Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Výhercem soutěže SME EnterPRIZE  je firma specializující se na termochemické recyklace plastů

Čtvrtým rokem podporuje Generali Česká pojišťovna soutěží SME EnterPRIZE udržitelné podnikání u živnostníků, start-upů a mikro, malých i středních podniků. První místo si v letošním ročníku aktuálně odnesla společnost Green Future.cz, a.s., která se zaměřuje na budování a provoz unikátní technologie termochemické recyklace plastů. V kategorii start-upů zvítězila firma Biouhlírna, s.r.o. Ta se věnuje výzkumu, výrobě a prodeji biouhlu z odpadní dřevní hmoty.

Praha – Generali Česká pojišťovna vyhlásila výsledky 4. ročníku soutěže SME EnterPRIZE. Jejím záměrem je oceňovat a zviditelňovat mikro, malé a střední podniky, živnostníky i start-upy, které v rámci svého podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na životní prostředí. Podpora malých a středních podniků v jejich transformaci k udržitelnému fungování je klíčová pro zajištění lepší budoucnosti nás všech. U nás v Generali České pojišťovně podporujeme udržitelné podnikání také prostřednictvím soutěže SME EnterPRIZE. Každý rok jsem velmi mile překvapen, kolik výjimečných podniků a start-upů s unikátními projekty u nás v České republice fungují,“ komentuje soutěž Roman Juráš, generální ředitel Generali České pojišťovny.

VÍTĚZOVÉ A FINALISTÉ SME
Do letošního ročníku se přihlásilo téměř devadesát firem a start-upů z celého Česka. Ti se snažili přesvědčit odbornou porotu soutěže svou udržitelnou obchodní strategií, inovacemi a udržitelným podnikáním.

Ze dvou předkol postoupila do finále desítka společností, z nichž porota po osobních pohovorech vybrala následující finálové pořadí:

  1. místo: Green Future.cz, a.s.
  2. místo: Refork SE
  3. místo: Ameba Production, s.r.o.

Výherci získali finanční prostředky na podporu svého byznysu, mediální zviditelnění svých aktivit a díky mezinárodnímu rozměru soutěže i příležitost k networkingu a rozvíjení svého podnikání na zahraničních trzích.

Kromě toho bude jedna z prvních tří společností reprezentovat české udržitelné podnikání na celoevropském finále soutěže, které proběhne na jaře 2025 v belgickém Bruselu. O její účasti rozhodne mezinárodní porota soutěže.

Nejvíce odbornou porotu přesvědčil podnik Green Future.cz, a.s., který se zaměřuje na budování a provoz unikátní technologie termochemické recyklace plastů. Ta umožňuje zpracování a znovuvyužití do té doby jen špatně nebo žádným způsobem recyklovatelných plastů za ekologicky a současně ekonomicky výhodného provozu. Plastový odpad přeměňuje na tzv. zelenou ropu, ze které se opět vyrábí plast. Výsledným produktem výroby jsou i energeticky využitelné plyny. Celá technologie funguje bez emisí, je nehlučná a nemá negativní dopady na okolí svého provozu. Na úrovni okresů je tak možné decentralizovaně budovat recyklační centra a celý ekosystém okolo nich. Green Future se zaměřuje na termochemickou recyklaci a umí plastový odpad zpracovat na surovinu, ze které mohou vzniknout opět nové plasty. Vedlejším produktem je využitelný energetický plyn a vodík. Tato přelomová technologie nás nadchla natolik, že jsme ji odměnili prvním místem. A pevně věříme, že úspěch v soutěži může pomoci v jejím dalším rozšíření a překonávání byrokratických překážek. Když se to podaří, znamená to naprostou revoluci v recyklaci plastů,“ vysvětluje předsedkyně poroty Helena Továrková rozhodnutí o vítězi.

Druhé místo obsadila firma Refork SE zabývající se patentovanou technologií MTI pro výrobu jednorázových příborů a nápojových brček ze 100 % biobased materiálu, bez chemické modifikace, neobsahující stopy fosilních zdrojů a bez mikro plastů. Jejich výrobky mají 100 % přírodní složení, jsou biodegradabilní a neobsahují mikro plasty. „Vedení společnosti Refork nás zaujalo nejen svými plně rozložitelnými produkty, ale i tím, že dokázalo svůj byznys úspěšně prodat do západoevropských a skandinávských zemí. Dále nás přesvědčilo, jak se udržitelnost promítá do jejich celého provozu, který je energeticky i materiálově úsporný a šetrně zachází s vodou,“ upřesňuje Helena Továrková.

Na třetím místě skončila společnost Ameba Production, s.r.o. pořádající již mnoho let jeden z největších festivalů v České republice – Rock for People. Ten se u nás řadí mezi průkopníky v oblasti udržitelných akcí. Ameba Production a jejich Rock for People představují naprostou špičku v tom, jak může festival zohlednit udržitelnost napříč celou akcí a jejím areálem. Odpovědně přistupují ke zdrojům energie, předcházení vzniku odpadu i k jeho recyklaci, dopravě návštěvníků, podpoře biodiverzity a zeleně v areálu. Taktéž upřednostňují místní dodavatele potravin a motivují návštěvníky ke stravování s co nejnižší uhlíkovou stopou. Jsou inspirací a vzorem pro festivaly nejen u nás, ale i po celé Evropě,“ říká Helena Továrková.

Na sdíleném 4.–10. místě se pak (v abecedním pořadí) umístily tyto společnosti:
Cementum, s.r.o.
Greenwool.cz, s.r.o. 
CITY COMMUTERS s.r.o.
Ledasco, s.r.o.
Plastic guys, s.r.o.
Rekáva, s.r.o.
Zero Waste Solutions, s.r.o. – REkrabička a REkelímek

VÍTĚZ A FINALISTÉ KATEGORIE START-UP
V minulém roce se soutěž otevřela i start-upům. Tato oblast vznikla pod záštitou agentury CzechInvest, která se věnuje podpoře start-upů více než 12 let. „V Česku v poslední letech evidujeme významný nárůst zájmu o udržitelnost mezi start-upy. A proto máme velkou radost, že jsme se již po druhé mohli stát odborným garantem této kategorie v soutěži a pomoci tak zviditelnit další zajímavé projekty,“ uvádí Filip Krůta, manažer EkoTech hubu projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest a jeden z porotců start-upové soutěže.

Do soutěže se přihlásila desítka start-upů s různorodými udržitelnými projekty. Z nich odborná porota zvolila pětici nejlepších a následně vybrala vítěze této kategorie. Na první příčce se umístila Biouhlírna s.r.o., z jižní Moravy. Tento start-up zkoumá, vyrábí a prodává biouhel z odpadní dřevní hmoty. Biouhel je materiál z odpadu, který zlepšuje půdu, zadržuje vodu i živiny, odbourává toxické látky a dá se použít do betonu, polymerů nebo vláken. Navíc odbourává uhlík, má tedy negativní emise. V Biouhlírně jej vyrábí pomocí unikátní britské technologie pyrolýzy. K tomu intenzivně šíří informace o biouhlu a jeho možnostech využití v zemědělství, průmyslu, městském inženýrství a stavebnictví.

Dalšími společnostmi, které se dostaly mezi top 5 start-upů, byly (v abecedním pořadí):
BLACK FOOD MARKET
IONT tech, s.r.o.
Let’s Earth, s.r.o.
Nextdrop, s.r.o.

CENA STUDENTŮ KATEGORIE START-UP
Letošní ročník se rozrostl o novou cenu studentů v kategorii start-upů. Každý student a studentka vysoké školy v České republice mohli hlasovat pro svého favorita. Vítěze zvolili rovnou dva – IONT tech, s.r.o. a Nextdrop, s.r.o. Zmíněné start-upy získaly totiž stejný počet hlasů.

IONT tech, s.r.o. vyvíjí a vyrábí nabíjecí stanice pro elektromobily, elektrokola a elektrokoloběžky. Vše od skici po výrobu vzniká lokálně, s maximálním důrazem na kvalitu a udržitelnost. Jejich použité materiály jsou maximálně cirkulární (nerezová ocel, sklo, hliník), ostatní jsou voleny s důrazem na recyklovatelnost (vč. balení produktů z jednodruhové recyklované lepenky. Samotná konstrukce zařízení je postavena na modulární architektuře elektroniky vložené do těla s téměř neomezenou životností.

Firma Nextdrop, s.r.o. pomáhá chránit objekty před vytopením a snižovat spotřebu vody. Vytváří chytrá řešení pro maximálně efektivní vodohospodářský a vodovodní systém jakékoli velikosti – od malého domu, přes zemědělské provozy až po města. Vlastní plně modulární technologickou platformu spojující hardware, software a cloud umožňující online monitorovat parametry systému a zároveň ho přes cloud plně ovládat. Pomocí algoritmů pro analýzu dat okamžitě rozpozná nahodilou havárii nebo dlouhodobý mírný únik a automaticky na daný stav dokáže reagovat.

MEZINÁRODNÍ ROZMĚR
České kolo soutěže je součástí mezinárodního klání SME EnterPRIZE, které pořádá pojišťovací skupina Generali. V roce 2024 je do něj kromě České republiky zapojeno ještě dalších devět evropských zemí (Rakousko, Chorvatsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko).

Účastníci v jednotlivých zemích mohou soutěžit ve třech kategoriích udržitelného přístupu, kdy má jejich podnikání pozitivní dopad na zdraví a spokojenost zaměstnanců (a jejich rodin), na životní prostředí a dále na rozvoj komunit.

Veškeré informace o mezinárodní soutěži jsou k dispozici na: www.sme-enterprize.com

POROTA SME EnterPRIZE 2024
Nina Bočková – odborná pracovnice na Vysoké škole ekonomické v Praze, členka poroty SME i start-upů
Martin Flajšar – ředitel produktového managementu podnikatelského pojištění v GČP, člen poroty
Filip Krůta – ředitel EkoTech Hubu v rámci agentury CzechInvest, člen poroty v kategorii start-upů
Renata Kučerová – odborná asistentka na Mendelově univerzitě v Brně, členka poroty
Vojtěch Malina – CEO CleverFarm a vítěz soutěže v roce 2021, člen poroty
Vladimír Staněk – ředitel digitalizace v GČP, člen poroty v kategorii start-upů
Alena Stiborová – senior manažerka zemědělského pojištění v GČP, členka poroty¨
Jindřich Špička – vyučující na České zemědělské univerzitě v Praze, člen poroty
Tomáš Šubrt – děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze, člen poroty
Helena Továrková – ředitelka Nadace Veronica, předsedkyně poroty SME i start-upů
Viktor Třebický – projektový manažer CI2 a spoluzakladatel CI3, s.r.o., člen poroty

Zdroj a foto: www.sme-enterprize.cz, www.sme-enteprize.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *