Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Snídat, či nesnídat? Nejen to jsou nejčastější dotazy českých školáků

Snídat, či nesnídat, sladké, či slané svačiny? Nejen to jsou nejčastější otázky, které s dětmi řeší lektoři z programu Nestlé pro zdraví dětí na školách. Děti zajímá, jak si mohou představit příklad výživově hodnotné svačiny a často řeší problém, že nerady snídají. Klíčem k řešení těchto i dalších otázek jsou rodiče dětí a jejich přístup k vyváženému životnímu stylu.

Ten jejich ratolesti přebírají a nesou si jej jako vstupní základ do svého života. Důležitý je proto proaktivní přístup rodičů a jejich vůle rozšiřovat své znalosti, zkoušet nové věci a motivovat k tomu také své potomky. Dalším klíčem k řešení tohoto tématu je hravost, lehkost a kreativita, se kterou je dobré k celému procesu přistupovat.

Kvalitní snídaně je základem úspěchu
Pokud dítě pravidelně nesnídá a nesvačí, může dojít ke kolísaní hladiny cukru v krvi. To způsobí větší únavu a nesoustředěnost nebo chuť na sladké potraviny. Pro děti je každý den velkou výzvou, na kterou potřebují dostatek kvalitní energie. Tu by měly čerpat z pestrého a dobře sestaveného jídelníčku, jehož důležitou součástí jsou i snídaně a svačiny. Dobrá snídaně pomáhá zlepšovat kognitivní schopnosti dětí při matematice i čtení, tento fakt přinesla již studie z roku 2006, která byla zveřejněná v odborném časopise Physiology and Behavior. Nejen proto je důležité děti k rannímu stravování motivovat. Základem se může stát společná snídaně. Zkuste si přivstat a posnídat společně s dětmi. Zapojte je rovnou do procesu přípravy jídla, tím podpoříte budování zdravých návyků. Dalším tipem jsou hravé pokrmy. Určitě si pamatujete, jak jste jako malí milovali písmenkovou polévku, ze které jsme všichni sestavovali slova na okraji talíře. Využijte kreativitu i při přípravě snídaně či svačiny, můžete například na obloženém chlebu vytvořit zeleninový úsměv doplněný salátovými vlasy nebo vyskládat ovocné srdíčko do misky s jogurtem.  Děti to jistě ocení.

„Snídaně a svačina by měla být sestavená z kvalitních surovin, které poskytnou dětem energii na dopolední vyučování. Zda volit sladké, či slané snídaně a svačiny je otázkou preferencí daného strávníka. Optimálním přístupem je střídání obou variant, tím zajistíte přísun pestré stravy, která je základním pilířem správného vývoje dětského organismu,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka ze společnosti Nestlé.

Rodiče nemají čas na dětské svačinky
Až polovina českých rodičů nemá čas dopředu přemýšlet nad svačinami svých ratolestí, ukázal nedávný průzkum společnosti Nestlé. Právě svačiny však mohou mít významný vliv na boj s obezitou, se kterou se podle statistik potýká až 16 procent českých mladistvých. Průzkum také ukázal, že většina rodičů si fakt, že je jejich dítě obézní, nepřipouští.

V rodině tak mohou být přebytečná kila vnímána jako něco běžného. Pokud rodiče nemají potřebu měnit své návyky, těžko si to uvědomí u dětí. Právě proto je důležité vzdělávat děti ve zdravém životním stylu například ve škole. Mohou tak změnit nejen svůj životní styl, ale motivovat také svoje rodiče a sourozence,“ uvádí Markéta Veverková z Nestlé.

Nikdy není pozdě začít
Nikdy není pozdě na svém zdravějším životním stylu začít pracovat, a tím motivovat své děti a vést je k lepším návykům. Ve dvou se to přece lépe táhne. Navíc právě rané dětství je pro budování návyku klíčové období. Zejména potom budování stravovacích návyků, které mají dokonce vliv na dlouhodobý fyzický i duševní stav daného jedince. Klíčem ke změně je tedy proaktivní přístup rodičů a jejich edukace o zdravé stravě, kterou potom mohou předat dětem.

A právě probíhající jaro je velmi vhodným obdobím pro tvorbu lepších návyků. Na jaře máme obecně díky přibývajícímu slunci více energie i motivace měnit věci k lepšímu.

Tipy na zdravé a udržitelné snídaně a svačiny
Se zdravou stravou se také pojí plánování nákupů a v návaznosti na to správné skladování potravin a jejich hygiena. I tento základ je důležité dětem předat. V odpadkovém koši totiž ročně v Česku skončí až 56 kg jídla na osobu. Jednou z hlavních příčin je právě to, že se jídlo zkazí.

Vyhazujeme tak do koše finance i čas, a to je důležité, aby si děti uvědomovaly a chápaly, že správnou cestou je celkově udržitelný přístup nejen k potravinám a stravování, ale také k planetě, která je naším domovem.  Proto je celková udržitelnost jedním z dalších důležitých témat, které lektoři z projektu Nestlé pro zdraví dětí žáky na školách učí.

A jak tedy vypadá taková výživově hodnotná snídaně či svačina pro děti prvního či druhého stupně? S nutričními odborníky jsme dali dohromady inspiraci, která může pomoci s vyváženým jídelníčkem i vašeho dítěte.

Tipy na snídaně

  • Skvělou volbou na sladké snídaně může být zapékané müsli bez přidaného cukru s mlékem, či bílým jogurtem a ovocem. Můžete si také doma připravit z ovesných vloček domácí granolu, která bude přesně podle vaší chuti, a navíc budete mít plně pod kontrolou, co tato chutná snídaně obsahuje.
  • Během chladnějších rán se hodí teplá kaše z ovesných vloček se skořicí, ovocem a oříšky. Krásně prohřeje organismus a dodá energii na celé dopoledne. Perfektním trikem na doslazení je rozmačkat banán vidličkou a smíchat jej při vaření s vločkami. Ohříváním banán ještě více zesládne a krásně osladí celý pokrm. Vyzkoušet můžete také jáhlovou či pohankovou variantu kaše s hrstí sušeného ovoce a oříšky, které obsahují kvalitní tuky.
  • Na víkendové snídaně si můžete střihnout i pokrmy, jejichž příprava zabere více času. Například palačinky či lívance, které můžete obměňovat a zkusit je připravit třeba ze špaldové mouky. Má více vlákniny než klasická pšeničná mouka a její typická oříšková chuť ozvláštní váš kulinářský výsledek. Na dozdobení je skvělé použít čerstvé ovoce.
  • Během víkendu můžete také společně s dětmi připravit domácí dezerty, jako jsou bábovka, muffiny či banánový chlebíček z celozrnné mouky, které přijdou během všedních dní více než vhod.
  • A co se týče slaných snídaní, neuděláte chybu, pokud sáhnete po vejcích. Můžete je udělat na x způsobů od míchaných až přes omeletu a nezapomeňte je doplnit čerstvou zeleninou, která je zdrojem důležitých vitamínů a minerálních látek.
  • Nešlápnete vedle ani obloženým kváskovým chlebem, který můžete využít také na svačinu.

Tipy na školní svačiny

  • Výborná je kombinace celozrnného pečiva s libovou šunkou, sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou, skvělou volbou mohou být pomazánky s tvarohem, zeleninou a bylinkami, sezónní ovoce nebo nepražené a nesolené ořechy. Důležitou součástí svačiny jsou tekutiny, nejlépe voda nebo neslazený čaj.
  • Jaký druh pečiva zvolit? Celozrnné pečivo obsahuje plno zdraví prospěšných látek – vitamínů sk. B, minerálních látek a antioxidantů, je také skvělým zdrojem potřebné vlákniny. Ale ani bílé pečivo, jako jsou klasické rohlíky a housky, není potřeba zatracovat. Obsahuje rychle stravitelné sacharidy, které jsou dobrým zdrojem energie.
  • Na odpolední svačinu pro dítě, které nečeká žádný kroužek a jde hned domů, se hodí např.: jogurt s ovocem a pečivo. Pokud má odpoledne pohybovou aktivitu, ideální je müsli tyčinka bez polevy, kousek ovoce a samozřejmě dostatek vody.
  • Odmítají děti jíst zeleninu či ovoce? Stejně jako škola – i jídlo je hrou. Pokud je naservírujeme hravým způsobem, máme větší šanci, že se jim zalíbí. Čím barevnější a pestřejší, tím lépe. Zkuste je krájet na nejrůznější tvary či skládat do svačinových boxíků do veselých obrázků.
  • Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids. Cílem je motivovat rodiny, a především žáky základních škol ke zdravému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit zájem o pohybové aktivity.
  • Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace. Více než pětina populace českých dětí ve věku 11–15 let má buď nadváhu nebo je obézní.
  • Program byl spuštěn v ČR v roce 2015 a od té doby jím prošlo více než 140 000 dětí.
  • Projekt získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku.
  • Za úspěchem programu stojí také kvalitní expertní tým společnosti ResponsiVibe, který vzdělavací materiály připravuje a realizuje další aktivity programu, které jsou navrženy pro aktuální potřeby českých škol. Aktuálně přichází s novým sedmým pilířem programu, který se týká Udržitelnosti. Pilíř edukuje o tom, jak se chovat a nakládat se zdroji tak, abychom naší činností nezatěžovali přírodu, potažmo celou planetu.

Markéta Veverková
Markéta Veverková začala působit ve společnosti Nestlé v roce 2018 na pozici nutriční specialistky, postupně si převzala komplexnější projekty a strategickou agendu. V Nestlé má na starosti zavádění interních výživových strategií a program Nestlé pro zdraví dětí. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získala magisterský titul v oboru Výživa a potraviny. Ve svém volném čase běhá, čte a zajímá se o udržitelnou módu.

Zdroj a foto: Nestlé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *