Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Fresh Senior Festival ve Ville Pellé chystá bohatý program. Odpolednem provede Alexander Hemala

V pondělí 3. června se uskuteční dvanáctý ročník Fresh Senior Festivalu, akci bude hostit Villa Pellé v pražské Bubenči. Letos se organizátoři rozhodli připojit k oslavám Roku české hudby, jež se konají u příležitosti 200 let od narození Bedřicha Smetany. Jako motto festivalu proto zvolili název písně z opery Prodaná nevěsta – Proč bychom se netěšili. A návštěvníci se skutečně mají nač těšit. Festivalové odpoledne, kterým diváky provede stále energický Alexander Hemala, nabídne především tematicky laděná hudební vystoupení. Pouze u hudby ale nezůstane. Součástí pestrého programu bude také módní přehlídka historických kostýmů, ukázka z divadelní inscenace nebo lekce žonglování s lektory Cirqueonu. Fresh Senior Festival startuje ve 13 hodin, vstup je zdarma.

Fresh Senior Festival je multižánrové kulturně-společenské odpoledne určené dříve narozeným jedincům – a nejen jim. Letošní dvanáctý ročník se ponese v duchu Roku české hudby a 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Tematicky laděný hudební program však nabídne charakterově různá vystoupení, od komorního provedení klasických skladeb přes českou lidovou hudbu až po novější žánry jako jazz nebo blues.

„V našem projektu dlouhodobě usilujeme o eliminaci negativních aspektů stárnutí prostřednictvím nejrůznějších kulturních programů. Hudební vystoupení, která jsou pravidelnou součástí naší celoroční nabídky, bývají těmi nejnavštěvovanějšími,“ vysvětluje směřování letošního ročníku koordinátorka festivalu Karolína Pohlreichová.

Árie i lidovky
Hudební část zahájí seniorský pěvecký sbor Rosanka, na nějž navážou studenti pražské Hudební akademie. Poté se diváci dočkají árií ze Smetanových a Dvořákových děl, kterých se zhostí přední český basbarytonista Román Janál a sopranistka Veronika Bogunmbe. Skladby českých autorů zazní také v průběhu komorního koncertu violoncellistky Vladimíry Sanvito a klavíristky Oleksandry Saltykove. Dále zahraje temperamentní houslové trio Hobraj, které představuje to nejlepší z moravského a slovenského folklorního žánru. Na ně tematicky naváže dětský folklorní soubor Rosénka s repertoárem zaměřeným na oblast jihovýchodní Moravy. A třeba nakonec zazní i skladba Proč bychom se netěšili, která se stala leitmotivem letošního ročníku festivalu.

„Festivalové motto, píseň Bedřicha Smetany z opery Prodaná nevěsta, má odrážet dlouhodobě kladný vztah Čechů k hudbě, a zároveň připomenout, že hudba má nezpochybnitelné pozitivní účinky na psychické zdraví v seniorském věku. Určitý druh hudby může jedince stimulovat, uklidňovat, konejšit, inspirovat. Může svým způsobem nahrazovat mezilidské vztahy, nedostatek lásky i uznání, může dávat životu smysl a příležitost ke společenskému kontaktu,“ dodává Vladana Rýdlová z pořadatelského spolku Fresh Senior, který celoročně připravuje aktivity přispívající k větší činorodosti seniorské populace.

Přestože hudba tentokrát tvoří výraznou součást programu, nezůstává jen u ní. V pestře pojatém harmonogramu nebudou chybět ani další aktivity jako komentovaná módní přehlídka historických kostýmů nebo tanec v krinolínách s následnou výukou. Amatérský divadelní soubor Proměna, který funguje v rámci Centra aktivit pro seniory Remedium Praha, nabídne  ukázku ze své komediálně laděné inscenace Tři v jednom. Zájemci se budou moct také zúčastnit tréninku paměti nebo lekcí patchworku, žonglování a digitálních dovedností.

V neposlední řadě se ve Ville Pellé a přilehlé zahradě představí spolky a neziskové organizace zaměřující se na péči, podporu a zkvalitnění života seniorů. Své služby budou prezentovat organizace Život90, Mezi námi, Chytrá péče, Teamium či Remedium Praha.

Fresh Senior Festival proběhne v pondělí 3. června, od 13 do 18 hodin. Místem konání je Villa Pellé na adrese Pelléova 91/10 v pražské Bubenči. Vstup je zdarma.

Kompletní program:
13.00 zahájení
13.10 seniorský pěvecký sbor Rosanka
13.30 vystoupení studentů Hudební akademie hl. města Prahy
13.30–16.00 workshop patchworku a textilních koláží
14.00 Roman Janál a Veronika Bogunmbe
14.15 Cirqueon – základy cirkusového žonglování
14.30–17.00 trénink paměti s certifikovanou lektorkou
14.35 módní přehlídka historických kostýmů
14.55 koncert violoncellistky Vladimíry Sanvito a klavíristky Oleksandry Saltykove
15.00–17.00 workshop digitálních dovedností
15.30 představení divadelního souboru Proměna, spolek Remedium
15.40 losování festivalového kvízu
15.50 Česká beseda – taneční vystoupení s následným workshopem
16.10 seniorské StarDance
16.25 koncert houslového tria Hobraj
17.00 vystoupení dětského folklorního souboru Rosénka

Akci pořádá spolek Fresh Senior za podpory Hlavního města Prahy, a Městské části Praha 6.

Foto: archiv festivalu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *