Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Festival, opera, ale i letní kino a divadlo. Letní měsíce ve středních Čechách si užijete

Léto plné kultury se naplno rozjelo ve středních Čechách. Města, památky i muzea zaplní v hlavní turistické sezóně menší či větší kulturní akce. Pořadatelé připravují koncerty, slavnosti, divadelní představení nebo promítání v letních kinech.

V plném proudu jsou každoroční akce v rámci Středočeského kulturního léta. „Kromě aktivní turistiky, odpočinku nebo běžné návštěvy památek, mohou zažít turisté region i díky nabídce letních akcí. Právě spojení kulturního prožitku a historického místa může být atraktivní variantou, jak střední Čechy poznat,“ uvedl Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

V Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše přednesou v sobotu 8. června Carmen Mayerová a Petr Kostka literární pásmo „Jak se co dělá“ podle Karla Čapka. Na stejném místě ve dvou termínech (15.-16. června) odehraje nové představení Válka s Mloky příbramské Divadlo A. Dvořáka. V neděli 9. června zve Fara Dolní Krupá na Mladoboleslavsku na koncert populární Krajanky. Divadelní prkna v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy budou patřit 13. června komedii Můžem i s mužem 2.

Do různých zákoutí Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě zavede opera Čert a Káča, a to hned ve třech termínech – 16., 18. a 20. června. Zámecký park památníku bude patřit ve dnech 22. a 24. června oblíbené opeře Rusalka. Pro letošní rok je pro návštěvníky operních představení v Památníku Antonína Dvořáka připravena také speciální autobusová linka X395, která doveze návštěvníky z Prahy, Mníšku, Dobříše a Příbrami přímo do areálu Památníku na operní představení a po představení zase zpět. Majitelé vstupenek na operní představení mají jízdné těmito autobusy zdarma.

Představení kladenského Divadla Lampion s názvem Zlatovláska okouzlí v pondělí 26. srpna děti i dospělé ve Skanzenu Vysoký Chlumec.

Hudba všech žánrů
Na vlně reggae se mohou nechat unést návštěvníci Geoparku Barrandien, kde 19. července vystoupí známý hudebník Richard Tesařík. Muzeum T. G. M. Rakovník rozezní 1. srpna Operní arie pod hvězdami. Na stejném místě mohou zájemci slyšet i Staropražské písničky Karla Hašlera, a to 16. srpna. Ústav archeologické památkové péče středních Čech si v rámci Středočeského kulturního léta připravil koncert skupiny Rajtaraj na zámku Nižbor, který proběhne v pátek 9. srpna.

Film pod hvězdami
V nabídce kulturního léta nesmí chybět letní kino. Speciální zážitek přinese promítání filmu Skřivánci na niti v letním kině v Hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích. Ke zhlédnutí zde bude také film Spalovač mrtvol, a to ve čtvrtek 25. července. Film Nebeští letci mohou milovníci venkovního promítání vidět 24. srpna na prostranství u Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Program Středočeského kulturního léta potrvá až do 25. září.

Závody i festivaly
Mezi další letní akce, které letos podpořil Středočeský kraj, patří i Metalové sympozium. Živá tvorba uměleckých kovářů z různých zemí Evropy bude k vidění od 10. do 14. června v Mladé Boleslavi. Město Slaný opět připravuje další ročník pivního a hudebního festivalu (14.-15. června). Cyklisté ocení závod L´etape Tour de France ve středních Čechách (14.-15. června) a příznivci rychlých aut se mohou těšit na 43. Rally Příbram (26.-27.července). Filmoví nadšenci jsou zváni na hrad Český Šternberk na Noir Film Festival (22.-25. srpna).

Středním Čechám se v létě nevyhnou ani velké hudební akce. Ať už je to milovický festival Let It Roll (1.-4. srpna) nebo mezinárodní festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady. Podívanou a zábavu pro celou rodinu nabídne Královské stříbření v Kutné Hoře (22.-23. června) nebo Slavnost královny Johanky v Rožmitále pod Třemšínem (22. června).

Zdroj a foto: www.strednicechy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *