Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

O co usilují pracující matky? Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je důležitá nejen na Den matek

Nikdo by si neměl vybírat mezi kariérou a rodinou. A mateřská dovolená nemá znamenat, že by se ženy měly vzdát své kariéry. Společnost Mars, která vychází ze svého záměru podporovat inkluzivní a rozmanitý svět, si uvědomuje jedinečné výzvy, kterým matky čelí při slaďování profesních a osobních povinností, a chce ku příležitosti Mezinárodního dne matek sloužit jako inspirace pro ostatní.

Najít rovnováhu mezi tím, jak být skvělou matkou, dosáhnout hvězdných úspěchů v kariéře a zároveň si odpočinout, může být náročné. Ve společnosti Mars, která patří mezi přední světové výrobce čokolády, potravin a krmiv pro domácí zvířata, však věříme, že rovnováha mezi pracovním a soukromým životem je klíčem k dosažení plného potenciálu žen, které mohou obě role plnit co nejlépe.

V Marsu jsme odhodlaní podporovat otevřeně a poctivě pracující matky. Věříme, že nabídka flexibilních pracovních podmínek, jako jsou home office, flexibilní pracovní doba, částečný úvazek, zkrácené hodiny a sdílení pracovní náplně, může opravdu přinést změny. Zaznamenali jsme, že mnoho matek, které se vracejí z mateřské dovolené, se díky naší flexibilitě cítí silnější a umožňuje jim rozvíjet se a být samy sebou,“ říká Daria Maslovskaia, personální ředitelka ve společnosti Mars Střední Evropa. Větší flexibilita a podpora na pracovišti může ženám umožnit, aby si užívaly všech krás mateřství a zároveň se cítily nezávislé a oceňované.

Ženy však nejprve potřebují, aby jim bylo nasloucháno a aby byly skutečně vyslyšeny. Tento fakt inspiroval společnost Mars k realizaci globální studie s názvem #HereToBeHeard, kterou společnost zahájila v roce 2021. Ve studii byla vyslyšena přání žen po celém světě, co je třeba změnit, aby mohly naplno využít svého potenciálu.

Mnoho žen uvedlo potřebu větší rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Matky zdůrazňovaly, že je náročné skloubit osobní a pracovní povinnosti, jelikož pracovní doba, místo a nároky na výkon práce nejsou dostatečně flexibilní. Jedinečné postřehy byly využity k zavedení dalších opatření v rámci společnosti Mars a k podnícení nového způsobu myšlení.

Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem spočívá v posílení postavení
Posílení pracovních postavení žen a 100% rovný přístup ve společnosti Mars jsou výsledek závazku společnosti k inkluzi a rozmanitosti, jak na pracovišti, tak v komunitách. Jednou z úžasných žen, která hraje aktivní roli v prosazování rovnosti je Daniela Hlaváčková, marketingová ředitelka ve společnosti Mars Střední Evropa. Být matkou dvou dětí s úspěšnou kariérou bylo jedním z největších výzev jejího života a chvíli jí trvalo, než se podařilo najít ten správný balanc.

Stále si pamatuji, když nám během první vlny COVIDu-19 zavřeli mateřskou školku. Manžel i já jsme oba pracovali. Měla jsem často manažerské meetingy a po pár dnech jsem to už nezvládala. Měla jsem pocit, že jsem jako matka selhala. Tehdy jsem věděla, že se něco musí změnit. Ten večer jsem si s manželem sedla a naplánovali jsme na každý den rutinu. V průběhu následujících měsíců jsme oba pochopili, že oba máme práci, oba se musíme starat o děti a zároveň oba musíme dělat domácí práce. To vše by však pro mě nebylo možné, kdyby můj zaměstnavatel, společnost Mars, nenabízela přátelské pracovních podmínky. Možnost odpracovat z domova 50 % svého úvazku nebo flexibilní pracovní doba jsou pro mě k nezaplacení. Mohu si organizovat svůj vlastní čas, což mi dává svobodu proplouvat každodenními překážkami, s nimiž se může potýkat každý rodič. Jsem za to více než vděčná,“ říká Daniela Hlaváčková.

Daniela též uvádí, že výše zmíněné podmínky doopravdy pomáhají ženám cítit se více sebevědomě. Často se setkává s ženami, které si nejsou návratem do práce po mateřské dovolené jisté. To, co tyto ženy potřebují, je podpora od ostatních žen, ale i od mužů. Těmi Daniela myslí manžela či přítele, kteří by měli zakročit a více podpořit své partnerky při návratu do zaměstnaní, ale také jejich spolupracovníky nebo manažery v práci, kteří by se měli aktivně postavit systematickým bariérám a stereotypům. Společnost Mars rovněž podporuje otce, kteří se rozhodnou vzít si otcovskou dovolenou. Několik mužských spolupracovníků již této možnosti využilo.

Pocit síly pramení z nalezení rovnováhy mezi prací a osobním životem. Buďte odvážní a hledejte smysluplné kompromisy a dohody ve svém pracovním prostředí, protože i malé změny mohou vést k velkému zlepšení. Nebojte se vystoupit ze své komfortní zóny, zkoušejte nové věci a vytvářejte harmonii, která podporuje vaše cíle a pohodu,” uzavírá Daniela Hlaváčková.

Vytváření přívětivého prostředí, které dává pracujícím rodičům flexibilitu a možnosti vyniknout doma i v práci, je pro společnost Mars naprostou nezbytností. Společnost se snaží vytvořit místo, kde se může dařit všem, kde ženy mohou naplno využít svůj potenciál a kde se matky budou cítit ceněny a respektovány, což v konečném důsledku podporuje inkluzivnější budoucnost.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *