Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

Králem Pražského mezinárodního maratonu se stal Etiopan Lemi Berhanu Hayle. Českým mistrem je senzačně Martin Edlman

Etiopan Lemi Berhanu Hayle nedal nikomu šanci a suverénním způsobem vyhrál 29. ročník Pražského maratonu. Zvítězil v čase 2:08:44, v pořadí druhý Kipkemoi Kiprono na něj ztratil 106 vteřin. Nejlepším českým závodníkem se v jednom z nejprestižnějších maratonů světa, jehož se zúčastnilo přes osm ticích běžců, překvapivě stal Martin Edlman (2:22:19). „Závod měl skvělou úroveň. Vidět tu radost na tvářích běžců se nikdy neomrzí. Už teď se všichni těšíme na jubilejní třicátý ročník,“ řekl Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, jehož závody jsou oceněny známkami Světové atletiky.

Loňský rekord závodu Alexandera Mutisa odolal (2:05:09). Lemi Berhanu Hayle, vítěz Bostonského maratonu z roku 2016, ale předvedl parádní výkon. „Jsem velmi šťastný. Chtěl jsem tu vyhrát. A to se povedlo, takže jsem velmi spokojený. Byl to těžké hlavně kvůli nepříjemnému větru,“ prohlásil Hayle. Druhým v pořadí byl Keňan Kipkemoi Kiprono (2:10:28), stupně vítězů si zajistil ještě jeho krajan Joshua Kipkemboi Kogo (2:10:51).

Tradiční maraton byl poslední šancí kvalifikovat se na olympijské hry do Paříže. Právě organizátoři z RunCzech u Mezinárodního olympijského výboru zajistili, aby se deadline pro splnění limitu posunul až po Prague International Marathonu. A tak kromě etiopských nebo keňských vytrvalců vyrazili na trať ze Staroměstského náměstí elitní běžce z Brazílie, Mexika, Mongolska, Peru, Ekvádoru, Indie, Portugalska či Bulharska.

O vítězství se měli utkat čtyři běžci, kteří v kariéře dokázali běžet maraton pod dvě hodiny a pět minut. Herpasa Negasa Kitesa, Abebe Negewo Degefa, Lemi Berhanu Hayle a Abayneh Degu Tsehay. Všem ale vytřel zrak právě Hayle. „Cítil jsem se od začátku velmi dobře. Byl to krásný závod, Praha je nádherná a fanoušci nás povzbuzovali po celé trati. Chtěl bych se sem zase vrátit. Vyšlo to perfektně,“ řekl etiopský šampion.

A závod se rozhodně povedl i českému vytrvalci Martinu Edlmanovi, se kterým téměř nikdo nepočítal. Časem 2:22:19 se stal senzačním mistrem České republiky. „Je to úplně skvělé. Tohle jsem si nepředstavoval ani v největších snech. Docela foukalo, rozběhl jsem to rozumně a tempo jsem dobře stupňoval. Když jsem viděl, že dobíhám Patrika Vebra a další Čechy, hodně mě to motivovalo,“ radoval se Edlman, který byl v cíli celkově devátý. Patrik Vebr, vítěz posledních dvou 1/2Maratonů Praha, dlouho vedl, ale při svém debutu nakonec doběhl druhý (2:24:33). „Beru to jako malé vítězství, že jsem vůbec doběhl. Nesedlo mi to. Od šestého kilometrů mě bolel sedací nerv. Ale atmosféra byla výborná,“ prohlásil Vebr. Bronz má Martinův bratr Tomáš Edlman (2:24:34).

Mezi ženami vládla Etiopanka Bedatu Hirpa Badane (2:23:41), která zaskočila největší favoritky. Druhou atletkou v pořadí byla Keňanka Dorcas Jepchirchir Tuitoek (2:24:50), za ní se umístila další etiopská vytrvalkyně Shewarge Alene Amare (2:27:32).

Mistryní České republiky je Petra Pastorová (2:47:03). „Jsem obrovsky šťastná. Vzhledem k mému věku to bylo těžké, ale užívala jsem si to,“ řekla sedmačtyřicetiletá šampionka. Stříbro vybojovala Eva Filipiová (2:49:35), třetí v cíli byla Barbora Jíšová.

Celkem vyběhlo do pražských ulic přes 8 tisíc účastníků, z toho polovina byla ze zahraničí. Součástí závodu byla také unikátní týmová soutěž Battle of the Teams, v níž se časy elitních atletů sčítají s ostatními běžci. Vyhrát Prague International Marathon tak může úplně každý. Letos byly ve hře čtyři týmy: Mattoni, jehož kapitánem byl olympijský vítěz Jiří Prskavec, Prague Aiport s kapitánem Jiřím Ježkem, Volkswagen Financial Services s kapitánkou Evou Vrabcovou Nývltovou a Turkish Airlines s kapitánem Jiřím Homoláčem. Všechny týmy byly také úzce spojeny s charitativním organizacemi. Výsledky jsou spočítány až později odpoledne a slavnostně vyhlášeny na after party.

Rodinných běhů se zúčastnilo 3700 běžců
Účastníci měli kromě podpory diváků i bohatý hudební doprovod. Podél trati bylo 23 hudebních skupin v rámci Maraton Music Festivalu, který RunCzech pořádá ve spolupráci s festivalem United Islands of Prague.

Součástí Pražského mezinárodního maratonu byl také bohatý doprovodný program a Marathon Expo – Veletrh sportovního vybavení na Výstavišti Praha. Už v sobotu se v parku Stromovka konaly oblíbené závody, kterých se mohl zúčastnit úplně každý. Ti nejmenší, i ti nejstarší. Do dm rodinné míle, dm bambini runu a novinkové dm active breakfast se zapojilo úžasných 3700 běžců.

O titul běželi i středoškoláci v rámci Juniorského maratonu. 26. ročník největšího běžeckého závodu pro studenty středních škol z celé České republiky, do kterého se letos během semifinálových kol zapojilo 2500 dětí, vyvrcholil při slavném Prague International Marathonu. Výhru slaví studenti Gymnázia, SOŠ a SZŠ Jilemnice.

Pořadatelé z RunCzech ještě více posílili organizační opatření celé akce. Pro účastníky bylo k dispozici 16 občerstvovacích stanic, na 6 z nich bylo možné se osvěžit pod rozprašovačem vody. Pořadatelům s kropením pomohlo i speciální auto dobrovolných hasičů Prahy 1. Celkem měli organizátoři připravených 30 tisíc litrů vody od Mattoni a přes 16 tisíc litrů isotonických nápojů. Po trati také bylo připraveno 34 zdravotních hlídek první pomoci a čtyři hlídky na kole s defibrilátory.

Zdroj a foto: RunCzech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *