Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Zázračný kratom? Známe jeho původ, druhy i účinky

Kratom se pomalu a jistě stává fenoménem a zkušenost s ním má víc a víc lidí. Chválí si ho hlavně studenti a lidé, kteří se potřebují soustředit na mentálně náročnou práci. Na jakém principu ale vlastně funguje? A jak ho užívat bezpečně?

Původ a aktivní látka
Jako kratom se označují sušené listy stromu Mitragyna speciosa, který roste v jihovýchodní Asii a hodně se podobá našemu svízeli. V rámci tradiční čínské medicíny je známý už stovky let, ale do Evropy se dostal teprve před nedávnem. 

Přesto si brzy získal velkou popularitu, a to hlavně díky povzbuzujícím a relaxačním účinkům, které má na svědomí látka mitrogyn. Dokáže totiž nejen povzbudit k vyšším výkonům, ale také dodává energii, zlepšuje soustředění nebo zmírňuje bolest a úzkost

V čem se liší různé druhy kratomu?
Na trhu je spousta druhů kratomu. Všechny sice pocházejí ze stejné rostliny, ale každý z nich se získává v jiném období jejího života a prochází odlišným procesem zpracování. Na základě toho pak má kratom nejen odlišnou barvu, ale především účinky.

Zelený kratom
Z mladé rostliny pochází zelený kratom, který zmírňuje stres a navozuje pocity klidu a harmonie. Zároveň podporuje koncentraci a příjemně povzbuzuje. Není tak silný jako některé jiné druhy, proto se doporučuje i pro začátečníky.

Hnědý kratom
Nejdéle ze všech se fermentuje hnědý kratom, který někdy najdete i pod názvem zlatý. Funguje hlavně jako stimulant pro zlepšení nálady, ale má nejslabší účinky. Pro výraznější efekt se tedy často zvyšují dávky, ale určitě doporučujeme to nepřehánět.

Bílý kratom
Tento typ kratomu pochází z ještě nedozrálých rostlin. Na první pohled ho poznáte podle světlé barvy i hrubší struktury. A pokud jde o účinek, často se přirovnává ke kofeinovým nápojům. Dodává totiž energii a zlepšuje soustředění. 

Červený kratom
Za nejsilnější je považován kratom ze zralých listů s červeným žilkováním. Toto označení ale není zcela přesné. Spíše je to jeho vyvážený profil, co umožňuje širokou škálu využití. Pomůže vám tedy nejen s koncentrací, ale i se zvládáním stresových situací a bolestí.

Žlutý kratom
Kombinací bílého a červeného kratomu vzniká kratom žlutý, který ale nemusí obsahovat vyvážený poměr obou složek. Konkrétní informace byste se měli dozvědět na obalu nebo na webu prodejce. 

Prodej a dávkování
Vzhledem k nedostatku klinických studií je u látek jako kratom prodej k přímé konzumaci zakázán. E-shopy a specializované obchody ho ale nabízí ve formě sběratelského předmětu, nejčastěji v kapslích nebo v prášku. 

Kapsle jsou praktické z hlediska dávkování i přenášení. Kdežto prášek si odměříte podle svých potřeb a můžete ho přidat třeba do jídla. Pro povzbuzení podle zkušených sběratelů stačí 1 až 5 gramů, při dávkování od 5 do 10 gramů jsou už účinky spíše tlumící.

Jaká jsou možná rizika?
Kromě mnoha výhod má kratom i svá úskalí. Důležité tedy je vybírat jen kvalitní produkty a nikdy nepřekračovat doporučené dávkování. Zároveň byste se měli vyhnout každodenní konzumaci této látky, která by mohla vést k vytvoření závislosti.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *