Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Dovolená? Jak odpočívat, abyste zvýšili svou produktivitu

Blíží se prázdniny a s nimi přichází i čas dovolených. Jenže není dovolená jako dovolená. Pokud je prioritou nabrat energii, abyste se po návratu pustili do práce s vervou a čistou hlavou, hodí se při odpočinku nepodvádět. Jakou dovolenou si tedy naordinovat pro optimální výkon?   

Délka dovolené ovlivňuje pracovní morálku a spokojenost
Dovolená by měla trvat alespoň sedm dní, ale většina odborníků se shoduje na tom, že deset až čtrnáct dní je pro celkový odpočinek o něco lepší. To proto, že se první tři až čtyři dny mozek přizpůsobuje nové situaci. Takovou dobu mu trvá, než si uvědomí, že může nechat tradiční pracovní nasazení a spěch za sebou. Když máte k dispozici ale jen týden, o to poctivěji je potřeba si vzácné dny volna vychutnat.

Ani v manuální profesi nepropadněte jen pasivnímu odpočinku
Pokud člověk pracuje v manuální oblasti, má fyzicky náročné povolání, bývá vhodné zvolit si klidnější dovolenou, kterou může nakombinovat s pasivním odpočinkem, zajímavými zážitky i lehkou fyzickou zátěží, která emocionálně a duševně dobíjí. Ale v první řadě jde o to vymanit se ze stereotypu, dopřát si nové podněty a tělu dát šanci na vydatnou regeneraci.

Týdenní polehávání u moře ale nemusí být zdaleka to pravé. Naopak dovolená v lenivém stylu mívá často za následek, že se v plné míře projeví únava organismu. Pobolívající záda, přetažené svaly. To vše zpětně působí mentální vyčerpání. Proto je vhodnější se udržovat v pohybu. Procházka, plavání, klidnější jízda na kole, lehčí práce na zahradě – to vše osvěžuje nejen mysl, ale i tělo, které tak lépe dokáže regenerovat po náročných měsících plných těžké dřiny. Zařaďte ty aktivity, které vám alespoň trochu vykompenzují převažující stereotyp svázaný se zaměstnáním.

Duševní zátěž? Přesměrujte myšlenkové toky
Duševně pracující lidé potřebují zastavit neustále se valící proud myšlenek, které směřují k práci. Většina z nich, patřím do této skupiny také, se prací doslova baví, je to pro ně hnací motor. Ale někdy to může vést k tunelovému vidění, útlumu.

Abyste našli rovnováhu a odpočinuli si, zaměřte se na činnosti, do kterých se dokážete ponořit. Kde zažíváte tzv. stav flow. Pevně doufám, že to není jen v práci. Znám manažery, kteří se celý rok těší na to, až se zavřou do dílny a budou se konečně zase věnovat truhlařině. Znám šéfy, kteří se nemohou dočkat toho, až na chalupě zaboří ruce do hlíny. Znám kreativce, kteří se ve volném čase promění v nadšené kutily. Ale znám i takové, pro které je nejsnazší stavu flow dosáhnout díky exotickým cestám či adrenalinovým zážitkům.

Pro některé skupiny je důležité tvoření, zklidnění, rychle viditelné výsledky, které jim doslova vznikají pod rukama. Ticho, možnost diktovat si vlastní tempo a dostat rozjitřené smysly zase do harmonie. To je přesně to, co jim dobije baterky. Jiné nejvíce občerství možnost saturovat svou potřebu objevování a poznávání. Rozruch a aktivita působí jako stimulant, který mysl efektivně odvede od dumání nad pracovními úkoly. V obou případech ale míří volba vlastně za stejným cílem. Přeorientovat na nějakou dobu své myšlení a standardní fungování, aby bylo možné dosáhnout nové rovnováhy a naplnit rezervoár energie, z něhož budou čerpat v následujícím období.

Změny prospívají mozku i kariéře
Mozek patří mezi nejadaptivnější orgány. Stereotyp mu ale nedělá příliš dobře. Stejně jako pohybový aparát má rád přiměřený a všestranný trénink. Patříte-li mezi vášnivé cyklisty, víte, že nejlepší prevencí zkracování svalů, vazů a šlach v zadní části nohou je pravidelná kompenzace kvalitním protahováním a také posilování horní části zad a středu těla.

Aby byl váš mozek v kondici a vy jste zůstali duševně svěží a produktivní, potřebujete mu dopřát i neobvyklé podněty a změny. Dovolená jich může být výborným zdrojem: poznávání neznámých kultur, nové sportovní aktivity, tenisový mač s přáteli nebo horská túra. Naučit se základy italštiny, vstřebat alespoň zlomek z kulturního dědictví cizí země. A tím vším se bavit. Když se totiž bavíte, aktivuje v mozku mnohem víc než budování nových synaptických spojů mezi neurony.

Pěstujete mindfulness. Věnujete pozornost přítomnosti, nehodnotíte, nekritizujete, ale prožíváte. Tahle dovednost je zvlášť důležitá pro lidi z kreativní branže, ale také pro manažery a podnikatele. U manuálních profesí zase může mindfulness vést ke snížení riziku pracovních úrazů a nehod.

S touto dovedností se snáz ubráníte stresovým situacím či strachům z toho, co nastane. Dokážete zužitkovat svůj potenciál v každé situaci. Mindfulness vám zprostředkovává nikoli naučenou reakci, ale adaptivní a kreativní odpověď na to, co se kolem vás právě děje. V důsledku tak na řešení nových a kritických situací spotřebováváte méně mentální energie a konstruktivně ji využíváte. Dovolená může být vynikajícím odrazovým můstkem pro to, abyste u sebe mindfulness začali pěstovat.

Zdroj a foto: Ing. Jiří Jemelka, MBA, ze společnosti JPF Czech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *