Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková nebo Vica Kerekes ve třech příbězích tří žen a jejich běžných selháních

Do českých kin míří film Běžná selhání režisérky Cristiny Groșan s Taťjanou Medveckou, Beátou Kaňokovou, Norou Klimešovou nebo Vicou Kerekes v hlavních rolích. Svou světovou premiéru měl snímek v rámci filmového festivalu v Benátkách, kde získal cenu za Nejlepší režii “Autrici under 40 Valentina Pedicini”, určenou pro nejlepší tvůrkyně do 40 let.

První promítání pro české diváky proběhne v předpremiéře na festivalu Finále v Plzni, do široké distribuce v českých kinech zamíří film 13. října.

Film Běžná selhání sleduje příběh tří žen různých generací v průběhu jednoho dne. Každá z nich čelí osobní krizi právě ve chvíli, kdy je město, v němž žijí, zasaženo podivným přírodním úkazem způsobujícím náhodné výbuchy. Nejstarší z hrdinek filmu, čerstvě ovdovělá Hana, dostane nečekaně výpověď, další ženu Silvu zasáhne krize mateřství a nejmladší Tereza uteče z domova. Dohromady je svede teprve chaos, který znenadání jejich město postihne.

Je to podle mě výjimečný film, moc podobných u nás nevzniká. Byla jsem nadšená už při čtení scénáře. Myslím, že spousta žen se v něm může najít,“ říká k filmu Beáta Kaňoková.

Scénář Kláry Vlasákové získal ocenění FILMOVÉ NADACE, na jeho počátku stála myšlenka blížící se katastrofy a nevysvětlitelných detonací, které zahlcují město. „Na scénáři mě zaujala jeho podprahová znepokojivost, pocit, že se něco děje,“ říká k filmu Taťjana Medvecká. „Pro mě je úžasné, jak Cristina pracuje s pohledem na Prahu a její architekturou jinak, než jsme zvyklí. Myslím, že Běžná selhání by mohl být nejen český, ale evropský film,“ dodává Medvecká.

Cena “Autrici under 40 Valentina Pedicini”, je určená pro filmařky do 40 let a je udělována ve spolupráci s benátským festivalem organizací “Venezia a Napoli. Il cinema esteso”.

Citace poroty udílející cenu:
To Cristina Groşan goes the award for Best Director for “Bĕžná selhání – Ordinary Failures” (Czech Republic, Hungary, Italy, Slovakia, 2022), in competition at the “19. Venice Days”: for the freshness of the project with ambitious prospects, for the ability of the author to make herself a harmonious coordinator of the work, and for the participation in the making of the film of young professional figures, especially the director of photography and the screenwriter. The involvement of the female characters and their mutual support in the small – but extraordinarily large – failures of the everyday life, enhances a feeling of sisterhood that grows from frame to frame.

Producentem Běžných selhání je Xova Film, koproducentem je Česká televize – kreativní producent Alena Müllerová. Film podpořili Státní fond kinematografie, Nadační fond Praha ve filmu Prague Film Fund, Plzeňský kraj, slovenský Audiovizuálny fond, maďarský Národní filmový institut (NFI), italské ministerstvo kultury (MiC), Fondo Audiovísivo Friuli Venezia Giulia, Regione Lazio, Filmová NADACE, francouzsko-německá televize ARTE a Eurimages. Zahraničními koproducenty jsou Laokoon Filmgroup (HU), Rosamont (IT) a Super film (SK).

Českým distributorem bude Bontonfilm, mezinárodní distribuci zajišťuje francouzská sales agentura Totem Films.

hrají: Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková, Nora Klimešová, Vica Kerekes, Rostislav Novák ml., Jana Stryková, Luboš Veselý, Tereza Hofová, Jana Plodková a další
režie: Cristina Groșan
scénář: Klára Vlasáková
kamera: Márk Győri
střih: Anna Meller
zvuk: Filippo Barracco, Ivan Caso, Pavel Jan
hudba: Pjoni
architekt: Antonín Šilar
kostýmy: Petra Krčmářová
casting: Maja Hamplová
producent: Marek Novák
koproducentky: Judit Stalter, Marica Stocchi, Monika Lošťáková, Zuzana Jankovičová, Simona Hrušovská, Veronika Kocourková

Foto: archiv filmu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *