Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nadešel čas grilování. Oslňte své přátele hamburgery z domácích bulek

Léto, teplo, slunečné dny a setkávání s přáteli jdou ruku v ruce s venkovním grilováním. A pokud právě letní grilovačku plánujete, skvělou volbou jsou oblíbené hamburgery, které vaše přátele či rodinu zajisté potěší. Velkou výhodou tohoto jídla je jeho variabilita – milují ho příznivci masa, ale i vegetariáni, kteří mají možnost maso jednoduše nahradit rostlinnou variantou. O level výše burgery posunou výborné bulky, které máte nyní příležitost si vyzkoušet doma. Recept krok po kroku na lahodné kynuté hamburgerové bulky si pro vás připravila Babiččina volba se svou moukou na kynuté těsto. Tak hurá do toho!

Historie hamburgeru zahalená tajemstvím
Ikonický americký sendvič jménem hamburger v sobě skýtá mnohá tajemství o tom, jak vznikl jeho název i samotný koncept mletého masa mezi dvěma houskami. Jeden ze známých příběhů, který údajně popisuje vznik hamburgeru, pochází z města New Haven v Connecticutu. V roce 1900 měl zákazník přijít do podniku Louis‘ Lunch a objednat si něco, co by si mohl sníst cestou. Majitel podniku zaimprovizoval a zákazníkovi dal kousek steaku mezi dva toasty, čímž měl vzniknout nápad na slavný hamburger. Jak se však později ukázalo, o hamburgeru se objevovaly informace už dříve.

Do příběhu hamburgeru se hluboce ponořil spisovatel Erik Ofgang, který vyvrátil desítky teorií o vzniku pokrmu, včetně příběhu z Louis‘ Lunch. Svou rešerší došel až k nejpravděpodobnější teorii hamburgerového steaku, který se na jídelníčku Američanů začal objevovat v 70. letech 19. století. Placky z mletého hovězího masa se podávaly na talíř a svůj název si získaly podle krav, z nichž pocházely a jež byly chované v okolí Hamburku. Steaky se mnohdy prodávaly na místech, kde byly v nabídce také chleby a sendviče. Kombinace mletého masa s pečivem pak byla přirozeným kulinářským vývojem. V 80. letech 19. století už byly hamburgery oblíbeným pokrmem po celých

Spojených státech.[1] Není však divu, že se v Evropě vedou diskuze o tom, zda se jednalo o evropský nebo americký Hamburk, a jestli hamburger není náhodou zcela německý „vynález“. Na jakou stranu se přikloníte vy už necháme na vás.

Základ úspěchu je správná mouka
Aby se vám hamburgerové bulky povedly přesně podle vašich představ, doporučujeme k jejich přípravě využít pšeničnou hladkou mouku na kynuté těsto Babiččina volba. Jak název naznačuje, mouka byla vyvinutá speciálně na kynuté těsto, které je díky mouce nadýchané, kypré a vláčné. Zkrátka takové, jaké ho chceme při dělání receptů z kynutého těsta mít. Při přípravě takových receptů je zásadní, aby těsto dobře kynulo, k čemuž tato mouka svými vlastnostmi napomáhá.

Mouka velmi dobře váže vodu, proto si dávejte pozor při přípravě jiných receptů, abyste měli v těstu dostatek tekutin. A pokud zrovna nebudete z mouky připravovat bulky na hamburgery, využít ji můžete třeba na kynuté buchty, koláče, záviny, vánočky nebo mazance. Skvěle se hodí i na domácí pečivo, jako jsou rohlíky či housky, a nezapomeňte na ni až budete dělat pizzu.

Ingredience na 6 kusů
Ingredience na kvásek:
150 ml vlažného mléka
1 PL cukru
½ kostky droždí

Ingredience na těsto:
250 g hladké mouky na kynutá těsta
2 žloutky
1 vejce
80 ml oleje
špetka soli

Dokončení:
rozšlehané vejce s trochou mléka
mák, sezam nebo kmín

Postup:
Lžičkou vymíchejte v misce suroviny na kvásek a nechte vzejít. Pokud droždí nevzejde, připravte si kvásek nový. Suroviny na těsto a kvásek dejte do kuchyňského robota a nástavcem hák nechte zpracovat hladké, pružné těsto. Trvá to asi 5–7 minut. Dejte kynout pod utěrku asi na hodinu.

Posypte pracovní plochu moukou a těsto na ní rozdělte na 6 stejně velkých kousků. Kontrolujte váhou, kynuté těsto často klame. Bochánek nejlépe uhladíte tak, že okraje strkáte dospod, aby byl vršek bulky hladký a nepraskal.

Bulky skládejte na plech s odstupy, ještě při pečení nakynou. Znovu je nechte pod utěrkou ještě 10 minut dokynout. Rozehřejte troubu na 180 °C.

Před pečením potřete vejcem s mlékem a posypte podle sebe sezamem nebo mákem. Pečte asi 15 minut do zezlátnutí. Rozkrajujte je až zcela vychladlé.

[1] OFGANG, Erik. Who invented the hamburger? Biting into the messy history of America’s iconic sandwich. Online. The Washington Post. Dostupné z: https://www.washingtonpost.com/food/2021/05/28/hamburger-origin-story/. [cit. 2024-06-17].

Zdroj a foto: Babiččina volba, GoodMills Česko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *