Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Náročné začátky: 4/5 mladých českých filmařů naráží při vstupu do oboru na překážky

Zájemci o filmové obory v České republice se chtějí v kinematografii prosadit více než kdy jindy. Při vstupu do filmového průmyslu však čelí mnoha překážkám, ať už v oblasti financování, nedostatku praktických zkušeností či mentoringu. Podle nového průzkumu* provedeného společností Allwyn mezi zájemci o filmové obory tak mnozí z nich zvažují přesun za filmovou kariérou do zahraničí.

Allwyn, přední mezinárodní provozovatel loterií a partner programu European Film Promotion „Future Frames” pro začínající filmaře, který každoročně představuje absolventské filmy na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech (28.6. – 6.7. 2024), zjišťoval názory studentů a zájemců o filmové obory na   český filmový průmysl.

Financování a mentoring
82 % z dotázaných studentů vnímá vážné překážky, kterým podle nich čelí každý, kdo vstupuje do¸ filmového průmyslu. Jde především o nedostatek financí (57 %) i příležitostí k získání praktických zkušeností (46 %) či mentoringu. V této souvislosti přesně polovina respondentů průzkumu uvedla, že by zvažovala přesun do zahraničí, aby se mohla ve filmovém průmyslu uplatit. Jde zejména o zájemce o režii a scénáristiku.

„Překážky ve filmové tvorbě jsou už notoricky známé. V České republice je však více talentů než kdykoli předtím. Proto jsou tolik potřebné programy jako ‘Future Frames’, který podporujeme i letos a který je tu právě proto, aby těmto mladým filmařským talentům pomáhal naplno rozvinout jejich potenciál,“ říká Pavel Turek, ředitel pro globální značku, firemní komunikaci a CSR ve společnosti Allwyn.

Mladé filmaře láká kreativita oboru, vnímají i jeho důležitost pro českou ekonomiku
Nejvíce respondentů přitahuje na filmovém průmyslu především kreativita (69 %), nezávislost či svoboda. Podobné procento (73 %) jej navíc považuje za důležitou součást české ekonomiky. Optimismem srší zejména mladí lidé (15-25 let), 35 % z této skupiny se domnívá, že český filmový průmysl je silnější než kdykoli předtím.

„Průzkum nám potvrdil naše přesvědčení, že všechny investice do mladých filmařů přinášejí mnohonásobnou návratnost: ať už jde o vzdělání, filmový průmysl samotný, talenty, které program Future Frames podporuje i pro kulturní odkaz Česka ve světě,“ uzavírá Pavel Turek.

*Průzkum provedený agenturou STEM/MARK v České republice na vzorku 358 osob, zájemců o práci ve filmovém průmyslu ve věku 15-34 let, termín sběru dat 31.5. – 1.6. 2024

Zdroj a foto: Allwyn

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *