vaši mazlíčci alergičtí?
Zvířata bývají nejčastěji alergická na tři kategorie antigenů. Prvním z nich je alergie na konkrétní složky potravy. Jedná se především o bílkoviny a obiloviny. Druhou kategorií jsou potom alergie na vdechované součásti vzduchu. Stejně jako u lidí to jsou nejčastěji pyl nebo prach. Zvířata ovšem mohou být alergická i na lupy, cigaretový kouř nebo dokonce na určité druhy parfémů. V případě, že se u koček a psů projeví alergie na roztoče, blechy, mýdla nebo vlnu a dezinfekci, jedná se potom o alergii dotykovou neboli kontaktní. „Pokud je mazlíček alergický na antigeny z jedné kategorie, neznamená to ovšem, že nemůže být alergický i na něco jiného. Alergie se velmi často kombinují a prolínají,“ vysvětluje Kateřina Franková a dodává: „Mezi nejčastější alergeny u psů i koček patří blechy, roztoči, pyl, mléko a dále potom sója a vejce. Spouštěčem také může být kuřecí, hovězí, vepřové a maso nebo obiloviny, “ vysvětluje Kateřina Franková.

Složení potravy může být zásadní
Určitá plemena psů mají predispozice k tomu získat alergii, ovšem u koček, které jsou k alergiím taky velmi náchylné, není známo, zda v tom plemeno hraje roli. Pokud má domácí mazlíček alergii na určitou složku potravy, není problém ji v dnešní době nahradit. Odborníci radí, aby se majitelé mazlíčků vždy řídili konkrétním složením krmiva. Na trhu je dnes velká škála hypoalergenních krmiv a pamlsků. „V případě výskytu alergie, je nejdůležitější zdravotní stav nepřehlížet. Dnes je výhodou, že existují různé koupele, oleje nebo kompletně hypoalergenní a glutenfree krmiva i pamlsky, díky kterým můžete svému mazlíčkovi pomoc a udržet kvalitu jeho života vysoko,“ upřesňuje veterinářka a ambasadorka Franková.

Testování a zjišťování alergií
Pokud se u psa projeví některé z příznaků alergie, nejprve se vylučuje problém s ektoparazity. Ty se totiž nemusí vždy při vyšetření zachytit. „Dalším postupem je potom eliminační dieta, kterou je vhodné nasadit na dobu alespoň 6 týdnů. K tomu se často přidávají speciální veterinární šampony k pravidelnému používání. Pokud se ani v rámci této metody nepřijde na příčinu symptomů, přecházíme k tzv. monoklonálním protilátkám, které dokáží cíleně utlumit svědivost. Je to bezpečná a moderní metoda, která dnes často nahrazuje dříve používané kortikosteroidy,“ poukazuje na průběh veterinářka.

Nezanedbejte péči o své mazlíčky
Stejně jako u lidí, pokud se psí a kočičí alergie neléčí, mohou zkomplikovat zdravotní stav zvířete. Neléčená nebo přehlížená alergie se během let může zhoršovat a v horších případech může mazlíčkovi výrazně zhoršit celkový zdravotní stav. „Všem svým klientům opravdu radím, aby se o alergie svých mazlíčků zajímali. Ušetří jim nepříjemné pocity svědění celého těla a nevolnosti či průjmy. Je štěstí, že v dnešní době si mohou majitelé vybírat ze široké nabídky speciálně upravených krmiv i pochoutek, které jsou vhodné i pro zvířecí alergiky,“ uzavírá Franková.

Pokud hledáte pro svého mazlíčka například bezlepkové nebo bezobilné (Grain Free) složení, vsaďte na krmivo z řady Fitmin Purity pro psy i kočky, které neobsahuje pšeničný nebo kukuřičný lepek právě z toho důvodu, aby splňovalo stále rostoucí požadavky chovatelů na kvalitu i hypoalergennost krmiva. Krmiva Fitmin Purity jsou navíc plné čerstvého masa, ovoce, zeleniny, bylinek i populárních superfood ingrediencí, které dohromady pomáhají udržet vitalitu a zdraví psů i koček.

Zdroj a foto: Fitmin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *