Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak si poradit s opakovanými vaginálními infekcemi? Upravte jídelníček, komunikujte se svým partnerem a vyzkoušejte stříbro!

Boj s vaginálními infekcemi může být dlouhodobý. Některé ženy se s nimi potýkají opakovaně, i přes léčbu. Máme pro vás několik tipů, jak se dostat z tohoto začarovaného kruhu.

Rozdíl mezi bakteriální vaginózou a kvasinkovou infekcí
Nejčastější vaginální infekcí je bakteriální vaginóza, která se projevuje šedobílým výtokem a zápachem připomínajícím hnilobu nebo rybinu. Může se přidat i svědění a pálení. Bakteriální vaginóza se léčí antibiotiky.

Druhou nejčastější je kvasinková infekce, která vzniká přemnožením kvasinek, především rodu Candida albicans. Příznaky jsou bělavý, hrudkovitý výtok bez zápachu, svědění a pálení sliznic, zarudnutí a otok vagíny a vulvy a bolest v podbřišku. Vysoká je i návratnost mykózy, která se vyskytne u poloviny žen. Někdo onemocní jednou za rok, někdo jednou za život. Jsou ale i ženy, které mají obtíže například každý měsíc s příchodem menstruace,“ vysvětluje MUDr. Kristýna Koutná. Na mykózu se obvykle předepisují antimykotika.

Příčiny opakovaných zánětů
Jednou z příčin opakovaných infekcí jsou antibiotika, která mohou spolu se škodlivými patogeny likvidovat i zdravé bakterie v pochvě a oslabit tak její imunitu. Navíc, časté používání antibiotik snižuje jejich účinnosti, a proto přestávají časem zabírat tak, jako poprvé. Proto je vhodné soustředit se na prevenci a pokud možno se antibiotikům vyhnout.

Při opakovaných vaginálních obtížích může pomoci antimikrobiální stříbro GYNELLA® Silver Caps. Tyto kapsle mají schopnost proniknout do patogenů – ať už jde o bakterie, kvasinky nebo viry – a zamezit jim v další aktivitě. Jsou užitečné i během antibiotické léčby a mohou snížit pravděpodobnost návratu infekce.

Zmírnit příznaky mykózy lze také užíváním vaginálních probiotik. Probiotika jsou dobré bakterie, které se samy o sobě vyskytují ve zdravé mikroflóře a pomáhají hlídat, aby se kvasinky nepřemnožily a nezpůsobily vaginální zánět, říká MUDr. Kristýna Koutná. Probiotika je vhodné mít po ruce, pokud jedete na dovolenou, pod stan nebo k vodě.

Mytí maximálně dvakrát denně a další tipy pro intimní péči
Aby se zamezilo vzniku a návratu infekce, doporučuji úpravu životního stylu. Bránit se zapaření při sportu, nosit vhodné oblečení z bavlny nebo funkčních materiálů a volné sukně a v létě nezůstávat v mokrých plavkách, říká gynekoložka MUDr. Kristýna Koutná.

Nadměrná hygiena může také škodit. Doporučuje se mytí maximálně dvakrát denně a používat vhodná intimní mýdla, jako jsou ty s obsahem kyseliny mléčné, která udržuje kyselé pH pochvy. Obloukem se vyhněte poševním výplachům, které spolu se špatnými bakteriemi vypláchnou i ty vhodné.

Prospěšná může být i úprava stravy. Omezte příjem pečiva, knedlíků, sladkostí a klasických příloh, které mohou kvasinkám poskytovat výživu. Místo toho preferujte potraviny, které nejsou bohaté na cukry.

Odložte stud a problém řešte ve dvou
Statistiky mluví jasně, ženy trpí na vaginální infekce mnohem častěji než muži. Příčinou je krátká močová trubice, do které snáze pronikají bakterie z okolního prostředí. Vliv mají i hormonální změny a menstruační cyklus.

Na druhé straně výskyt infekcí u mužů není zcela vyloučen, a dokonce mohou být i přenašeči těchto onemocnění. Pokud onemocní oba partneři, může začít fungovat tzv. ping pong efekt, kdy si muž se ženou nemoc předávají tam a zpět. Pak je potřeba přeléčit i muže a na nezbytnou dobu doporučit sexuální abstinenci, říká MUDr. Kristýna Koutná.

Odborníci se také shodují, že zhruba 70 % zdravotních potíží je psychického původu. Stres, úzkost, nezpracované emoce, problematické vztahy, to vše má vliv i na naše tělo a může se projevit třeba zrovna vaginální infekcí, která se nám vrací a možná tak upozorňuje na nějaký hlubší problém.

Tipy na přípravky pro intimní hygienu
Jemná pěna GYNELLA Intimate Foam pro každou ženu, která se pravidelně zbavuje chloupků v intimních partiích. Přípravek obsahuje kyselinu mléčnou, která udržuje pH pochvy v normálu a Aloe Vera, která zklidňuje a zmírňuje červené pupínky vzniklé podrážděním po holení. Dostupné na www.gynella.com a ve vybraných lékárnách za 205 Kč.

Mycí gel GYNELLA Intimate Wash je určen pro každodenní hygienu. Obsahuje kyselinu mléčnou, která upravuje pH gelu tak, aby vyhovoval péči o intimní partie. Borovicová silice zase čistí pokožku a zbavuje ji nepříjemného zápachu. Dostupné na www.gynella.com a ve vybraných lékárnách za 184 Kč.

Zdroj a foto: Gynella

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *