Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Lidé méně staví a vrhají se do rekonstrukcí. Vyplatí se začít se střechou!

Vysoká inflace, pokles výstavby rodinných domů a nižší počty nových poskytnutých hypotečních úvěrů. To je realita, se kterou se musejí vyrovnávat firmy ve stavebnictví. Podle údajů statistického úřadu se rodinných domů staví nejméně za posledních šest let. Ze zdrojů ČNB pak vyplývá, že číslo poskytnutých nových hypotečních úvěrů je nejnižší za posledních 10 let. Podle oslovených firem ve stavebnictví je patrný posun v uvažování lidí. Zatímco domácnosti vyřizují mnohem méně stavebních povolení, počet rekonstrukcí naopak vůbec neklesá oproti minulým letům. Podle oborníků se vyplatí začít s rekonstrukcí u střechy. Výměnou střešního pláště totiž docílíte, že budete mít dům v suchu. Pokud máte v pořádku krov, lze začít rekonstruovat i bez stavebního povolení. Nová střecha navíc zvýší cenu vaší nemovitosti.

Bude stačit naši střechu opravit, nebo přišel čas na její kompletní výměnu? To je jedna z otázek, kterou si čas od času pokládají majitelé starších domů. Ve většině případů si uvědomují, že dobrý stav střechy, včetně kvality střešní krytiny a izolace, jsou rozhodující pro ochranu interiéru před povětrnostními vlivy – třeba před tím, aby do domu během letních bouřek či zimních fujavic nezatékalo. Funkční střešní plášť je rovněž důležitou prevencí možného poškození střešní konstrukce.

„Pokud cítíte, že se čas oprav a rekonstrukcí přiblížil, je ze všeho nejdůležitější přistoupit k tomuto úkolu s pečlivostí a odborně. Platí, že když se vám podaří rekonstrukci zvládnout na patřičné úrovni, máte klid na dalších několik desítek let,“ říká Michal Ponec z rodinné společnosti Betonpres, která vyrábí betonové střešní tašky a přidává tipy, co dělat, abyste vše zvládli v klidu.

Zjistěte, jak na tom střecha je
Prvním krokem před zahájením renovace střechy je důkladné posouzení stavu stávající střechy. Je nutné zjistit, zda je možné provést pouze opravy, nebo je nezbytná výměna střešního pláště, případně i oprava konstrukce krovu. Pokud si nejste zcela jistí, doporučujeme poradit se s odborníky – s řemeslníky případně i se statikem. Získáte nezkreslené informace o stavu střechy a můžete udělat kvalifikované rozhodnutí o dalším postupu.

Kvalitní oprava – pouze s ověřenými profíky
Víme, že české ručičky jsou skutečně zlaté. A víme o řadě oprav a rekonstrukcí, které se povedly i svépomocí. Ale dlouhodobé zkušenosti ukazují, že střecha je přesně ten typ stavby, kdy je velmi dobré využít pomoc specialisty, tedy kvalitní firmy či zkušeného řemeslníka s dobrými referencemi. Dobří tesaři a pokrývači vám nabídnou záruky na práci a často se i prokáží certifikátem o proškolení od výrobce střešního materiálu. Kvalitního dodavatele poznáte velmi rychle i podle přístupu k vám a z toho, jaké informace vám automaticky poskytne – zeptejte se například na materiály, které chce vybraná firma použít a na důvody této volby. Aby se nestalo, že vám dodavatel například nabídne střešní příslušenství, jehož životnost nekoresponduje s životností krytiny.

„Nebojte se oslovit klidně alespoň 2 firmy, na něž máte dobré reference, nechte si zpracovat cenové nabídky a porovnejte je,“ radí Michal Ponec a doporučuje s vybranou společností či podnikatelem uzavřít smlouvu o dílo. Předejdete tak případným sporům v budoucnu.

Výběr správného střešního materiálu je podle něj rovněž klíčovým faktorem při rekonstrukci střechy. Nebojte se zeptat na vše, co vás zajímá – konzultace s odbornou firmou může odstranit mnohé nejasnosti i případné přešlapy. Co je potřeba zvážit při výběru materiálu?

  • Životnost použitých materiálů
  • Obtížnost pokládky
  • Obtížnost a bezpečnost řešení detailů
  • Kvalitu a životnost doplňků a střešního příslušenství
  • Cena

A co stavební povolení?
Pokud se vaše rekonstrukce střechy týká pouze výměny krytiny, nezasahuje do nosných konstrukcí a objekt, kterého se rekonstrukce týká, není v chráněné památkové zóně, získání stavebního povolení nemusíte řešit. V opačném případě vás čeká administrativní kolečko.

I během demontáže a odstranění staré střechy můžete ušetřit, pokud se do této etapy renovace střechy pustíte svépomocí. Jde to. Ale i zde si prosím dejte pozor, zejména na dodržení pravidel bezpečnosti práce. I v tomto případě však mohou být služby odborníka „k nezaplacení“. Například při odstraňování starých azbestových krytin platí zvláštní předpisy a neobejdete se bez povolení k odstranění stavby.

Převezměte dílo. A o svou střechu pečujte
A teď ta nejkrásnější část… vaše střecha svítí novotou. Také v této chvíli se vyplatí být obezřetný. Po dokončení rekonstrukce střechy důkladně zkontroluje, zda byly provedeny všechny domluvené práce a splněny všechny vaše požadavky. Teprve pak přikročte k převzetí díla.

Ani tím by však vaše starost o střechu neměla končit. I když to hlavní máte samozřejmě za sebou. Myslet totiž musíte také na prevenci, tedy pravidelnou údržbu střechy. „Pár hodin práce během roku může předejít zbytečným problémům. Vaše nová střecha si alespoň jednou ročně zaslouží zkontrolovat a připravit na nadcházející roční období. Střechu pravidelně vizuálně kontrolujte. A včas odstraňujte listí či další nečistoty z odvodňovacích systémů,“ uzavírá Ponec.

Zdroj a foto: Betonpres

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *