Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Je škodlivé pít během jídla? Káva dehydratuje? Ujasněte si mýty o pitném režimu, které vám leží v hlavě

Tušili jste, že během jednoho dne proteče našimi ledvinami zhruba 180 litrů tekutin? A že za rok vypijeme v průměru 1000 litrů vody? Vodu potřebujeme pro krevní oběh, dýchání, trávení i termoregulaci. Tím, jak pijeme, můžeme naše tělo nejen podpořit, ale také mu uškodit. Co jste o pitném režimu někdy slyšeli, ale netušíte, jestli je to pravda, nebo mýtus? Pojďme si to ujasnit.

„Voda je bohatě obsažena v krvi, mozku, ale pro někoho překvapivě také v kostech. Chrání míchu i klouby a významně napomáhá jejich lubrikaci. Podporuje transport živin do buněk a tkání, a naopak odvádí odpadní látky a škodliviny z těla. Také koriguje krevní tlak. Vzhledem k tomu, jak jsou v našem těle tekutiny důležité, je jejich doplňování významnou prevencí řady neduhů. Proto pitný režim hraje velkou roli v našich preventivních programech,“ vysvětluje MUDr. Jana Ježková, vedoucí oddělení Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.

Věděli jste, že tekutiny ztrácíme nejen pocením a močí, ale také obyčejným vydechováním? „Když vydechujeme, přicházíme téměř o stejné množství vody, jako když se potíme. Proto je velmi důležité průběžně pít – ideálně vodu, doporučuji také nezapomínat na minerály, které mohou být obsaženy v mineralizovaných vodách. Důležité je to zejména při dlouhodobě vyšší fyzické aktivitě,“ zmiňuje Mgr. Adéla Skoupá, konzultant zdravého životního stylu.

Negativním fenoménem nejen dnešní doby je nedostatečný přísun tekutin. Na jeho závažnost upozorňuje MUDr. Jitka Vojtová, MBA, zdravotní ředitelka OZP. „Bohužel stále více zapomínáme, že doplňování tekutin je jednou z našich základních potřeb. Celý náš organismus je složen průměrně z 50-60 % vody, takže je logické, že bychom se měli snažit udržovat se přiměřeně hydratovaní. Naše tělo toho zvládne poměrně dost, proto leckdy přehlížíme signály, jimiž nám sděluje, že potřebuje zavlažit. Jedná se třeba o bolest hlavy, únavu, nechutenství, zhoršenou koncentraci, suchost očí apod. Dokud tak nějak fungujeme, málokdy něco řešíme. Jenže problémy vyplývající z dlouhodobého nedostatku příjmu tekutin mohou být velmi závažné. Od vzniku ledvinových kamenů přes zvýšeného rizika vzniku krevních sraženin až po zhoršenou termoregulaci.“

Odborníci se shodují, že nejjednodušším způsobem, jak nezapomínat pít, je udělat si z pitného režimu rutinu. Zautomatizovat si, že se napijeme třeba po snídani, před odchodem do práce, v MHD, před vystoupením auta, po příchodu do práce apod.

Pokud se aspoň trochu zajímáte o zdravý pitný režim, možná jste narazili na několik neshod. „Ohledně pitného režimu koluje řada polopravd. Troufám si říci, že tohle téma je jedno z nejvíce kontroverzních v oblasti výživy. Na svých konzultacích se nejčastěji setkávám s následující mýty, které se vám pokusím vysvětlit,“ doplňuje Mgr. Adéla Skoupá, konzultant zdravého životního stylu.

Mýty o pitném režimu:
Mýtus č. 1: Při jídle nepijte. Ředíte tím trávicí šťávy a pokrm tak nemůže být dobře stráven
Pít bychom měli nejen během, ale také před a po jídle. Trávení tímto podpoříme hned na počátku, kdy díky dostatku tekutin produkujeme dostatek slin. V žaludku pak řidší prostředí trávení prospívá.

Mýtus č. 2: PET láhve jsou pro naše zdraví rizikové a nápoje v nich můžeme uchovávat jen krátkodobě
PET lahve jsou vyráběny za přísných a čistých podmínek za účelem obalování potravin. Nepředstavují riziko pro náš zažívací trakt, ani jiné kontaktní tkáně.

Mýtus č. 3: Káva odvodňuje
Už nějakou dobu víme, že v umírněném množství káva během dne nemá dehydratační účinky. Pokud konzumujeme max. 3-4 šálky kvalitní kávy denně, na hydrataci to zásadní vliv nemá. Do pitného režimu bychom ale kávu započítávat neměli.

Mýtus č. 4: Sportovní iontové nápoje jsou plné chemie
Sportovní iontový nápoj je funkčním nápojem, který je vyráběn za účelem doplnění tekutin, iontů a energie. Cukry jsou zde v různých formách proto, aby zajistily postupné doplnění energie v průběhu déletrvající fyzické zátěže.

Mýtus č. 5: Ochucené nealko pivo je přeci běžná limonáda, kterou děti mohou stejně jako malinovku
I nealkoholická piva ve většině případů alkohol obsahují, proto do jídelníčku dítěte v žádném případě nepatří. Problém však není jen ve složení, ale především ve vnímání alkoholických nápojů dětmi.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *