Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Nemocné ledviny nebolí! Zkontrolujte si pomocí laboratorního testu, zda vám fungují správně

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Jejich funkci ale může ohrozit mnoho faktorů – vysoký krevní tlak, kouření, nadužívání léků nebo i rodinná dispozice. Protože chronické onemocnění ledvin nebolí, pacienti mnohdy nemoc zaregistrují až v pokročilé fázi. Pokud léčbu tohoto stavu zanedbají, může jim hrozit i smrt. Selhání ledvin každoročně podlehne v České republice přes 1200 osob[1] a jde celosvětově o jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Správné fungování ledvin může pomoci zkontrolovat jednoduchý laboratorní test.

Ledviny jsou velmi významný párový orgán, který se nachází po obou stranách páteře. Svým tvarem často připomínají velkou fazoli, která u dospělého člověka váží 120-200 gramů.[2] Jejich důležitost si ale bohužel často uvědomíme až v okamžiku, kdy přestanou správně fungovat. Hlavním úkolem ledvin je čištění krve od odpadních látek, ale naše tělo na ně spoléhá i při řadě dalších procesů. „Ledviny hrají klíčovou roli také při regulaci krevního tlaku. Dále podle aktuální potřeby organismu regulují vylučování vody a solí, a také přispívají k udržování optimální hodnoty pH krve. Mimo to se však podílejí i na tvorbě některých hormonů a aktivní formy vitaminu D,“ popisuje MUDr. László Wenchich, odborný ředitel z EUC Laboratoří.

Tichý zabiják
Zákeřnost ledvinových onemocnění spočívá v jejich relativně tichém nástupu. Mnoho pacientů s některým z nich žije i roky, aniž by pozorovali jakékoliv příznaky. Celosvětově trpí onemocněním ledvin přibližně 850 miliónů pacientů, v České republice se pak s chronickým selháním ledvin léčí téměř 6400 osob.[3] V současnosti se jedná o osmou nejčastější příčinu úmrtí – podle odhadů se však v následujících letech bude posouvat na přední příčky.[4]

Jak o své ledviny pečovat?
Abychom případným problémům předcházeli, měli bychom svým ledvinám věnovat dostatek péči a pozornosti. „Rizikových faktorů, kterým je tento orgán vystavován, je hned několik. Bohužel mnoho z nich nemůžeme ovlivnit. K chronickému onemocnění ledvin přispívají vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění, diabetes, obezita, rodinná anamnéza, nadužívání léků, kouření a pokročilý věk pacienta,[5] říká MUDr. Wenchich. To ovšem neznamená, že neexistuje účinná prevence. Jejím základem je zdravý životní styl – tedy dostatek pohybu, vyvážená strava, správný spánkový režim, dostatečná hydratace, omezená konzumace alkoholu – a rozhodně žádné kouření!

Prevence nám může zachránit život
Jelikož jsou onemocnění ledvin, vyjma například ledvinových kamenů, obvykle bezbolestná, bez lékařské prohlídky si pacient sám problému mnohdy nevšimne. A pokud ano, často k tomu dojde až ve fázi, kdy je orgán výrazně poškozen. „Indikátorů onemocnění může být více. Pacient je častěji unavený, přestane mít chuť k jídlu a má problémy se spánkem. Může u sebe také zpozorovat otoky, a to především nohou a kotníků, nebo oblasti kolem očí. Že je s ledvinami něco v nepořádku napoví i suchá a našedlá pokožka nebo krvavá či narůžovělá moč,[6]radí MUDr. Wenchich.

Onemocnění ledvin se může vyvinout jak náhle, během hodin a dnů (zejména při infekcích nebo po užití toxických látek), tak i pozvolna, v průběhu let. Pacienti s nedostatečnou funkcí ledvin si často stěžují na bolest (hlavy, v bederní oblasti, na hrudi, kostí), nechutenství, slabost, zvracení, časté průjmy, otoky a bledou, svědící kůži. Pokud máme podezření na nesprávnou funkci nebo poškození ledvin, jejich stav nám pomůže zhodnotit laboratorní vyšetření, třeba v rámci balíčku Zdravé ledviny od EUC Laboratoří. Pacient má výsledky k dispozici během jednoho týdne. Výsledky testu pak pacient konzultuje s lékařem, který mu vysvětlí, co které hodnoty znamenají, zda jsou v normě, či zda hrozí hlubší problém. V případě problému také doporučí postup léčby a navede pacienta k dalším krokům.

[1] https://www.czso.cz/documents/10180/218418182/13021624001.pdf/97183ec3-09ec-4d6c-94b6-3ad0065baff8?version=1.0
[2] https://www.nzip.cz/clanek/577-ledviny-struktura-a-funkce
[3] https://www.hygpraha.cz/prazsti-hygienici-lidem-doporucuji-absolvovat-preventivni-vysetreni-ledvin-2/
[4] https://www.hygpraha.cz/prazsti-hygienici-lidem-doporucuji-absolvovat-preventivni-vysetreni-ledvin-2/
[5] https://www.vysetriledviny.cz/otestujte-si-ledviny/
[6] https://www.vzp.cz/pojistenci/prevence/nemoci/chronicke-onemocneni-ledvin

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *